Μυαλά πολλών καρατίων

Τα «Μυαλά που κουβαλάς 2» βγαίνουν στις αίθουσες στις 13 Ιουνίου και αναμένεται να τινάξουν το box office στον αέρα.

Τον Ιούνιο του 2015 το animation της Pixar «Tα μυαλά που κουβαλάς» βγήκε στις αίθουσες χωρίς τυμπανοκρουσίες. Το θέμα του ήταν ό,τι πιο… ταπεινό για ταινία «παιδική» αφού ήταν μια απλή ιστορία. Να που τελικά όμως είχε μεγάλη απήχηση, κυρίως στους ενήλικες. Η ιστορία μάς σύστηνε ένα 11χρονο κορίτσι, τη Ράιλι, η οποία βρισκόταν σε τρομερή αναστάτωση λόγω της αναγκαστικής οικογενειακής μετακόμισης από την «ειδυλλιακή» Μινεσότα στο πολύβουο Σαν Φρανσίσκο.

Η απαρηγόρητη Ράιλι, που χάνει τους αγαπημένους της φίλους και φυσικά αναγκάζεται να πάει σε νέο σχολείο, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα της θλίψης και του θυμού που την κυριεύουν. Και εδώ κάπου μπαίνει το ευφυές εύρημα του Πιτ Ντόκτερ (ο δημιουργός των δημοφιλών «Μπαμπούλας ΑΕ» και «Ψηλά στον ουρανό»), που τολμά σκηνοθετικά και αποφασίζει να δώσει μορφή στα συναισθήματα όχι μόνο της μικρής πρωταγωνίστριας αλλά και των απελπισμένων γονιών της οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η κίτρινη Χαρά που θέλει να έχει μονίμως τον έλεγχο, ο κόκκινος Θυμός, η κατατονική μπλε Θλίψη, η πράσινη Αηδία που σιχαίνεται τα πάντα αλλά περισσότερο απ’ όλα το μπρόκολο και ο μοβ Φόβος που φοβάται και τη σκιά του είναι τα ολοζώντανα συναισθήματα της ηρωίδας.

Ολοι μαζί πασχίζουν να κρατήσουν τη Ράιλι σε ηρεμία, με τις μεταξύ τους κόντρες να βγάζουν γέλιο αλλά και συγκίνηση, όπως φαίνεται από το επεισόδιο του φανταστικού φίλου με τη μορφή του αφελούς ελέφαντα που «θυσιάζεται» για να οδηγηθεί η Ράιλι στο επόμενο στάδιο της παιδικής της ηλικίας.

Η επιτυχία του φιλμ δεν ήταν μόνο εμπορική –οι παγκόσμιες εισπράξεις άγγιξαν τα 860 εκατ. δολάρια– αλλά και καλλιτεχνική, καθώς τα «Μυαλά που κουβαλάς» βρέθηκαν στα Οσκαρ και κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερου animation. Είχαν ακόμη προταθεί για το πρωτότυπο σενάριο –πράγμα ασυνήθιστο για animation– χάνοντας το βραβείο από το «Spotlight: Ολα στο φως» του Τομ ΜακΚάρθι που ήταν ο μεγάλος νικητής εκείνη τη βραδιά.

Υψηλές προσδοκίες

Στη νέα ταινία των Disney – Pixar ο Πιτ Ντόκτερ δίνει το σκηνοθετικό τιμόνι στον Κέλσι Μαν (ντεμπούτο) για να οδηγήσει την προέφηβη Ράιλι στη νέα της περιπέτεια. Νέα συναισθήματα (Ανησυχία, Ζήλια, Βαρεμάρα) εισβάλλουν στο κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου της ηρωίδας και η παλιά ομάδα δεν ξέρει πώς να τους συμπεριφερθεί. Ειδικά όταν στους καινούργιους επισκέπτες εντοπίζεται το Αγχος που φαίνεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, η Χαρά και οι φίλοι της πραγματικά μοιάζει να χάνουν οριστικά το παιχνίδι.

Ο ανθρώπινος ψυχισμός και η κοινωνική συμπεριφορά αποτυπώθηκαν εξαίσια στο φιλμ του 2015, αλλά εδώ οι φιλοδοξίες ανεβάζουν τον πήχη αρκετά πιο πάνω, καθώς η 13χρονη Ράιλι βιώνει μια πρωτόγνωρη αναστάτωση. Τα σημάδια της δύσκολης εφηβείας εμφανίζονται όλο και πιο έντονα σε κάθε χώρο συναναστροφής (σχολείο, προπόνηση, φαστφουντάδικα κ.λπ.) που βρίσκεται η ηρωίδα. Το φιλμ κόστισε σχεδόν 175 εκατομμύρια δολάρια και όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ υπολογίζεται ότι το είδαν μέσα σε 24 ώρες σχεδόν 157 εκατομμύρια διαδικτυακοί χρήστες, οι περισσότεροι στην ιστορία της Disney από την εποχή του «Ψυχρά κι ανάποδα 2» που το είχαν δει σχεδόν 116 εκατομμύρια.

Ενα από τα στοιχήματα του νέου φιλμ είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει στο πρώτο τριήμερο το φράγμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων –κάτι που δεν έχει πετύχει ακόμη καμιά ταινία του 2024– κι αν θα γίνει φυσικά η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς, με αρκετούς αναλυτές στο Χόλιγουντ να θεωρούν αρκετά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πολλά τα συναισθήματα

Η μεγαλύτερη μέριμνα του σεναρίου αφορούσε το χρωματικό αποτύπωμα των νέων συναισθημάτων. Η Ανησυχία φοράει ένα πορτοκαλί φόρεμα, η Ζήλια είναι μια παραλλαγή ανοιχτού πράσινου χρώματος, η Βαρεμάρα με γαλλική φινέτσα και αξάν είναι ντυμένη σε μπλε σκούρα απόχρωση ενώ η ευτραφής ροζ Ντροπή είναι κρυμμένη στο στενό γκρι φούτερ της. Ομως υπάρχουν κι άλλα συναισθήματα που δοκιμάζουν την εύθραυστη ψυχολογία της Ράιλι που νιώθει πως είναι άχρηστη σε ό,τι κι αν κάνει. Συναισθήματα που σχετίζονται με την ελευθερία, τη φιλία, την ανεξαρτησία, τη δύναμη και φυσικά τον έρωτα.

Τις φωνές στους νέους χαρακτήρες δανείζουν η Μάγια Χοκ (η θυγατέρα των Ιθαν Χοκ – Ούμα Θέρμαν υποδύεται τη δυναμική Ανησυχία), η ανερχόμενη Αγιο Εντεμπίρι που κέρδισε φέτος το Εmmy Α΄ ρόλου για τη γαστρονομική σειρά «The bear» είναι η Ζήλια, η Αντέλ Εξαρχόπουλος είναι η Γαλλιδούλα Βαρεμάρα και ο καταπληκτικός Πολ Γουόλτερ Χάουζερ («Richard Jewell», «I, Tonya») πλάθει τον απολαυστικό χαρακτήρα της Ντροπής. Οι Εϊμι Πόλερ, Φίλις Σμιθ, Λούις Μπλακ, Μίντι Κέιλινγκ, Νταϊάν Λέιν και Κάιλ ΜακΛάχλαν επαναλαμβάνουν τους χαρακτήρες τους από το πρώτο φιλμ.

INFO
Η ταινία «Τα μυαλά που κουβαλάς 2» βγαίνει στις αίθουσες στις 13 Ιουνίου σε διανομή Feelgood