Να ανταλλάξουμε τα αρχαία ή τον Μητσοτάκη;

Μεγάλο σουξέ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία. Οπως μας ενημέρωσαν, δημοσιογράφοι της Γηραιάς Αλβιώνας έλαβαν μηνύματα από τηλεθεατές πως ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ χαριτωμένος και θα ήθελαν πολύ μια ανταλλαγή πρωθυπουργών. Να δώσουμε Μητσοτάκη, να πάρουμε Τζόνσον. Κορόνα χάνεις, γράμματα κερδίζω δηλαδή. Την ίδια μέρα που εστάλησαν τα μηνύματα μερικές δεκάδες αγγλόφωνοι λογαριασμοί στο Twitter, οι οποίοι φτιάχτηκαν την ημέρα της συνέντευξης του Μητσοτάκη, εμφανίστηκαν με αποθεωτικά σχόλια για τον Κυριάκο. Ακόμη και αν πρόκειται για πληρωμένα τρολ, κάνουν καλό στην εικόνα της χώρας. Το μόνο πρόβλημα με την επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν το δημοσίευμα των «New York Times» που εμφάνισε τον Μητσοτάκη να επιχειρεί να ανταλλάξει τα Ελγίνεια με άλλες αρχαιότητες, για ένα χρονικό διάστημα έστω. Πρότεινε δηλαδή Ελληνας πρωθυπουργός να δώσουμε αρχαιότητες για να πάρουμε όσα μας έκλεψαν. Να αποδεχτούμε την κλοπή ως δικαίωμα και τετελεσμένο. Και τι απάντησαν οι Βρετανοί; Να την κάνουμε την ανταλλαγή, αλλά αφού μας υπογράψετε χαρτί πως τα κλεμμένα από τον Παρθενώνα ήταν και παραμένουν δικά μας. Μήπως να πάρουμε τελικώς τον Τζόνσον;

Τικ-Τακ

Τι σχέση έχει ο Γεραπετρίτης με τον Μένιο Φουρθιώτη; Το ερώτημα που απασχολεί τους άσπονδους φίλους του υπουργού αναζωπύρωσε η αναφορά που έκανε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τη λίστα Πέτσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέδωσε όσα λέγονται για φερόμενες σχέσεις του Γεραπετρίτη με τον Φουρθιώτη σε κύκλους της ΝΔ. Και δεν έχει άδικο. Ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τον Γεραπετρίτη, όσο τουλάχιστον ασχολείται η κυβερνητική κουστωδία της Κατεχάκη. Ο Γεραπετρίτης αντέδρασε σε όσα είπε ο Τσίπρας, αλλά η ΝΔ δεν έδωσε συνέχεια. Οπερ σημαίνει, μην τα σκαλίζουμε.

«Σκιώδη πρωθυπουργό» αποκάλεσε ο Ρουβίκωνας τον Γεραπετρίτη σε ενέργεια που έκανε έξω απ’ το σπίτι του. Δεν έχετε ιδέα πόσες φορές στάλθηκε το σχετικό άρθρο με τον χαρακτηρισμό από τα λάπτοπ του Μαξίμου προς τρίτους.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου είχε υποτιμητική αντιμετώπιση στην προσπάθειά του να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο εκ μέρους της Βουλής. Προσπαθώντας να αποδείξει πως αυτό ήταν άδικο, έλεγε σε όσους τον συνόδευαν πως είχε γράψει ποίημα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτήν τη φορά ο Χαράλαμπος έλεγε αλήθεια. Υπάρχει σχετικό ποιητικό πόνημα, το οποίο μάλιστα υπήρξε απότοκο μεγάλου έρωτος λένε. Για τη θυσία του Πολυτεχνείου φαντάζομαι. Και να σκεφτείτε πως ο πατήρ Αθανασίου υπήρξε κατά τα ιστορικά βιβλία στη Λέσβο χίτης.

Βίντεο με το οποίο μας προτρέπει να εμβολιαστούμε έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωταγωνίστρια, μια νεαρή κοπέλα, η οποία εκείνη την ώρα κάνει τατουάζ με το όνομα «Ζωή», μας καλεί να κάνουμε το εμβόλιο. Ωραίο το βιντεάκι, ωραία και η πρωταγωνίστρια. Είναι γνωστό όμως πως οι ανεμβολίαστοι είναι στην πλειονότητά τους από 60 ετών και πάνω. Τι νόημα έχει ένα νεανικό βίντεο, ενώ το πρόβλημα με τον εμβολιασμό είναι σε άλλη ηλικιακή ομάδα; Δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη γενική απαίτηση για πολιτική δράση αποφάσισε πως κάτι έπρεπε να κάνει και έκανε ένα βίντεο ή (ακόμη χειρότερα) θέλησε να δείξει πως είναι με τη νεολαία στα πρότυπα του Χριστόδουλου που δήλωνε: «Σας πάω». Και στις δύο περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με πολιτικό μπούμερ. Ενας μεσήλικας που όταν οι άλλοι φεύγουν απ’ την παρέα αυτός, εκμοντερνισμένος γαρ, λέει: «Εγώ θα μείνω λίγο ακόμη εδώ με τη νεολαία».

Πάντως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τους απασχολεί περισσότερο που δεν έπεισαν τον κόσμο ότι έδωσαν 13η σύνταξη παρά τα περί εμβολιασμού. Αυτά είναι δουλειά κυρίως της κυβέρνησης και των επιστημόνων. Αγχος, πολύ άγχος να δείξει «πως και εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε» και μάλιστα την εποχή που ο Τσιόδρας αρέσει πια μόνο στον Μητσοτάκη.

Καλοί είναι οι τεχνοκράτες και η τεχνοκρατία, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει και μια γάτα. Εξαιρετική η τεχνοκρατία, αλλά χρειάζεται πολιτική κατεύθυνση για να είναι ωφέλιμη. Αν το άθροισμα των σοφών και των συμβούλων γύρω από έναν πολιτικό παρήγε αυτομάτως επιτυχίες, τότε ο κόσμος θα ήταν αγγελικά πλασμένος. Ειδικά στην Ελλάδα, αν πετάξεις πέτρα, ή τζαμαρία θα χτυπήσεις ή σύμβουλο. Οι γάτες είναι το θέμα. Τώρα για το είδος της γάτας, ισχύει αυτό που έλεγε ο Μάο: «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει».

Την τελευταία χρονιά υπάρχει μια τρομερή επιχειρηματική συνταγή. Ενα σάιτ που προέκυψε ξαφνικά μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία έχει καταφέρει να έχει έσοδα εκατομμυρίων. Πρόκειται για το Power Game. Ιδιοκτήτες του είναι ο Γιάννης Κουρτάκης, ο πεθερός του βουλευτή της ΝΔ Μαρκόπουλου και ο γιος του δημοσιογράφου Γιάννη Κoτόφωλου. Για τον Κουρτάκη δεν χρειάζονται συστάσεις. Συστήνεται ως φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη (όχι απαραίτητα με την ηπιότητα και την ευγένεια που το γράφω) και φίλος του Γρηγόρη Δημητριάδη. Μια προηγούμενη επιχειρηματική του επιτυχία ήταν πως κατάφερε να εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με δύο ανύπαρκτα σάιτ, τα θρυλικά πλέον Βελόνα και Κλωστή και Αλάτι και Πιπέρι. Επισκεψιμότητα δεν είχαν, αλλά είχαν έσοδα. Στο νέο του εγχείρημα τα πάει πολύ καλά και το μυστικό της επιτυχίας φαίνεται πως είναι ο υιός Κοτόφωλος, ένα νέο ορεξάτο παιδί. Ο πατήρ Κοτόφωλος είναι υπεύθυνος για τη διαφήμιση στην Εθνική Τράπεζα και υπήρξε υπεύθυνος διαφήμισης στην Πειραιώς με γνωριμίες σε όλες τις τράπεζες. Περιμένουμε από την ανακοίνωση των ποσών που δίνουν οι τράπεζες στα μέσα ενημέρωσης να δούμε τις εισπράξεις που έχει το Power Game. Παιχνίδι δύναμης διαδικτυακά δεν είναι, αλλά σίγουρα είναι εσόδων.

Το ψηφιακό αποτύπωμα του Κεριάκου Πιερρακάκη

Δύο προσπάθειες καταβάλλει έντονα ο υπουργός περί των Ψηφιακών Κυριάκος Πιερρακάκης τώρα τελευταία. Η μία είναι να αποδείξει πως είναι δεξιός. Θεωρεί λοιπόν καλό να ανάβει κεριά και να φωτογραφίζεται, για να αποδείξει πως δεν είναι σώγαμπρος στη ΝΔ που ήρθε από ΠΑΣΟΚ για να πάρει την προίκα της ΝΔ. Μας έγινε και αυτός Κεριάκος όπως ο Μητσοτάκης. Η δεύτερη προσπάθεια είναι να αποδείξει πως η Ελλάδα έχει εκσυγχρονιστεί ψηφιακά επί των ημερών του. Ελα ντε όμως που τα πρόσφατα αποτελέσματα στην ΕΕ για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας βγάζουν την Ελλάδα στην 26η θέση. Δικαιώνονται άραγε οι λαϊκοί δεξιοί της κυβέρνησης που λένε πως όταν ο Πιερρακάκης μιλά για ψηφιακό αποτύπωμα, εννοεί τον φίλο του Κώστα Ρούπτσο; Κρίμα που δεν υπάρχει VAR στα υπουργεία να μάθουμε. Υπάρχουν όμως μάτια και αυτιά.

Μπροστάντζες

Οι καταγγελίες που έκανε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για το κόστος του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είναι πολύ σοβαρές. Το Documento δημοσιεύει μάλιστα σήμερα τον πλήρη φάκελο του σκανδάλου. Το θέμα όμως, όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΑ, δεν είναι μόνο το κόστος του «έργου» με το οποίο θα μας χρεώσει η ισραηλινή εταιρεία Elbit και μάλιστα με αδιευκρίνιστους και αδιαφανείς όρους. Το κλειδί (ή έστω η μίζα στην υπόθεση) είναι ο όρος που υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει 600 εκατομμύρια προκαταβολή για το έργο, πράγμα ασυνήθιστο. Αυτή η ιστορία των προκαταβολών θυμίζει τις παλιές υποθέσεις με τα υποβρύχια που προπληρώναμε είτε έγερναν είτε δεν έγερναν, σίγουρα πάντως προτού κατασκευαστούν καν, γιατί έπρεπε να πληρωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και μια άλλη λεπτομέρεια. Φέτος η αυστραλιανή κυβέρνηση ματαίωσε συμφωνία με την ισραηλινή Elbit για «λόγους ασφαλείας». Στην πραγματικότητα ανακάλυψαν backdoor των Ισραηλινών στο σύστημα. To backdoor είναι τρόπος να ελέγχει κρυφά η εταιρεία το σύστημα. Δεν έχει σχέση με το backdoor στο Μαξίμου.

quiz

Το να επισκέπτονται επιχειρηματίες την πρεσβεία των ΗΠΑ είναι συνηθισμένο φαινόμενο. «Ανήκομεν εις την Δύσην» και μας αρέσει και το δολάριο. Το να επισκεφτεί όμως Ελληνας επιχειρηματίας τον σταθμάρχη της CIA σρτην Αθήνα έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Ποιος και γιατί; Αυτό είναι το Θέμα.

Διαβάστε επίσης

Ο Παναγιωτόπουλος, η Φρειδερίκη και ο Δένδιας

Ο εισαγγγελέας καλό παιδί και ο δακτύλιος Αλαφούζου

Η Ολλανδή, η Μαρία Χούκλη και το άσπρο Fiat του Μαξίμου