Μπορέλ: Μεγάλος κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Μπορέλ: Μεγάλος κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση των οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων και υποδομών του, με τους κινδύνους μιας ανθρωπιστικής καταστροφής να παραμένουν ενεργοί, όπως έγραψε σήμερα σε μία ανάρτησή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, θα απαιτήσει από τους Ταλιμπάν να συμμορφωθούν με συνθήκες που θα επιτρέψουν τη χορήγηση μεγαλύτερης διεθνούς βοήθειας, έγραψε ο Μπορέλ.

«Το Αφγανιστάν βιώνει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και μία κοινωνική και οικονομική κατάρρευση επίκειται, διαμορφώνοντας μία επικίνδυνη κατάσταση για τους Αφγανούς, την περιοχή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια» έγραψε ο Μπορέλ.

Οι τιμές των τροφίμων στη χώρα αυξήθηκαν κατά πλέον του 50%, από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, καθώς ο πληθωρισμός πυροδοτείται από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων του Αφγανιστάν που βρίσκονται στα αποθέματα ξένων κεντρικών τραπεζών, αλλά και από την απομάκρυνση των ξένων κεφαλαίων.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, με τους ανθρώπους να μην μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ επίσης, το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

«Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» έγραψε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική μετανάστευση προς τις γειτονικές χώρες.

Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθειά τους προς το Αφγανιστάν, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, αλλά έχουν σταματήσει τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, με την ίδια κίνηση, να έχει γίνει και από άλλες χώρες, όπως και από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των νέων αρχών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Μπορέλ και η οποιαδήποτε αποκατάσταση των σχέσεων θα απαιτήσει τη συμμόρφωση των Ταλιμπάν με όρους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter