Μποτσουάνα: Οι λαθροθήρες σκότωσαν τους περισσότερους ρινόκερους από ποτέ

Μποτσουάνα: Οι λαθροθήρες σκότωσαν τους περισσότερους ρινόκερους από ποτέ

Εννέα ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί από λαθροθήρες από την 1η Απριλίου στη Μποτσουάνα, «αριθμός άνευ προηγουμένου» στη χώρα αυτή της Αφρικής όπου το παχύδερμο αυτό ενδέχεται να εξαφανιστεί ως το 2021, προειδοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.

«Ένας ρινόκερος σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου», ο δεύτερος σε διάστημα μίας εβδομάδας, γεγονός που ανεβάζει σε εννέα τον αριθμό των παχύδερμων που έχουν σκοτωθεί από λαθροθήρες από την 1η Απριλίου 2019, επεσήμανε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μποτσουάνας.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των ρινόκερων που σκοτώνονται από λαθροθήρες είναι πολύ ανησυχητικός σε μια χώρα η οποία στη διάρκεια των τελευταίων ετών υποδέχθηκε ρινόκερους με στόχο να προστατεύσει» αυτόν τον απειλούμενο πληθυσμό, εξήγησε το υπουργείο.

Παλαιοτέρα «χάναμε περίπου έναν ρινόκερο τον μήνα», επεσήμανε ο Εμάντι Ρούιμπεν αρμόδιος για την προστασία των ρινόκερων στα εθνικά πάρκα της Μποτσουάνας.

«Το να χάσουμε δύο σε διάστημα μίας εβδομάδας είναι απαράδεκτο. Αν η λαθροθηρία συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα υπάρχουν πλέον ρινόκεροι στη Μποτσουάνα σε ένα ή δύο χρόνια, κυρίως μαύροι ρινόκεροι», τόνισε.

Στη Μποτσουάνα υπάρχουν λιγότεροι από 400 ρινόκεροι, οι οποίοι ζουν κυρίως στην περιοχή Οκαβάνγκο στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την οργάνωση Rhino Conservation Botswana.

Η εξαφάνιση των ρινόκερων θα αποτελέσει «μια φρικτή απώλεια για τη χώρα που διαθέτει αυστηρή πολιτική (…) σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της λαθροθηρίας», εκτίμησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει αναγάγει την προστασία των ρινόκερων και τον «εντοπισμό» των λαθροθηρών σε προτεραιότητα.

Οι περιπτώσεις λαθροθηρίας ρινόκερων στην περιοχή «είναι σε αύξηση, με τη Νότια Αφρική να πλήττεται μάλλον περισσότερο», αλλά επίσης και τη Ναμίμπια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι λαθροθήρες ρινόκερων φαίνεται ότι πλέον στρέφονται στη Μποτσουάνα», εκτίμησε το υπουργείο.

Η Νότια Αφρική, που συνορεύει με τη Μποτσουάνα και τη Ναμίμπια, έχει χάσει περισσότερους από 7.100 ρινόκερους στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, από τους οποίους τους 769 το 2018.

Η λαθροθηρία τροφοδοτείται από τη μεγάλη ζήτηση για τα κέρατα των ρινόκερων στη Ασία, όπου η παραδοσιακή ιατρική τους αποδίδει διάφορες ιδιότητες, όπως ότι θεραπεύουν τον καρκίνο και την ανικανότητα. Στη μαύρη αγορά της Ασίας ένα κιλό κοστίζει περίπου 55.000 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter