Νόα Λάιλς: «Έχω δυσλεξία, άσθμα, ADD, αλλά δεν με καθορίζουν» – Ποιος είναι ο θριαμβευτής της κούρσας που κρίθηκε στα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου (Videos)

Νόα Λάιλς: «Έχω δυσλεξία, άσθμα, ADD, αλλά δεν με καθορίζουν» – Ποιος είναι ο θριαμβευτής της κούρσας που κρίθηκε στα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου (Videos)

Έγραψε ιστορία η κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί το photo finish ώστε να φανεί ότι ο Αμερικανός Νόα Λάιλς έκοψε πρώτος το «νήμα» με διαφορά πέντε χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον δεύτερο Κισέιν Τόμπσον!

Πρόκειται για μία από τις γρηγορότερες «μονομαχίες» στο αγώνισμα καθώς και οι 8 φιναλίστ τερμάτισαν σε χρόνους κάτω των 10 δευτερολέπτων. Ο 27χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης Νόα Λάιλς «έγραψε» 9,79” ., ο Τζαμαϊκανός Τόμπσον τον ίδιο χρόνο, ο «χάλκινος» Φρεντ Κέρλι 9,81, ο Ακάνι Σιμπίνε 9,82”, ο Λαμόντ Τζέικομπς 9,85”, ο Λετσίλε Τεμπόγκο 9,86”, ο Κένεθ Μπένταρεκ 9,88” και ο Ομπλίκ Σεβίλ 9,91”.

Η κούρσα των 100 μέτρων

Στα αγωνίσματα δρόμου, το φίνις του αθλητή καθορίζεται από τη στιγμή που ο κορμός του περνά τη γραμμή τερματισμού. Εάν και στην εξέταση του photo finish φάνηκε ότι ορισμένοι συναθλητές του Λάιλς είχαν προλάβει να πατήσουν πρώτοι το πόδι τους εκεί, εν τούτοις ο 27χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης που έτρεχε στην έβδομη σειρά, είχε προλάβει να προτάξει το στήθος του.

Ποιος είναι ο Νόα Λάιλς

Ο 27χρονος Λάιλς έφερε βαρέως το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στα 200μ. στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το είχε βάλει στη βαλίτσα που ετοίμασε για το Παρίσι με στόχο να του θυμίζει… τι χρώμα δεν πρέπει να έχει το επόμενό του μετάλλιο.

Πρόκειται για έναν αθλητή που έχει μάθει να απασχολεί τα media καθώς δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή του, αλλά και να μοιραστεί πληροφορίες για τη ζωή του, με στόχο να περάσει τα μηνύματα που θέλει.

«Έχω άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, άγχος και κατάθλιψη. Αλλά σας λέω ότι όλα αυτά δεν καθορίζουν το τι μπορεί να πετύχω. Γιατί όχι και εσύ;» έγραψε στο X λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο στο Παρίσι.

Ο Λάιλς είχε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις άσθματος από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τα σχολικά μαθήματα από το σπίτι. «Το άσθμα επηρεάζει οτιδήποτε κάνω, ακόμα και την ψυχολογία μου», είχε πει στο CNN το 2020. Για να ανταποκριθεί με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στην καθημερινότητά του, πλένει συνεχώς τα χέρια του, λαμβάνει βιταμίνη C και πίνει ζεστό νερό με λεμόνι.

Η μάχη με το άσθμα οδήγησε σε συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία αλλά και σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό. «Από 3 έως 7 ετών αντιμετώπιζα συχνά κρίσεις άσθματος. Ήμουν στο νοσοκομείο κάθε τρία βράδια, έβηχα συνέχεια και ήμουν άρρωστος», θυμάται ο Λάιλς.

Με τη βοήθεια εγχείρησης στις αμυγδαλές, προσεκτική δίαιτα και την υποστήριξη της μητέρας του, κατάφερε κάποια στιγμή να επιστρέψει στο σχολείο, όπου αντιμετώπισε τη δυσλεξία και τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. «Διαγνώστηκα στη δεύτερη τάξη, υποβαλλόμουν συνεχώς σε τεστ και μου φαίνονταν βουνό ακόμα και οι πιο απλές ασκήσεις στην ορθογραφία», είχε σημειώσει σε άλλη συνέντευξη.

«Παγκόσμιοι πρωταθλητές;»

Έχοντας το θάρρος της γνώμης του, ο Λάιλς είχε προβεί σε ένα μίνι… ξέσπασμα το οποίο τον έφερε απέναντι από το σύστημα και τους σταρ του NBA. Έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ως μέλος της ομάδας 4X100 δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η ομάδα που κατακτά τον τίτλο στη λίγκα του μπάσκετ αυτοαποκαλείται ως «Παγκόσμια Πρωταθλήτρια».

«World champion of what?» (σ.σ Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ποιανού;) είχε αναρωτηθεί ο Λάιλς ανοίγοντας τον ασκό του αιόλου. «Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ τις ΗΠΑ, ορισμένες φορές, αλλά αυτό δεν είναι ο κόσμος. Εμείς είμαστε ο κόσμος, έχουμε εδώ σχεδόν κάθε χώρα να παλεύει για την σημαία της να θριαμβεύει να δίνει τα πάντα, δεν υπάρχουν σημαίες στο NBA», πρόσθεσε.

Το -κατά πολλούς- λογικό ξέσπασμα του Λάιλς έδωσε πάτημα ακόμη και να τον περιγελάσουν αρκετοί σταρ του NBA. «Κάποιος να τον βοηθήσει…», έγραψε στα social media ο Κέβιν Ντουράντ, ενώ ο Ντρέιμοντ Γκριν απάντησε πως «όταν το να το παίζεις έξυπνος πηγαίνει στραβά». Ο Κέντρικ Πέρκινς δε, είχε σχολιάσει: «Βάλτε το μυαλό του σε ένα πουλί και το πουλί θα αρχίσει να πετάει προς τα πίσω!».

Έναν χρόνο αργότερα, αρκετοί εξ αυτών που σχολίασαν ποικιλοτρόπως το ξέσπασμα του Λάιλς τον παραδέχθηκαν δημοσίως για το μεγάλο του επίτευγμα. «Τώρα δεν μπορεί να του πει κανείς το παραμικρό», έγραψε στο X λίγα λεπτά μετά τη μυθική κούρσα ένας από τους παλαίμαχους σταρ του ΝΒΑ. Και δίκιο είχε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter