Μυτιλήνη: Αθώοι και οι «16» ακτιβιστές της ERCI

Μυτιλήνη: Αθώοι και οι «16» ακτιβιστές της ERCI
Φωτογραφία: tonisi.gr

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη αθώωσε τα 16 μέλη της ΜΚΟ ERCI, που διέσωσε χιλιάδες πρόσφυγες, στις ακτές της Λέσβου, που κατηγορούνταν για κατασκοπεία και παροχή πληροφοριών για τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το stonisi.g μετά από τη διάσκεψη των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου άπαντες οι κατηγορούμενοι (έξι παρόντες και 10 απόντες) κηρύχθηκαν αθώοι το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα και από την απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα και τις αγορεύσεις 9 μαρτύρων υπεράσπισης.

Δείτε επίσης: Σάρα Μαρντίνι: Δικαστικό σίριαλ η δίκη των εθελοντών της ERCI

Για τους κατηγορούμενους για δύο αδικήματα κατασκοπείας, η υπόθεση που ξεκίνησε το 2018 με το σχηματισμό δικογραφίας από πλευράς των αστυνομικών Αρχών άλλαξε για πάντα τη ζωή τους, η οποία ήδη είχε σηματοδοτηθεί με την εργασία τους ή τον εθελοντισμό τους στο προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα αντιμετωπίζοντας ροές εκατοντάδων απελπισμένων ανθρώπων.

Ν

Μάλιστα, έκλεισε και τη μη κυβερνητική οργάνωση, την ERCI που ιδρύθηκε από τον πρώτο κατηγορούμενο και ο οποίος είχε άλλες εργασίες στον κλάδο της ναυτιλίας, για τις οποίες είχε βραβευτεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ο οποίος προφυλακίστηκε για τρεις μήνες με ακόμα 4 μέλη, εθελοντές, εργαζόμενους της ΜΚΟ. όπως τη Σάρα Μαρτίνι, τον Σον Μπάιντερ, τον Νάσο Καρακίτσο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικαστές απόρησαν σε αρκετά για τους σχετικά με το κατηγορητήριο των «16», με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες  που χαρακτηρίστηκε πολλάκις σαθρό, ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό. Ποια ήταν αυτά τα στοιχεία; τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ακόμα και μέλη της ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι στην κατοχή τους βρίσκονταν κιάλια και έχουν νκάνει χρήση ασυρμάτων για τις διασώσεις.

Ακόμα όμως και αυτά τα τρία στοιχεία δεν ίσχυαν για όλους γιατί κάποιοι εργάζονταν σε γραφείο ή σε άλλο πόστο. Η όπως επισήμανε ο εισαγγελέας έδρας, κάποιοι ακριβώς επειδή ήταν διασώστες έπρεπε να κάνουν χρήση ασυρμάτου, εφόσον αποδεδειγμένα είχαν συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex.

Μια δικογραφία που ακόμη και οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας -ένστολοι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας- αδυνατούν να στηρίξουν, σε σημείο χθες δύο από αυτούς -επί συνόλου τεσσάρων- να αποφύγουν την παρουσία τους στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα,  δύο στελέχη του Λιμενικού που συνεργάζονταν με τους κατηγορούμενους διασώστες… απουσίαζαν: ο ένας πρώην Λιμενάρχης σε σύνταξη και ο άλλος μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Αν και η κατάθεση του ενός διαβάστηκε παρά τη μη ομόφωνη απόφαση των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Εισαγγελέας τόνισε ότι αυτή ήταν υπέρ των κατηγορουμένων.

Ο δικηγόρος των λιμενικών Ζαχαρίας Κεσές, κατά την αγόρευσή του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μάλλον τα στελέχη δεν ήρθαν να καταθέσουν όχι λόγω ουσιαστικού κωλύματος, αλλά για να μη φέρουν σε επιπλέον δύσκολη θέση τα στελέχη της Ασφάλειας Μυτιλήνης, που συνέταξαν ένα κείμενο με συνεχή αποδεικτικά κενά, χωρίς να ρωτήσουν τότε το Λιμενικό, τη Frontex και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Aπό την πλευρά του, ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος κατά την αγόρευσή του έθεσε το πλαίσιο του 2015 και την πολιτική της ελληνική πολιτείας που αδυνατούσε τότε να τα βγάλει πέρα με τις αφίξεις και ζητούσε τη συνδρομή των ΜΚΟ, στάση που άλλαξε έναν χρόνο μετά, όπου σημειώθηκε και η τραγική σύλληψη Ισπανών Πυροσβεστών και διασωστών, με την πολιτεία να στέλνει το μήνυμα ότι όποιος επιχειρεί ιδιωτικά κινδυνεύει με κακουργηματικά αδικήματα. Εξάλλου έκτοτε έμειναν ελάχιστες ΜΚΟ, εκείνες που μόνο συνεργάζονταν με το κράος καθημερινά, όπως η ERCI, τα μέλη της οποίας ξαφνικά προφυλακίστηκαν.

Αν και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και αισθάνθηκαν ανακούφιση, γιατί το Δικαστήριο μπήκε και στην ουσία της υπόθεσης, εν τούτοις έχασαν έξι πολύτιμα χρόνια από τη ζωή τους, έχοντας επιβαρυνθεί με τις κατηγορίες αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα μία δίκη, η οποία δεν έχει οριστεί χρονικά, αλλά αφορά κακουργηματικές πράξεις και βαραίνει κάποιους από τους 16, όπως τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όπου και εκεί οι δικηγόροι κάνουν λόγο για αβάσιμα στοιχεία από πλευράς ελληνικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ για δίκη των «24» στη Λέσβο: «Η Ελλάδα να αποσύρει τις κατηγορίες για κατασκοπεία»

Μυτιλήνη: Ξεκίνησε η δίκη των 24 κατηγορούμενων ακτιβιστών που έσωζαν ζωές προσφύγων και κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

Ετικέτες

Documento Newsletter