Με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, έγινε στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών
(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.
Επίσης, ανέφεραν ότι στη συνάντηση συμμετέχουν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, μετέδωσε ότι οι δανειστές, σε κοινή γραμμή, θα ζητήσουν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και, πιο αναλυτικά, μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται, κυρίως, περικοπές στις συντάξεις και φορολογικές αλλαγές.
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. “Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.