Μόνος τρόπος για ειρήνευση η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους – Τι δήλωσε ο Μπορέλ από τον Λίβανο

Μόνος τρόπος για ειρήνευση η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους – Τι δήλωσε ο Μπορέλ από τον Λίβανο

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ταξίδεψε στη Βηρυτό στο πλαίσιο ευρύτερων διπλωματικών προσπαθειών που στόχο έχουν να σταματήσει η αιματηρή σύγκρουση στη Γάζα που εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής οπως δείχνει η αναζωπύρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Λιβάνου  – Ισραήλ αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα όπου οι φιλοριανοί αντάρτες Χούθι απειλούν να χτυπήσουν διερχόμενα πλοία συμφερόντων Ισραήλ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο Μπορέλ δήλωσε ότι στόχος του είναι να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή-αραβική πρωτοβουλία για την αναβίωση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, με απώτερο στόχο τη λύση των δύο κρατών.

“Ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους”, είπε, προσθέτοντας ότι η προοπτική ενός κράτους θα προσφέρει έναν “ορίζοντα ελπίδας” στους Παλαιστίνιους.

Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή για να συζητήσει μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή.

Να μην ενδώσει ο Λίβανος σε μια ευρύτερη αναμέτρηση με το Ισραήλ

Επίσης ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι “κανένας δεν θα βγει κερδισμένος από μια περιφερειακή σύγκρουση”.

Ο Μπορέλ έκανε τα παραπάνω σχόλια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έπειτα από συνομιλίες που είχε με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την κατάσταση εντός και πέριξ της Γάζας περιλαμβανομένου του αντίκτυπου που έχει ο πόλεμος και της κατάστασης στο ισραηλινολιβανικό σύνορο.

“Βλέπουμε μια ανησυχητική εντατικοποίηση ανταλλαγής πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής”, είπε ο Μπορέλ.

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο το 2000, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής, ο ΟΗΕ χάραξε μια “Μπλε Γραμμή” ορίζοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter