Μπορέλ για Γάζα: Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Σινουάρ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε σήμερα πως μια κατάπαυση του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξής της.

«Μετά τη δολοφονία του Σινουάρ μια νέα προοπτική έχει ανοίξει και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε μια εκεχειρία, μια απελευθέρωση των εναπομείναντων (Ισραηλινών) ομήρων και να αναζητήσουμε μια πολιτική προοπτική», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους, σε μια συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της G7 στη Νάπολη.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, γνωστή ως UNIFIL, θα μπορούσε να ενισχυθεί, αφότου δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνονται σεβαστές σε ολόκληρο τον κόσμο… ενδεχομένως η αποστολή της UNIFIL πρέπει να επανεξεταστεί, όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι μια εκεχειρία», επισήμανε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για την UNIFIL.

Σε ανάλογο κλίμα, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να «προχωρήσει» και να σημειώσει πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινγουάρ, του ηγέτη της Χαμάς και εγκέφαλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι δυτικοί ηγέτες ωθούν για τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις του, όταν έφτασε στη Γερμανία για να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπάιντεν είπε ότι έχει περισσότερες ελπίδες για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός και ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο γερμανός καγκελάριος Όλα Σολτς  και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι ο θάνατος του Γαχία Σινουάρ αποτελεί «ευκαιρία» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων που κράτα η Χαμάς. Για «στιγμή δικαιοσύνης» μίλησε ο Μπάντεν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Γερμανών και Αμερικανών.

Διαβάστε επίσης 

Γάζα: Χωρίς τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα – Τουλάχιστον 33 νεκροί στην Τζαμπάλια (Videos)

Αυτή την Κυριακή στο Documento: Μπίζνες με κτίρια και ιδιώτες από τον τσάρο της ΑΑΔΕ

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα, συνέχιση πολέμου στην Ουκρανία – Τι συμφώνησαν Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Στάρμερ

Όλο και πιο θανατηφόρες οι πλημμύρες στην Ελλάδα – Είχαμε 70 τα τελευταία 45 χρόνια

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι