Η άλλη πλευρά της Ιστορίας πάντα απασχολούσε το Documento, καθώς στην επίσημη, την καθεστηκυία, εντοπίζει κανείς πολλές ωραιοποιήσεις και κενά.
Έτσι από αυτή την Κυριακή μπαίνει στην αφετηρία η νέα εκδοτική σειρά ιστορικού ενδιαφέροντος με άξονα τα 200 χρόνια από το 1821 που τιτλοφορείται Μυθ-Ιστορία. Από την επιλογή του ονόματός της αντιλαμβάνεται κανείς ότι απασχολείται και με την Ιστορία αλλά και με τους μύθους που έχουν θεριέψει και κρύβουν ή παρασιωπούν τα πραγματικά γεγονότα. Η εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 καθόρισε τη φυσιογνωμία του ελληνικού κράτους, συνέθεσε τα συστατικά του και στη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσε την Ιστορία του όπως θα πρέπει να τη μαθαίνουν οι υπήκοοί του.
Υπάρχουν όμως νικητές και ηττημένοι σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτές τις παραφωνίες, αυτές τις επιμελώς ξεχασμένες πτυχές των γεγονότων θα επιχειρήσει να φωτίσει η σειρά της Μυθ-Ιστορίας με την ενεργό συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου, ιστορικών και ερευνητών, αλλά και εκπαιδευτικών που έχουν εντρυφήσει στην περίοδο του 1821.
Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ο πρώτος σταθμός. Η προσέγγιση του θέματος έχει αγκάθια που ανοίγουν ακόμη και σήμερα πληγές, όπως το θέμα του «κρυφού σχολειού» το οποίο αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα της διαμάχης για την ύλη των σχολικών βιβλίων Ιστορίας εδώ και μια δεκαετία. Η θεματική είναι μεγάλη.
Ο ρόλος των προυχόντων, ποιοι ένιωθαν Έλληνες, πώς έκαναν «καπάκια» οι κλέφτες, γιατί συγκρούστηκαν οι επαναστατημένοι μεταξύ τους και βρέθηκε ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή, ποια η στάση του Καραϊσκάκη πέρα από την αθυροστομία του, γιατί αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη με αρνητικό πρόσημο οι Φαναριώτες, τι απέγιναν τα δάνεια και τα πλοία που πήρε η επαναστατημένη διακυβέρνηση, ποια ήταν τα στρατιωτικά γεγονότα που καθόρισαν την έκβαση της επανάστασης, γιατί ενεπλάκησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, ποια η προσωπικότητα του Καποδίστρια και κατά πόσο οι Μαυρομιχαλαίοι έδρασαν ως δολοφόνοι ή ως αδικημένοι, τι απέγιναν οι ήρωες πολεμιστές του αγώνα για την ανεξαρτησία.
Ανατρέχουμε στις πηγές, αναζητούμε καινούργια στοιχεία, νέες προσεγγίσεις, βάζουμε στον δημόσιο διάλογο τα επιχειρήματα της διαδεδομένης αντίληψης με τις έντεχνες αποσιωπήσεις. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το Documento επιλέγει να ανοίξει όλη τη βεντάλια των γεγονότων χωρίς αποκλεισμούς. Κρίνοντας το παρελθόν μπορείς να σκεφτείς για το παρόν και να αμφισβητήσεις το μέλλον.