Το Αθέατο Μουσείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
Έπειτα από δεκάδες «κρυμμένα» αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τους «Μυκηναίους αλχημιστές». Πρόκειται για ένα σύνολο πήλινων μυκηναϊκών αγγείων του όψιμου 14ου αι. π.Χ. που σώζουν στην επιφάνειά τους ίχνη από λεπτά φύλλα κασσίτερου, μια πρακτική όχι ιδιαίτερα συχνή που γινόταν από εξειδικευμένους τεχνίτες και είχε ως σκοπό την απόδοση της λάμψης του αργύρου και του χρυσού. Δηλαδή τη μαγική μεταμόρφωση ορισμένων αντικειμένων καθημερινής χρήσης σε πολύτιμα σκεύη συμποσίου.
Τα αγγεία αυτά προσφέρονταν ως δώρα στους νεκρούς, φέροντας επάνω τους τον συμβολισμό της αντοχής και της αθανασίας των ευγενών μετάλλων. Αυτή η δύσκολη και λεπτή διαδικασία της επικασσιτέρωσης, που θα μπορούσε να ονομαστεί μυκηναϊκή αλχημεία φαίνεται πως υπηρετούσε τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις της μυκηναϊκής θεολογίας του θανάτου.
Οι «Μυκηναίοι αλχημιστές» παρουσιάζονται στην Αίθουσα του Βωμού (αιθ. 34) έως τη Δευτέρα 26 Μαΐου.
Στις 9, 13, 27 και 30 Απριλίου και στις 7 και 25 Μαΐου ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τη σημασία του χρυσού και του αργύρου στον μυκηναϊκό κόσμο, την αινιγματική μυκηναϊκή θεολογία του θανάτου και τις προσπάθειες των αρχαίων αλχημιστών να ανακαλύψουν τις μαγικές συνταγές της αθανασίας της ύλης και του σώματος.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή με την έγκαιρη προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΙΝFO
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838