Μυστήριο στη Ρωσία: Ανακατασκευές σε εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου

Μυστήριο στη Ρωσία: Ανακατασκευές σε εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Markus Schreiber)

Εκτεταμένες ανακατασκευές και προσθήκες, με τουλάχιστον δέκα νέα κτίρια, παρατηρούνται μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σε εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου, σε μία περιοχή έξω από τη Μόσχα, σύμφωνα με τη Washington Post.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για την Sergiev Posad-6, μία περιοχή 60 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε αποτελέσει μεγάλο ερευνητικό κέντρο για όπλα βιολογικού πολέμου με παρελθόν πειραμάτων με ιούς που προκαλούν ευλογιά, Έμπολα και αιμορραγικούς πυρετούς.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που μεταδίδει η Washington Post, τις οποίες προμηθεύτηκε μέσω Google Earth, MAXAR και Planet Labs, οι εργασίες περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στα συστήματα διαχείρισης αέρα, τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρούν τα εργαστήρια υπό αρνητική πίεση και να εξασφαλίζουν ότι τυχόν παθογόνα δεν θα διαφύγουν στο περιβάλλον. Ειδικοί όπως ο Άντριου Σ. Γουέμπερ, πρώην στέλεχος του Πενταγώνου, σημειώνουν πως τα εργαστήρια BSL-4 απαιτούν ακριβή έλεγχο της πίεσης, ισχυρά φίλτρα και εφεδρικό εξοπλισμό αερισμού, με το αέρα να ανανεώνεται 12 έως 15 φορές την ώρα.

washingtonpost.com

 

Ένα από τα νέα κτίρια περιλαμβάνει μεγάλες εγκαταστάσεις εξαερισμού και υψηλής ασφάλειας ανιχνευτές κίνησης, ενδεικτικά για εργαστήρια υψηλής περιεκτικότητας. Η περιοχή έχει περιφερειακά φυλάκια ασφαλείας και ξεκάθαρη περίμετρο από δάση, κάτι που αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση και ενισχύει τη γενική ασφάλεια του χώρου. Σύμφωνα με ειδικούς όπως ο ουίλιαμ Γκούντχιντ, αναλυτής δορυφορικών εικόνων, οι εγκαταστάσεις ασφαλείας της περιοχής δημιουργούν ένα «στρώμα άμυνας κρεμμυδιού», με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας που δυσκολεύουν την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων.

washingtonpost.com

Οι αναλυτές του State Department των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ρωσικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων δεν ακυρώθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα «απορρίφθηκε και εξελίχθηκε» από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, εκφράζοντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο να σχεδιάζονται βιολογικά όπλα, ιδίως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των εντάσεων με τη Δύση.

Πηγή: washingtonpost.com

Διαβάστε επίσης:

Μετά τη Μολδαβία και η Γεωργία προσέρχεται στις κάλπες το Σάββατο με διακύβευμα την ευρωπαϊκή προοπτική

Επτά συλλήψεις υπόπτων στην Αδριανούπολη – Πληροφορίες ότι ήταν μέλη του PKK και της FETO

Νέο νόμισμα από τους BRICS; – Ο Πούτιν «έδειξε τα δόντια του» στην κυριαρχία του δολαρίου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter