Μυτιλήνη: Ξεκίνησε η δίκη των 24 κατηγορούμενων ακτιβιστών που έσωζαν ζωές προσφύγων και κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

Μυτιλήνη: Ξεκίνησε η δίκη των 24 κατηγορούμενων ακτιβιστών που έσωζαν ζωές προσφύγων και κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους ακτιβιστές, για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση επειδή διέσωσαν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο.

Οι «24» κατηγορούνται για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Αν και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δίκη, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αίθουσα οι δημοσιογράφοι για την κάλυψή της με δικαιολογία για ακόμα μια φορά την πανδημία.

 

Στο εδώλιο βρίσκονται σήμερα η 25χρονη Σύρια, Σάρα Μαρντινι εθελόντριας της ΜΚΟ ERCI και του 26χρονου Γερμανού ον Μπιντεν που μέχρι και το 2018 βοηθούσαν στον εντοπισμό φουσκωτών με πρόσφυγες στη Λέσβο και τώρα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια. Ο δικηγόρος τους, Χάρης Πετσικος μίλησε στην κάμερα του «Νησί» για την υπόθεση.

Στην κάμερα μίλησε και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στο πλευρό εθελοντών διασωστών, Γιώργος Κοσμόπουλος (υπεύθυνος εκστρατειών Ευρώπης για το προσφυγικό) και ο 27χρονος Γερμανός διασώστης δύτης, Σον Μπίντερ, ένας από τους κατηγορούμενους. Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζει και τη Σύρια Σάρα Μαρντίνι, επίσης κατηγορούμενη, αλλά με απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Η Σάρα Μαρτίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στη Μόρια και το ταξί της στην Ευρώπη, η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά. Και οι δυο τους, μας λέει ο Μπίντερ είχαν καλές σχέσεις με τις Αρχές. «Είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά», μας λέει.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Επειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιό της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.

Ο Σον Μπίντεν καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Δ. Α αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Η αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter