Μυοκτονίες και χλωρίνες από τη «σκληρή» Σοφία Νικολάου

Μυοκτονίες και χλωρίνες από τη «σκληρή» Σοφία Νικολάου

Από τους πρωταθλητές στις απευθείας αναθέσεις είναι η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, περί τις 700.000 ευρώ δόθηκαν συνολικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με απευθείας ανάθεση από τη Νικολάου σε εταιρείες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ατομικών ειδών υγιεινής. Η πρώτη σύμβαση υπoγράφηκε στις 19 Μαρτίου αναφορικά με την «Ανάθεση απολύμανσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων». 

Στην απόφαση της Νικολάου γινόταν λόγος για «κατεπείγουσα ανάγκη» για την αντιμετώπιση «της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού Covid-19». Το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με προϋπολογισμό 145.161,29 ευρώ. Δεν ήταν όμως και η μοναδική. Στις 30 Μαρτίου η Σ. Νικολάου ανέθεσε στην ίδια εταιρεία «την απεντόμωση και μυοκτονία των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας» με προϋπολογισμό 146.940 ευρώ. Τρεις βδομάδες μετά η ίδια εταιρεία ανέλαβε την «απολύμανση των καταστημάτων κράτησης σε όλη τη χώρα και των υπηρεσιακών τους οχημάτων» με προϋπολογισμό 145.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια η Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ έλαβε με απευθείας αναθέσεις τρία έργα συνολικής αξίας 437.101 ευρώ. Το αξιοπερίεργο έχει να κάνει με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εταιρείας. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΕΜΗ τα οποία ανήρτησε στο Facebook ο Π. Πολάκης, η εταιρεία μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία σχέση με απολυμάνσεις, μυοκτονίες κ.λπ. Το αντικείμενό της είχε να κάνει με μάρκετινγκ, διοργανώσεις συνεδρίων, εμπόριο κοσμημάτων, γλυκισμάτων και αξεσουάρ. Μέχρι και τις 11 Μαρτίου, όταν και τροποποιεί το καταστατικό της και προσθέτει ως αντικείμενο την «παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων». Οκτώ ημέρες δηλαδή προτού αναλάβει το πρώτο έργο με απευθείας ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Οι εκπλήξεις όμως από τη Νικολάου συνεχίστηκαν. Στις 6 Απριλίου προχώρησε σε ακόμη μία απευθείας ανάθεση, αυτήν τη φορά στην εταιρεία EX Pappa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Χονδρικό Εμπόριο Υλικών Καθαρισμού. Η ανάθεση αφορούσε την «προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας». Το κόστος αυτήν τη φορά ήταν 232.648 ευρώ. Το αξιοπερίεργο αυτής της ανάθεσης έχει να κάνει με τον χρόνο που ιδρύθηκε η εταιρεία. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ, συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. Δηλαδή μία εβδομάδα πριν πάρει τη δουλειά με απευθείας ανάθεση από τη Νικολάου.

Η γενική γραμματέας ανέθεσε επίσης την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης θεμάτων που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις του γραφείου της αντί 24.800 ευρώ. Το έργο ανατέθηκε στην ανάδοχο Σταματία Ρέτσα με έδρα τα Κριεζά Βοιωτίας που ανήκουν στη ΔΟΥ Κύμης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ευνοημένη από τη σύμβαση εμφανίζεται η δημοσιογράφος Ματίνα Ρέτσα, υποψήφια βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ επί Σαμαρά, που είχε εξασφαλίσει παχυλό μισθό και από την ΕΡΤ ως σύμβουλος του… συμβούλου. Μάλιστα η ανάδοχος του σημερινού έργου προβολής της Γενικής Γραμματείας είχε δημοσιεύσει «αποκλειστική» συνέντευξη της Σ. Νικολάου τον Ιούνιο του 2018 στο evima.gr, παρουσιάζοντάς την ως ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ.

Πρώτος διδάξας στις αναθέσεις ο Γιάννης Βρούτσης

Μία από τις πλέον καραμπινάτες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν και αυτή στο υπουργείο Εργασίας λίγες μέρες μετά το σκανδαλώδες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher. Ηταν 13 Απριλίου όταν η εταιρεία Eyeonix αναλάμβανε από το υπουργείο Εργασίας να εγκαταστήσει σε 100 λάπτοπ τα Windows 10, το Office αλλά και πρόγραμμα antivirus αντί 44.000 ευρώ. Ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία αυτή εμφανίζεται ο Γιώργος Στρουζάκης. Είναι το πρόσωπο που είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Εργασίας η οποία ενέκρινε τις επτά πλατφόρμες με τα «σκόιλ ελικικού», τα οποία προκάλεσαν σάλο και τελικά καταργήθηκαν. Η ίδια εταιρεία ανέλαβε στις 14 Απριλίου 2020, επίσης με απευθείας ανάθεση, την «προμήθεια ενοποιημένου συστήματος κυβερνο-ασφάλειας και διασφάλισης επιχειρησιακής συνέχειας εφαρμογής εργαζομένων και εργοδοτών στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με τίμημα 120.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%». Προκειμένου να γίνει η ανάθεση κατατέθηκαν δύο προσφορές, ώστε να σπάσει το έργο στα δύο, για να περάσει τον «σκόπελο» του μειοδοτικού διαγωνισμού και να μην υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ η καθεμία.

Τα «σκόιλ ελικικού» είχαν όμως και άλλη πτυχή σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις. Οπως αποκάλυψε το Documento, στο πλαίσιο του προγράμματος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία The Bridge of Trust (Hellas) Ltd την «παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥ στην υλοποίηση της Πράξης “Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορονοϊό που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζομένων από το ΥΠΟΙΚ”». Η απευθείας ανάθεση αφορούσε 73.894 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, ωστόσο γύρω από αυτήν υπήρχαν ορισμένες σκιές αλλά και ερωτήματα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2019, έναν μήνα μετά την άνοδο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Ως μέτοχος εμφανιζόταν ένα φυσικό πρόσωπο καθώς και μία κυπριακή εταιρεία, η AANG Holdings Group Limited, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο δεν ξεπερνούσε τα 500 ευρώ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι η The Bridge of Trust (Hellas) Ltd δήλωνε ως έδρα τη διεύθυνση Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια διεύθυνση δηλαδή με το δικηγορικό γραφείο στο οποίο συμμετέχει η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ενώ στα κουδούνια δεν υπήρχε πουθενά το όνομα της εταιρείας.

Ανάθεση στον φίλο της οικογένειας Σαμαρά

Ενδιαφέρουσα είναι η απευθείας ανάθεση έργου παροχής νομικών υπηρεσιών σε δικηγορική εταιρεία. Η ανάθεση έγινε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας, η οποία εγκρίθηκε στις 29 Μαΐου. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα επιβαρυνθεί για τη συγκεκριμένη εργασία με 73.780 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ποσό παρουσιάζει το προφίλ της εταιρείας που θα πληρωθεί.

Πρόκειται για την εταιρεία του Παναγιώτη Μπερνίτσα, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα Panama Papers. Καλός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είχε επιλεγεί στο παρελθόν ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων. Ενώ το γραφείο του είχε προσφέρει υπηρεσίες στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού δημοσίου για τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ο κ. Μπερνίτσας εμφανιζόταν ως πρόεδρος εταιρείας στην οποία συμμετείχε ο εμπλεκόμενος σε πολλές από τις δυσώδεις υποθέσεις των εξοπλιστικών Σπύρος Μεταξάς.

Ο Π. Μπερνίτσας πρόσφερε εκτός των άλλων τις υπηρεσίες του και στη Siemens, εκπροσωπώντας τη στην υπόθεση συμφωνίας συμβιβασμού με το ελληνικό δημόσιο, ενώ χρημάτισε και μέλος της διοίκησης του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, υπό τον Αλέξανδρο Σαμαρά, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού.

Το προφίλ της Κεραμέως και η «χάκερ» του ΓΑΠ

Στον χορό των απευθείας αναθέσεων είχε μπει και το υπουργείο Παιδείας στο οποίο προΐσταται η Νίκη Κεραμέως. Ηταν 26 Μαρτίου όταν η υπουργός Παιδείας ανέθετε στην εταιρεία Interweave τον «σχεδιασμό, ανάπτυξη, δημιουργία και ανάπτυξη ιστοσελίδων», όπως επίσης τη «συντήρηση ιστοσελίδας και server» για την καμπάνια «Μαθαίνουμε στο Σπίτι», αντί 20.548,04 ευρώ. Στην εταιρεία αυτή ως διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται η Αίγλη Μπαλαμάτση, η «χάκερ του Παπανδρέου», όπως την έχουν χαρακτηρίσει δημοσιεύματα. Η ίδια εταιρεία έλαβε από το υπουργείο Παιδείας ακόμη μία ανάθεση στις 2 Απριλίου για το ίδιο έργο, στο οποίο πιθανώς συμπεριλαμβάνονται «υπηρεσίες σχεδιασμού και δημιουργίας εικαστικών υλικών για 3 μήνες, με στόχο την ενημέρωση του κοινού μέσω των ψηφιακών πλατφορμών του Υπουργείου (FB, Twitter & Instagram)».

Παράλληλα, με υπογραφή της υπουργού Παιδείας ανατίθεται το έργο «Προμήθεια υπηρεσιών οργάνωσης και λειτο-υργίας τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού help desk για την υποστήριξη του κοινού σε θέματα χρήσης εξ αποστάσεως εκ-παίδευσης» στη νεότευκτη εταιρεία Eight EE αντί 35.563,20 ευρώ. Σημαντική λεπτομέρεια: η εταιρεία ιδρύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2020.

Ακόμη ένα έργο ανατέθηκε στην εταιρεία Interweave από τον ΕΟΤ. Συγκεκριμένα, στις 8 Μαΐου ο οργανισμός τουρισμού ανέθεσε στην Interweave τη διατήρηση της ιστοσελίδας της νέας πλατφόρ-μας greecefromhome η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τη Marketing Greece και την Google. Το ύψος της ανάθεσης ανέρχεται σε 19.992, 52 ευρώ. Επίσης η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει ως έργο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο σάιτ της Marketing Greece (discovergreece.com).

Η εταιρεία-φάντασμα και ο μετακλητός του Πιερρακάκη

Μια κραυγαλέα περίπτωση απευθείας ανάθεσης που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας ήταν και αυτή από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ Courier σε εταιρεία για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας e-market place «250.000 ευρώ προ ΦΠΑ και δικαιώματος υψηλών ποσοστών, προ φόρων, επί των πωλήσεων, συνδρομών και διαφημίσεων».

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η απευθείας ανάθεση έγινε στις 10 Απριλίου.

Αξιοπερίεργο είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία είχε συσταθεί μόλις μία ημέρα πριν, με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ να υποστηρίζει πως έλαβε υπόψη την προσφορά της εταιρείας στις 26 Μαρτίου 2020. Δηλαδή 14 ημέρες προτού καν συσταθεί!

Σε βάρος του Κυριάκου Πιερρακάκη έχει προχωρήσει με δημοσιοποίηση καταγγελίας και ο Παύλος Πολάκης.

Οπως αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Πιερρακάκης ανέθεσε απευθείας έργο αξίας 24.552 ευρώ σε μετακλητό συνεργάτη του. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Χριστοπάνο, ο οποίος είχε προσληφθεί ως μετακλητός συνεργάτης τον Οκτώβριο του 2019.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 έγινε αποδεκτή η από 2 Φεβρουαρίου 2020 παραίτησή του.

Ωστόσο στις 30 Ιανουαρίου 2020, δύο μέρες δηλαδή προτού παραιτηθεί από συνεργάτης του Πιερρακάκη, «αποζημιώθηκε» με απευθείας ανάθεση από την Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Νομικής Υποστήριξης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό» ύψους 24.552 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για τον οργανισμό που εποπτεύεται από τον Πιερρακάκη.

«Πάρτι» στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναθέσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), όπου επίσης προΐσταται ο κ. Πιερρακάκης. Ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου που υλοποιεί δράσεις σχετικές με την πληροφορική και εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΚτΠ εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες να έχει προχωρήσει σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις. Μόνο εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου η ΚτΠ έχει προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση τουλάχιστον πέντε έργων που το κόστος εκάστου ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, στις 20 Μαρτίου εγκρίθηκε η προμήθεια φορητών υπολογιστών από την Κόντης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με κόστος 52.948 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ μόλις 18 ημέρες αργότερα η ΚτΠ προχώρησε στην απευθείας ανά-θεση έργου σχετιζόμενου με τον πολυδιαφημισμένο ψηφιακό μετασχηματισμό στη Foresight Στρατηγική & Επικοινωνία ΕΠΕ αντί 73.904 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Πέντε ημέρες μετά το Πάσχα, στις 24 Απριλίου, εγκρίθηκε η απευ-θείας ανάθεση έργου για την υποστήριξη πλατφόρμας ενημέρωσης και παρακολούθησης περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα στην εταιρεία Τελενάβις με αντίτιμο 62.372 ευρώ και στις 30 Απριλίου η ανάθεση στην ASD Οικονομικοί Σύμβουλοι ΑΕ έργου παροχής υπηρεσιών σχετιζόμενων πάντοτε με την πανδημία. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στις 74.028 ευρώ. Τέλος, στις 12 Μαΐου εγκρίθηκε δαπάνη 72.540 ευρώ για το έργο «Απλούστευση των διαδικασιών της ΚτΠ Α.Ε.» το οποίο ανατέθηκε στην εταιρεία Priority Quality Consultants.

Βιαστικό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Διαδικασίες απευθείας αναθέσεων υιοθετεί και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento προκύπτει, για παράδειγμα, ότι στις 31 Μαρτίου, συμπτωματικά ίσως και πάλι εν μέσω πανδημίας, ανατέθηκε στην εταιρεία Byte Computer να προμηθεύσει το υπουργείο, αντί 73.656 ευρώ, με εξοπλισμό επέκτασης του κεντρικού συστήματος αποθήκευσης για υποστήριξη της υποδομής email.

Η ίδια εταιρεία –ομολογουμένως μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα της πληροφορικής και εισηγμένη στο ΧΑΑ– ανέ-λαβε εν μέσω πανδημίας ακόμη ένα έργο με απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για έργο σχετιζόμενο με την ΕΛΑΣ και τις ανάγκες της για δημιουργία πληροφοριακής υποδομής, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 73.021,12 ευρώ.

Documento Newsletter