Μπρι Λάρσον: «Τόσα χρόνια μόνο άντρες ήταν ικανοί για υπεράνθρωπα κατορθώματα»

Μπρι Λάρσον: «Τόσα χρόνια μόνο άντρες ήταν ικανοί για υπεράνθρωπα κατορθώματα»

Η 30χρονη Μπρι_x000D_
Λάρσον ήταν µάλλον απροσδόκητη επιλογή για τον ρόλο της Captain Marvel, της_x000D_
πρώτης υπερηρωίδας της Marvel στην οποία ανατίθεται µια ταινία χτισµένη_x000D_
ολοκληρωτικά πάνω της. 

Ηθοποιός κυρίως του ανεξάρτητου αµερικανικού σινεµά και της τηλεόρασης, πριν από λίγα χρόνια είδε τις µετοχές της να εκτοξεύονται σε ιλιγγιώδη επίπεδα µετά τη συµµετοχή της στο «∆ωµάτιο», την οσκαρική έκπληξη του 2015, η οποία µάλιστα την οδήγησε µέχρι την πεντάδα των κορυφαίων ερµηνευτριών της χρονιάς. Η ηθοποιός µίλησε στο Documento για την εµπειρία της να υποδυθεί την πρώτη υπερηρωίδα που έχει ολότελα δική της ταινία στην κινηµατογραφική ιστορία της Marvel.

Προτού αναλάβετε τον ρόλο της Captain Marvel είχατε µια αξιοπρόσεκτη πορεία κυρίως στον χώρο του ανεξάρτητου σινεµά, αλλά και µε κάποια διαλείµµατα σε µεγάλες παραγωγές, όπως το «Kong: Η νήσος του κρανίου». Η ευθύνη ενός τόσο µεγάλου πρότζεκτ για λογαριασµό της Marvel δεν σας προκάλεσε αγωνία ή ακόµη και φόβο;

Είναι γεγονός πως όταν µου έγινε η πρόταση για τον ρόλο της Captain Marvel ένιωσα κάπως αµήχανα. Η αίσθηση ότι µπαίνεις σε κάτι που εκτός από µεγάλο είναι και εξαιρετικά σηµαντικό, αναπόφευκτα σου προκαλεί περίεργα αν όχι αντιφατικά συναισθήµατα. Οµως στις επόµενες συναντήσεις που είχα µε τους ανθρώπους της Marvel κατάλαβα ότι εδώ δεν έχουµε να κάνουµε µε µια απλή ταινία που το µόνο ζητούµενο είναι το θέαµα και τον πρώτο λόγο έχει το CGI. Πείστηκα ότι δεν προσλήφθηκα για µια απλή ταινία κόµικ στην οποία οι ηθοποιοί είναι καθαρά διακοσµητικά στοιχεία της πλοκής.

Από ό,τι καταλαβαίνουµε είχατε κάποιους ενδοιασµούς αρχικά…

Οχι τόσο ενδοιασµούς όσο ένα µπέρδεµα ως προς τους λόγους για τους οποίους µε επέλεξαν να υποδυθώ έναν υπερηρωικό χαρακτήρα, καθώς µέχρι τώρα δεν είχα δώσει καµία ένδειξη ότι µπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Οµως συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι της Marvel ήθελαν κάτι περισσότερο από µια απλή διεκπεραιώτρια ηθοποιό που θα ταιριάζει καλά στο γαλάζιο ή πράσινο φόντο. Ηθελαν µια ηθοποιό για να δώσει στην ηρωίδα τους τα αναγκαία ανθρώπινα ή εξωγήινα χαρακτηριστικά που απαιτούσε ο σχεδιασµός του σεναρίου. Οπως µου είπαν, δεν θα µε είχαν προσλάβει αν ήταν κάτι απλό. Θα µπορούσαµε να αναθέσουµε στον καθένα κάτι τέτοιο.

Είναι αρκετά κολακευτικό αυτό.

Ναι, βέβαια. Νιώθεις ότι αναγνωρίζεται η δουλειά σου ως καλλιτέχνιδας. Είναι πολύ σηµαντικό να βρίσκεσαι σε κάποια φάση της επαγγελµατικής ζωής σου όπου νιώθεις ότι όσες δυσκολίες και αν πέρασες στο παρελθόν, όσες αµφιβολίες αν είχες για το αν έκανες τις σωστές επιλογές, όσα όνειρα και φιλοδοξίες αν είχες, επιτέλους έφτασε η ώρα της κρίσης και της δικαίωσης. Και αυτή η αίσθηση της δικαίωσης είναι από τα πιο ευχάριστα ή γλυκά πράγµατα που έχω νιώσει στη ζωή µου.

Πριν από αυτό το φιλµ είχατε κάποια γνώση, επαφή ή ακόµη και προτίµηση στο συγκεκριµένο είδος;

Ποτέ δεν ένιωθα ξένη ή άβολα µε τα κόµικ. Ισως να µην ήταν στις προτεραιότητές µου να δω µια ταινία µε υπερήρωες αντί για µια µικρή, ανθρώπινη ιστορία αλλά ποτέ δεν σνόµπαρα το συγκεκριµένο είδος. Μάλιστα, υπήρχαν στιγµές που µε συνέπαιρνε µια ταινία η οποία είχε εξωφρενικές καταδιώξεις µε αυτοκίνητα, σούπερ εφέ ή διασκεδαστικές εκρήξεις που σκορπούσαν θόρυβο και πολύχρωµα εφέ!

∆εν παύει πάντως να είναι ένα είδος κινηµατογράφου που απευθύνεται κυρίως στις µάζες.

∆εν είµαι απόλυτα σύµφωνη. Το προσωπικό στοιχείο είναι σε τελική ανάλυση εκείνο που µετράει και κάνει τη διαφορά. Το τι ταιριάζει ή συγκινεί τον καθένα είναι καθαρά υποκειµενική υπόθεση. Οπως δεν υπάρχει µία και µόνη αλήθεια, έτσι δεν υπάρχει µόνο ένα σινεµά. Μπορείς να βρεις σε µια ταινία µε υπερήρωες απρόβλεπτες προσωπικές ιστορίες, πολύπλοκες σχέσεις µεταξύ των χαρακτήρων ή δραµατικές καταστάσεις που να σε συγκινήσουν µε τροµερή ένταση. Σαφώς και το κοµµάτι της ψυχαγωγίας είναι το κυριότερο. Αλλά αυτό δεν πρέπει να ισχύει, να είναι κανόνας δηλαδή, για κάθε ταινία κι όχι µόνο για τα µπλοκµπάστερ ή τις περιπέτειες µε υπερήρωες;

Ας πάµε στον χαρακτήρα σας, την Κάρολ Ντάνβερ. Τι µπορείτε να µας πείτε γι’ αυτήν;

Το θέµα µε την Κάρολ είναι ότι δεν ξέρει όχι µόνο ποια ακριβώς είναι αλλά ούτε σε ποιον κόσµο ανήκει. Το θέµα της ταυτότητας είναι βασικό στον σεναριακό κορµό της ταινίας. Βρισκόµενη στο µεταίχµιο µεταξύ της γήινης και της εξωγήινης φύσης της, η Κάρολ πασχίζει να συνδυάσει µε τον ιδανικότερο τρόπο τα καλύτερα στοιχεία αυτών των δύο κόσµων. Η φυλή των Kree χαρακτηρίζεται από την υψηλή νοηµοσύνη, τις πολεµικές ικανότητες και την τελειότητα σε ό,τι κάνουν. Οι άνθρωποι είναι ακριβώς το αντίθετο: θεωρούνται κατώτερα και ατελή όντα, γεµάτα από αδυναµίες και προβλήµατα. Οµως αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που προσδίδουν στον χαρακτήρα της Κάρολ έναν συναισθηµατισµό που την οδηγεί στο να είναι αυθόρµητη και απρόβλεπτη. Επίσης η σύγκρουση των δύο κόσµων της την κάνει επιθετική και ανταγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικά που συναντάς και στις δύο πλευρές της ανθρώπινης διάστασης. Και στο κακό και στο καλό. Γι’ αυτό θεωρώ ότι µια ταινία σαν την «Captain Marvel» δεν είναι µια απλή περιπέτεια ψυχαγωγίας και τίποτε παραπάνω. Εχει πολλά επίπεδα ανάλυσης και συµβολισµού που καλεί τον θεατή να τα ξεδιαλύνει.

Η περίοδος που εκτυλίσσεται η δράση είναι τα µέσα της δεκαετίας του 1990. Γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριµένη εποχή;

Εκτός από πολύ ενδιαφέρουσα εποχή της ανθρωπότητας, µας βοηθά να κατανοήσουµε κάποια βασικά σηµεία σε σχέση µε τη σηµερινή εποχή. Το κοµµάτι της τεχνολογίας είναι ένα από αυτά. Εχουν περάσει ελάχιστα χρόνια και όµως σε κάποια πεδία οι επιστηµονικές ανακαλύψεις έχουν κάνει τεράστια άλµατα προόδου. Επίσης είναι µια εποχή η οποία σχετίζεται άµεσα µε το «Infinity war», που αποτελεί την ώρα της κρίσης για τους «Εκδικητές», και η δική µας ιστορία βοηθά να κατανοήσουµε την απαρχή της περιπέτειας και πώς ξεκίνησαν όλα.

Μπορεί κάποιος να δει την ταινία αν δεν γνωρίζει τίποτε από όλα αυτά;

Ναι, φυσικά, αφού όπως είπα εδώ ξεκινούν να σχηµατίζονται τα πρώτα κοµµάτια του παζλ που µας οδηγεί στις προηγούµενες περιπέτειες και ειδικά στο κρίσιµο φινάλε των «Εκδικητών». Βλέποντας κάποιος την «Captain Marvel» συνειδητοποιεί ότι το ταξίδι αυτό, εκτός από απέραντα περιπετειώδες και ψυχαγωγικό, έχει µια αθέατη πλευρά που τον καλεί να την ανακαλύψει µόνος του.

Το θέµα της ισότητας γυναικών – αντρών στο Χόλιγουντ έχει συνεχή κεφάλαια και δείχνει ανεξάντλητο. Πιστεύετε ότι ταινίες σαν τη δική σας βοηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ζούµε ιστορικές στιγµές. Ταινίες όπως η δική µας βοηθούν να κατανοήσουµε ακόµη περισσότερο το χάσµα που υπήρξε στο παρελθόν. Τόσα χρόνια µόνο άντρες ήταν ικανοί για υπεράνθρωπα κατορθώµατα. Ε, ήρθε η ώρα να δούµε την πραγµατικότητα όπως ακριβώς είναι.

INFΟ

Η ταινία «Captain Marvel» παίζεται στις αίθουσες από τις 7 Μαρτίου σε διανομή Feelgood

Ακόμη 5 ηρωίδες της Marvel

Black Widow

Πραγματικό όνομα: Natalia Alianovna Romanova

Ιδιότητα: Κατάσκοπος

Βάση: Νέα Υόρκη

Υψος: 1,77 μ.

Βάρος: 59 κιλά

Μάτια: Μπλε

Μαλλιά: Κόκκινα

Πρώτη εμφάνιση: «Tales of Suspense» #52 (Aπρίλιος 1964)

Elektra

Πραγματικό όνομα: Elektra Natchios

Ιδιότητα: Μισθοφόρος δολοφόνος

Βάση: Διαρκώς σε κίνηση

Υψος: 1,74 μ.

Βάρος: 65 κιλά

Μάτια: Μπλε-μαύρα

Μαλλιά: Μαύρα

Πρώτη εμφάνιση: «Daredeville» #168 (Ιανουάριος 1981)

Mystique

Πραγματικό όνομα: Raven Darkhölme

Ιδιότητα: Μεταλλαγμένη βοηθός διευθυντή στo Defense Advanced Research Projects Agency

Βάση: Πεντάγωνο, ΗΠΑ

Υψος: 1,78 μ.

Βάρος: 54 κιλά

Μάτια: Κίτρινα

Μαλλιά: Κόκκινα-πορτοκαλί

Πρώτη εμφάνιση: «Ms. Marvel» #16 (Aπρίλιος 1978)

She-Hulk

Πραγματικό όνομα: Jennifer Walters

Ιδιότητα: Δικηγόρος

Βάση: Νέα Υόρκη

Υψος: 1,97 μ.

Βάρος: 294 κιλά

Μάτια: Πράσινα

Μαλλιά: Πράσινα (καστανά ως Jennifer Walters)

Πρώτη εμφάνιση: «Savage She-Hulk» #1 (Φεβρουάριος 1980)

Spider-Woman

Πραγματικό όνομα: Jessica Drew

Ιδιότητα: Τυχοδιώκτρια

Βάση: Διαρκώς σε κίνηση

Υψος: 1,77 μ.

Βάρος: 58 κιλά

Μάτια: Πράσινα

Μαλλιά: Καστανά, βαμμένα μαύρα

Πρώτη εμφάνιση: «Marvel Spotlight» #32 (Φεβρουάριος 1977)

Ετικέτες

Documento Newsletter