Δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν διεξαχθεί στη Βουλγαρία και η συγκρότηση κυβέρνησης φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Τα εκλογικά έχουν κατακερματίσει το κομματικό σύστημα δημιουργώντας πολλούς πόλους ισχύος. Πρώτο κόμμα είναι το ITN (Υπάρχει τέτοιος Λαός) του τηλεαστέρα Τριφόνοφ, ακολουθούμενο από το κεντροδεξιό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό κόμμα (BSP). Το υπόλοιπο κομματικό ψηφιδωτό ολοκληρώνεται από τα κόμματα διαμαρτυρίας (DB και IBG-NI) και το μειονοτικό κόμμα DPS.
Το ITN απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση διότι απαίτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του προσφέρουν απλόχερα την ψήφο εμπιστοσύνης δίχως όμως να λάβουν κάτι σε αντάλλαγμα, γυρνώντας πίσω το τελεσίγραφο. Το GERB από την άλλη, επέστρεψε πίσω στον πρόεδρο Ράντεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού κανένα κόμμα δεν θέλει να συμμαχήσει μαζί του, επειδή έχει εκτεθεί υπέρμετρα σε υποθέσεις διαφθοράς και βρίσκεται απομονωμένο. Το GERB πιστεύει ότι μία παρατεταμένη αστάθεια θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ως ένας πόλος σταθερότητας και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ενισχυθεί.
Πιθανολογείται ότι ο Ράντεφ θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές, που αποτελούν την τρίτη πολιτική δύναμη καθώς και το κόμμα προέλευσης του ίδιου του Βούλγαρου προέδρου. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν κυβέρνηση, μιας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τους συσχετισμούς για κάτι τέτοιο. Οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι θα προτείνουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση ως «κανονική» και θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Υπογραμμίζεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίστηκε από τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Ράντεφ.
Η κατάσταση έχει γίνει περιπλοκότερη αφότου το ITN έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, στοχεύοντας σε βελτίωσης της θέσης του μετά από μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Εάν υπάρξουν νέες εκλογές το αποτέλεσμα δεν θα απέχει πολύ από τη τελευταία αναμέτρηση. Κατά συνέπεια, οι υπάρχοντες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιους όρους, ειδάλλως η χώρα θα βρεθεί σε μία παρατεταμένη πολιτική κρίση.