Η αρχική ηρεμία στο Αφγανιστάν οδεύει προς το τέλος της μία εβδομάδα μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η Δύση δεν προλαβαίνει να εκκενώσει όσους Αφγανούς θα ήθελε και θα πιέσει για επέκταση της προθεσμίας αναχώρησης. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο εκτροχιάζεται μέρα με τη μέρα και υπήρξαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε αγνώστους και Αμερικάνους και Γερμανούς στρατιώτες.
Οι Ταλιμπάν βρίσκονται καθ’ οδόν για μία τελευταία μάχη στη κοιλάδα του Πανισίρ ενόσω ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Η «μάχη» του αεροδρομίου
Ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικάνους και Γερμανούς στρατιώτες από τη μία και αγνώστους ενόπλους από την άλλη. Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρία άτομα τραυματίστηκαν, προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις. Υπογραμμίζεται ότι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άτομα γύρω από τη περιοχή του αεροδρομίου.
ΗΠΑ και ΗΒ θεωρούν ότι η υπάρχουσα ημερομηνία αναχώρησης (31/8) από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν αρκεί. Ο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της προθεσμίας. Από τη μεριά του ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Μπάιντεν την περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών πέραν της 31 Αυγούστου.
Ο αμερικάνος στρατηγός Γουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ τη τελευταία εβδομάδα είχαν καταφέρει να εκκενώσουν 17.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Αμερικανών πολιτών που βρίσκονταν στην Καμπούλ.
Οι παραπάνω εξελίξεις διαδραματίζονται υπό το αυστηρό βλέμμα των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι δήλωσαν ότι δε θα δεχθούν καμία επέκταση της ημερομηνίας αναχώρησης και εμμένουν στα προσυμφωνημένα. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει έναν στενό κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο, στήνοντας σημεία ελέγχου, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό και χτυπώντας ανθρώπους με γκλοπ.
Προς κλιμάκωση οδεύει ο εμφύλιος πόλεμος
Κορυφαία στελέχη της αφγανική κυβέρνησης και συμπαθούντες έχουν καταφύγει στην κοιλάδα του Πανισίρ, οχυρώνοντας την και προετοιμάζονται για μία τελική μάχη. Εκεί βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ με Αχμάντ Μασούντ, γιο του θρυλικού Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ. Μαζί τους βρίσκονται υπολείμματα του Αφγανικού στρατού, μονάδες των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων καθώς και πολέμαρχοι με τις πολιτοφυλακές τους.
Ελπίδα τους είναι να δημιουργήσουν ένα σκηνικό έντασης στο Πανισίρ, το οποίο θα συμβολίσει την Αντίσταση εναντίον των Ταλιμπάν και θα επιβάλλει εξελίξεις. Είτε με έναν πολιτικό συμβιβασμό είτε μέσω της στρατιωτικής αναμέτρησης. Οι υπολογισμοί του Σάλεχ και του Μασούντ θα κριθούν από το εάν και κατά πόσο θα συγκινήσουν τόσο τον Αφγανικό λαό όσο και τις δυτικές δυνάμεις ώστε να αναπτυχθεί το μέτωπο εσωτερικά αλλά και να ενισχυθεί στρατιωτικά από το εξωτερικό.
Οι Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή στέλνουν τον κύριο όγκο των δυνάμεων τους προς την κοιλάδα του Πανισίρ και θα προκαλέσουν μία σύγκρουση για το μέλλον της χώρας. Αυτό διότι δεν θα αφήσουν οποιαδήποτε οργανωμένη αντίδραση να αναπτυχθεί και θέλουν να την καταπνίξουν στην κούνια της.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή
Συγχρόνως, ο ΟΗΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι μία ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών. Πείνα, άστεγοι, οικονομική κατάρρευση και έλλειψη φαρμάκων είναι οι απειλές που πλανώνται πάνω από τους Αφγανούς εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες.
Η επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος φαγητού του ΟΗΕ Μέρι-Έλεν Μακγκρόαρτι δήλωσε ότι μία αναβολή στην βοήθεια «για τις επόμενες έξι ή επτά εβδομάδες και θα είναι πλέον αργά».
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Καμπούλ μαστίζονται από τη φτώχεια και απειλούνται με πείνα και περαιτέρω αποκλεισμούς, αφού οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί, οι τράπεζες είναι κλειστές και οι τιμές σε προϊόντα όπως το ρύζι και η βενζίνη έχουν αυξηθεί 10-20% μέσα σε μία εβδομάδα.