Μυανμάρ: Απαγόρευση σε Facebook και Twitter αλλά όχι στο Tinder

Μυανμάρ: Απαγόρευση σε Facebook και Twitter αλλά όχι στο Tinder

Στη νέα λίστα απαγορεύσεων της στρατιωτικής δικτατορίας δεσπόζουν το Facebook και το Twitter αλλά όχι το Tinder. Η κοινωνική κινητοποίηση, η συλλογική έκφραση και η ενημέρωση μπαίνει στον πάγο όχι όμως και τα ψηφιακά συνοικέσια.

Η νέα λίστα απαγορεύσεων εμπεριέχει 1.200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ιστοσελίδες. Βέβαια, οι επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες και υπηρεσίες λειτουργούν δίχως περιορισμούς, αποδεικνύοντας ότι η ελευθερία της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει ανενόχλητη χωρίς τη πολιτική και κοινωνική ελευθερία ενόσω δικτάτορες και κεφάλαιο συνεργάζονται αρμονικά.

Μερικές εφαρμογές, υπηρεσίες και ιστοσελίδες που προκρίθηκαν ως «ψυχαγωγικές», άρα ως ακίνδυνες είναι: το YouTube, το Netflix, το Tinder, το Instagram, το Pubg και το Candy Crush. Παράλληλα, επιτρέπεται η χρήση εφαρμογών και ιστοσελίδων επικοινωνίας όπως το Viber, το LinkedIn, το Zoom και το WhatsApp διότι χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες.

Η στρατηγική της απαγόρευσης του διαδικτυακού περιεχομένου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κρατικής καταστολής στην ασιατική χώρα, επιχειρώντας να μειωθούν οι αντιδικτατορικές αντιδράσεις που δεν λένε να κοπάσουν. Οι προσπάθειες της στρατιωτικής χούντας επικεντρώνονται στην φίμωση των πολιτών, βάζοντας εμπόδια στην συλλογική τους επικοινωνία και κινητοποίηση.

Η χούντα στη Μυανμάρ έχει επιβληθεί από τη 1 Φεβρουαρίου 2021 μετά τη διενέργεια εκλογών που δεν βόλευαν τους στρατιωτικούς και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη. Πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί, συστηματικά βασανιστήρια και δολοφονίες αντιφρονούντων έχουν καταγγελθεί. Οι δικτάτορες μέχρι στιγμής εμφανίζονται αμετακίνητοι στη πορεία που έχουν χαράξει και διοικούν τη χώρα με σιδηρά πυγμή, παρά τις εκτεταμένες αντιστάσεις.

Με πληροφορίες από Nikkei Asia

Ετικέτες

Documento Newsletter