«Μυθομανείς και συνομωσιολόγοι» όσοι ρωτούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Σε μία αναδιατύπωση της Google η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τα συμπεράσματα του Citizen’s Lab τα οποία συνεχίζει να υιοθετεί η πολυεθνική, πάτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Δευτέρας, για να δηλώσει τη «δικαίωση» του ίδιου και της κυβέρνησης, που συνεχίζουν να κωφεύουν στις πολύκροτες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και άλλων πολιτών στη χώρα, με τις σκιές της υπόθεσης επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου να συνεχίζουν να συσκοτίζουν την κατάσταση.

Το απόλυτο αδιέξοδο της κυβέρνησης από τις αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και τη χρήση λογισμικού κατασκοπίας στη χώρα μας επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν προσπάθησε να εμφανίσει την αποκάλυψη της Google πως η Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα κράτη έχει αγοράσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της ισραηλινής εταιρείας Cytrox, ως… δικαίωση για τα λεγόμενα τα δικά του και της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Γιάννης Οικονόμου εκτέθηκαν βαριά την περασμένη Πέμπτη, όταν η Google δημοσίευσε την έκθεση Threat Analysis Group (TAG), κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Μαδαγασκάρη, τη Σερβία, την Ινδονησία και άλλα κράτη που έχουν αγοράσει το εν λόγω κατασκοπευτικό λογισμικό.

Την Παρασκευή, σε απάντησή του μετά τη δημοσίευση της είδησης και την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον εγκαλούσε εμφανίστηκε να επαναλαμβάνει πως «η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και απόγνωση.

Τη Δευτέρα, το θέμα τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον Γ. Οικονόμου να περνά στην αντεπίθεση, να κουνά το δάχτυλο με βάση μία αναδιατύπωση στην αρχική δημοσίευση της Google, αλλά να φτάνει ακόμα και στο σημείο να εμφανιστεί ως «αρχισυντάκτης» στα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την αποκάλυψη της Google που καίει το κυβερνητικό αφήγημα περί μη χρησιμοποίησης του κατασκοπευτικού λογισμικού από κρατικές υπηρεσίες.

«Όπως γνωρίζω η Google ανασκεύασε επί το ακριβέστερο το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της, προσθέτοντας δύο κρίσιμες λέξεις κλειδιά, τις λέξεις likely, πιθανόν, και operating, ότι ενδεχομένως δηλαδή δραστηριοποιούνται στη χώρα και δεν είναι εγκατεστημένοι εδώ. Σε ότι αφορά τις πληροφορίες για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού, ισχύουν στο ακέραιο όλα έχω πει» δήλωσε αρχικά ο Γ. Οικονόμου. Πράγματι, σε σχέση με το αρχικό κείμενο, στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο λέξεις από την Google, χωρίς όμως η πολυεθνική να αλλάξει το περιεχόμενο των ευρημάτων της Citizen’s Lab που έκαναν λόγο για ελληνική προμήθεια του επίμαχου προγράμματος, τα οποία συνεχίζει να υιοθετεί.

«Νομίζω πως οι διευκρινίσεις που έδωσε η Google δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εγχώριους μυθομανείς και συνομωσιολόγους» συνέχισε παρά τα παραπάνω ο Γ. Οικονόμου, επιχειρώντας να εμφανίσει την αναδιατύπωση ως «δικαίωση» του ίδιου και της κυβέρνησης.

«Παρατήρησα ίσως επειδή ήταν και σαββατοκύριακο ότι ξέφυγε της προσοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με καλούσε έτσι με πολύ μεγάλη ζέση να πω εάν διαψεύδω και την Google την Παρασκευή, η ανακοίνωση της εταιρείας, όπως και από μερίδα του Τύπου που βιάστηκε και έσπευσε να αναδείξει διάφορα πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφερε, καταλήγοντας πως «σε κάθε περίπτωση ισχύουν όλα έχω πει».

Σημειώνεται πως ο Μηνάς Κωνσταντίνου έχει επανειλημμένως θέσει το ζήτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για λογαριασμό του documentonews.gr, έπειτα από τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για την διπλή παρακολούθησή του, με βάση και τις αποκαλύψεις των Reporter’s United. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, ο Γ. Οικονόμου είχε δηλώσει ευθαρσώς πως «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά».

Ακόμα, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ήρθε στη δημοσιότητα η αποκάλυψη πως ο Ισπανός πρωθυπουργός και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου παρακολουθούνταν μέσω κατασκοπευτικών εφαρμογών όπως το Predator και το Pegasus, ο Γ. Οικονόμου δεν απάντησε σε ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επικοινωνία με την ισπανική και για το εάν στην Ελλάδα υπάρχει φόβος αντίστοιχης χρήση της, αρκούμενος να δηλώσει πως έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.