Μπορεί… αλλά δεν θέλει

Μπορεί… αλλά δεν θέλει

Οι κατευθύνσεις που έδωσαν χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προς τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του επόμενου έτους αφήνει τεράστιες δυνατότητες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι οδηγίες των κοινοτικών αξιωματούχων μιλούν για δημοσιονομική ευελιξία και για το 2021 καθώς η γενική εκτίμηση είναι ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι σημαντικές στις οικονομίες των χωρών.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει τα χρήματα από το μαξιλάρι των 37 δις. ευρώ, να διασώσει τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρεοκοπία.

Μαζί με τα όποια δισεκατομμύρια προστεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός κουμπαράς στα ταμεία του κράτους.

Το θέμα πλέον συνίσταται στο που και με ποιον τρόπο θα διατεθεί αυτό το ποσόν.

Παρά τη σκληρή εποπτεία που έτσι κι αλλιώς θα έχει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, είναι στην επιλογή του Μητσοτάκη και των υπουργών του ποια πολιτική θα ακολουθήσουν.

Οι μέχρι σήμερα κινήσεις τους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Καθώς οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση πριν φτάσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και τα μέτρα που πήραν στη συνέχεια ήταν ασπιρίνες για μικρά παιδιά είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για βοήθεια προς τους ασθενέστερους.

Άλλωστε και το 2020 δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις, αλλά η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη ενώ η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σε πλήρη αντιδιαστολή με οποιαδήποτε συνετή πολιτική, όντας σε πανικό από τα αποτελέσματα των ενεργειών της στην οικονομία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην εξωτερική πολιτική αλλά και έχοντας χάσει οποιαδήποτε αίσθηση της πραγματικότητας που ζει η χώρα την οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Θα μπορούσαν με διαφορετική πολιτική, κάτι που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν, οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία να ήταν ηπιότερες και να αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη αισιοδοξία ο χειμώνας που έρχεται.

Γιατί όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Σταϊκούρας η ελληνική οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown. Άρα αντέχει και περισσότερους γιατρούς και περισσότερους καθηγητές και ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Δεξιά όποτε κυβερνά την Ελλάδα, βάζει πρώτα το προσωπικό συμφέρον των στελεχών της και των φιλικών της επιχειρηματιών και στη συνέχεια αυτό της κοινωνίας. Το γεγονός αυτό δεν χρειάζεται όμως να επιβεβαιώνεται συνεχώς. Κάποτε πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει μόνο αν δεν ξαναδούν ποτέ εξουσία. 

documentonews.gr

Documento Newsletter