Μπούτας: Να παραμείνουν οι αγρότες στα μπλόκα – Αδιέξοδο στη συνάντηση με Αποστόλου

Μπούτας: Να παραμείνουν οι αγρότες στα μπλόκα – Αδιέξοδο στη συνάντηση με Αποστόλου

«Απολύτως τίποτα θετικό δεν προέκυψε από τη συζήτηση», ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μπούτα, σε ερώτηση για τη συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τους άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής ζήτησε να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα και να ενισχυθεί ο αγώνας των αγροτών όσο γίνεται περισσότερο. «Η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Κατά τον Β. Μπούτα, ο μικρομεσαίος αγρότης δεν έχει προοπτική, «αν συνολικά αυτή η πολιτική δεν έρθει τούμπα».

«Είμαστε 15 – 20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αν μέρος του πλαισίου αυτού το ικανοποιούσε η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τον αγώνα τους «αγώνα επιβίωσης».

«Μέσα στα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, υπάρχουν ρυθμίσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να ανατραπούν, αλλά καταθέσαμε έναν δεκάλογο παρεμβάσεων που αφορούν το κόστος παραγωγής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τους αγρότες «από ζωηρή έως ουσιαστική». 

«Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών» συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε στο προσκήνιο» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ενώ τόνισε : «Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ. Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο. Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν»

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το αφορολόγητο ατομικό εισόδημα θα είναι αυτό που έχει ψηφιστεί, δηλαδή 8.860 ευρώ για αγρότες χωρίς παιδιά μέχρι 9.550 για αγρότες με τα περισσότερα παιδιά.

«Από τις επιδοτήσεις, η βασική ενίσχυση είναι εκείνη η οποία φορολογείται, κανονικά είναι εισόδημα. Από το πρασίνισμα και τις συνδεδεμένες είναι εισόδημα 12.000 και πάνω, όλες οι υπόλοιπες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δεν αποτελούν εισόδημα, δεν φορολογείται ο αγρότης», πρόσθεσε.

Για το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που διεκδικούν οι αγρότες η κ. Παπανάτσιου είπε ότι εξετάζεται. «Μπορεί να έχουμε τη βούληση, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά», ανέφερε.

Documento Newsletter