Μπρα ντε φερ Κικίλια-Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο της συνάντησης

Μπρα ντε φερ Κικίλια-Μητσοτάκη – Το παρασκήνιο της συνάντησης
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ένα μπρα ντε φερ του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε βάρος του πρωθυπουργού βλέπουμε να διεξάγεται δημοσίως στο περιθώριο των μεγάλων και καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, αφού μόλις ο Βασίλης Κικίλιας πέταξε πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου το γάντι περί… οικειοθελούς αποχώρησης απειλώντας να «ανοίξει το στόμα του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε άτακτη και εξευτελιστική υποχώρηση.

«Κατ’ αρχάς, δεν έγινε καμία αναφορά από εμένα για τον κ. Κικίλια. Είπα μία φράση η οποία νομίζω ότι είναι προαπαιτούμενο η διαρκής αξιολόγηση για τη εύρυθμη λειτουργίας της Κυβέρνησης και οποιουδήποτε συνόλου. Και μάλιστα οποιουδήποτε κατέχει την οποιαδήποτε δημόσια θέση. Δεν ήταν προσωπική αναφορά, ούτε θα μπορούσε να είναι προσωπική αναφορά στον κ. Κικίλια και σε κανέναν Υπουργό» απάντησε αγωνιωδώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα που του έθεσε το documentonews.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, αδειάζοντας ακόμα και τον εαυτό του, στην προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της κόντρας του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Το βράδυ της Τετάρτη, πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου φρόντισαν επιμελώς -και επιλεκτικά- να «διαρρεύσουν» στα ΜΜΕ πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, «για την προετοιμασία της ΔΕΘ και σε καλό κλίμα», επιχειρώντας έτσι να δώσουν τέλος στα σενάρια που πυροδότησε και ο ίδιος ο Παύλος Μαρινάκης δύο 24ωρα νωρίτερα. Το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι του Μαξίμου προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, αφού εκτός της δημόσιας αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Β. Κικίλια που την πυροδότησαν διαρροές και δημόσιες δηλώσεις, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει ουσιαστικά εκπαραθυρωθεί από την επιχειρησιακή διαχείριση της Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες, με όλη τη διαχείριση να πέφτει στις πλάτες των υφυπουργών του.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που σε ερώτημα για τα πεπραγμένα του υπουργού Κικίλια και για το πως τον αξιολογεί η κυβέρνηση, απάντησε μεταξύ άλλων, πως «νομίζω ότι έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις και στην προηγούμενη τετραετία και, γενικά, ευρύτερα στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ότι υπάρχει έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης. Και η λέξη «παραίτηση» δεν είναι μια άγνωστη λέξη, όπως συνέβαινε σε άλλα χρόνια και σε άλλες διακυβερνήσεις του τόπου. Το «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» είναι μια διαρκής διαδικασία, όπως είπα και πριν, η οποία, προφανώς, οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις».

Αυτός ήταν και ο λόγος που πλήθος φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ έβαλαν το κεφάλι του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στο τραπέζι του πρωθυπουργού, για τον ίδιο λόγο αποφάσισε και ο Β. Κικίλιας να εμφανιστεί τηλεοπτικά και να στρέψει τα πυρά του κατά του… μισού υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, ακριβώς μετά την δημόσια απασφάλιση του υπουργού ήταν που το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε την Τετάρτη να «διαρρεύσει» ως είδηση το γεγονός πως πρωθυπουργός και υπουργός συναντήθηκαν για «τυπικά ζητήματα».

«Αν θέλετε να μας δώσετε ένα περιεχόμενο του τι συζήτησαν και αν τέθηκε, από πλευράς Πρωθυπουργού, η δική σας αναφορά της Δευτέρας αναφορικά με το πρόσωπό του ότι όλοι αξιολογούνται και ότι στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζετε από πολιτική ευθύνη και παραίτηση» ζητήσαμε μία ξεκάθαρη απάντηση από τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος συνέχισε να υποστηρίζει πως «δεν έγινε καμία αναφορά από εμένα για τον κ. Κικίλια».

«Ήταν μία από τις καθημερινές και πολλές συναντήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς. Δεν ήταν η μοναδική χθες και δεν ήταν και η μοναδική γι’ αυτή τη βδομάδα. Και προφανώς, ειδικά σε μια τόσο σημαντική περίοδο, προφανώς και συζητήθηκαν τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και του Υπουργείου. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι διαφορετικό και το οποίο να μπορώ εγώ να σας το πω ξεχωριστά ως μια ξεχωριστή ανακοίνωση» απάντησε για το περιεχόμενο της συνάντησης, συνεχίζοντας την προσπάθεια να εμφανιστεί ως «τυπική».

Αμέσως μετά την απάντηση του εκπροσώπου, σπεύσαμε να υπενθυμίσουμε πως ήταν ο ίδιος που την Δευτέρα επέλεξε στο ερώτημα για το έργο του Β. Κικίλια στο υπουργείο την απάντηση περί παραιτήσεων και πολιτικής ευθύνης, όπως και τις αναφορές περί «συνεχούς αξιολόγησης όλων» που οδηγούν στα σενάρια ανασχηματισμού.

«Δεν ανοίξαμε κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε είναι εδώ η δουλειά μας να αναπαράγουμε σενάρια. Ξέρετε, αν κάθε φορά που ακούγονταν σενάρια για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές, αυτό γινόταν πραγματικότητα, θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αλλά το γεγονός ότι άπαντες αξιολογούμαστε διαρκώς, αλίμονο αν δεν ήταν πραγματικότητα, αλίμονο αν δεν συνέβαινε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει κανένα θέμα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα» έσπευσε και πάλι να ακυρώσει κάθε τέτοια συζήτηση, επιβεβαιώνοντας πως μετά τις ριπές του Β. Κικίλια από τηλεοράσεως, ο Κυρ. Μητσοτάκης κήρυξε άτακτη υποχώρηση.

Στο διά ταύτα, ο Β. Κικίλιας με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Κυρ. Μητσοτάκη διαχώρισε εαυτόν από τις περιπτώσεις Βαρβιτσιώτη και Μηταράκη, τους οποίους το Μαξίμου οδήγησε… σηκωτούς προς παραίτηση. Σε αντίθεση με τους δύο παραιτηθέντες υπουργούς, μόλις ο υπουργός Κικίλιας απείλησε δημοσίως να «ανοίξει» περαιτέρω το στόμα του, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να αδειάσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι κατηγορίες Κικίλια κατά Στυλιανίδη, Δένδια, Πιερρακάκη, Κεραμέως, Αγοραστού και τοπικών αρχόντων παραμένουν αναπάντητες, η πολιτική ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση και το ξεγύμνωμα του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία μένουν ορφανές, και ο Κυρ. Μητσοτάκης έκθετος για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός του τον έβαλε στη θέση του.

Διαβάστε επίσης: Στα δελτία ειδήσεων αντί για το πεδίο της καταστροφής ο Κικίλιας…

Documento Newsletter