Η ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας έγινε στις 31 Αυγούστου. Από τότε έως σήμερα εξακολουθούσε να είναι υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Δηλαδή, την ώρα που υπάρχει κώλυμα για τις υποψηφιότητες δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων – και πολλών άλλων που έχουν κρατικές θέσεις – η κυβέρνηση θεωρούσε ηθικό να παραμένει στη θέση του ο Ν. Χαρδαλιάς.
Ο νόμοι για τα κωλύματα στις εκλογικές υποψηφιότητες, φτιάχτηκαν επειδή θεωρείται πιθανό κάποιος που έχει κρατική θέση ευθύνης να επηρεάσει ψηφοφόρους. Ο κ. Χαρδαλιάς ως πολιτικός προϊστάμενος ενός υπουργείου που έχει χιλιάδες ένστολους και δημόσιους υπάλληλους προφανώς μπορούσε να επηρεάσει.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου υπέβαλε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο νόμος δεν έχει προβλέψει ότι υφυπουργός θα βάλει υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης. Ετσι η ΝΔ κρύβεται πίσω από το «νόμιμο». Αλλά επειδή είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό.
Ο Νίκος Σγουρός, υποψήφιος επίσης για Περιφερειάρχης Αττικής με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι είναι «ανοικτό το θέμα προσφυγής στη δικαιοσύνη για την υποψηφιότητα Χαρδαλιά λόγω της διατήρησης της θέσης του ως ΥΕΘΑ – Έχει αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσουν επιρροή στο εκλογικό σώμα».
Ο κ. Σγουρός αναφέρεται αναλυτικά στην νομολογία που μπορεί να ακυρώσει την υποψηφιότητα Χαρδαλιά. Αν τελικά προσφύγει στη Δικαιοσύνη προβλέπεται νομική μάχη.
Στις δικές του μάχες ο κ. Χαρδαλιάς δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, ούτε με τον κορονοϊό, ούτε με την πολιτική προστασία, ούτε έως σήμερα με την Εθνική Αμυνα.
Κορυφαία του γκάφα η αποκάλυψη απόρρητου χάρτη για χάρη μιας φωτογράφισης, μία μέρα πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής.
Διαβάστε επίσης: Νίκος Χαρδαλιάς: Βίος και πολιτεία, καταδίκες, γκάφες και ψέματα
Αναφερόμενος στη θητεία του ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε έναν κύκλο, ένα όμορφο ταξίδι σχεδόν δύο χρόνων. Κάναμε ό,τι καλύτερο για όλα αυτά που μας είχε ανατεθεί η ευθύνη. Είμαι πολύ χαρούμενος που αφήνουμε πίσω μας σημαντικές παρακαταθήκες που αφορούν και στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών».
Απορεί κανείς για τον τρόπο που εκφράζεται για τον εαυτό του στον πληθυντικό: «Ολοκληρώσαμε», «αφήνουμε» κ.λπ.