Αν η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης από τη «διαγραφή» Μπογδάνου δεν ήταν σοβαρή και επικίνδυνη (με τον νεοφασισμό και νεοναζισμό δεν πρέπει να εφησυχάζει και να παίζει κανείς), θα ήταν άκρως διασκεδαστική, σε βαθμό γελοιότητας.
Οι αναφορές από τα πετσοταϊσμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στο κόμμα», ότι «τα εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα του ενός και του άλλου δεν συνάδουν με τη δημοκρατική συνείδηση της κοινωνίας μας» (αλήθεια είναι, αλλά όχι για τη ΝΔ του Μητσοτάκη) και ότι «ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον Μπογδάνο πως την επόμενη φορά δεν θα του τη χάριζε» προκαλούν θυμηδία.
Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε (από τη στάση του Δένδια και εν τη απουσία του) να απομακρύνει τον Μπογδάνο από την ΚΟ της ΝΔ για τον λάθος λόγο.
Ο ιδεολογικός του ομόσταβλος Αδωνης Γεωργιάδης ήταν σαφής ως προς τον λόγο της απομάκρυνσης του επιστήθιου φίλου του, δηλώνοντας από τη συχνότητα της ΕΡΤ: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Μπογδάνος –φίλος μου, τον συμπαθώ πολύ, δεν θέλω να πω ψέματα γι’ αυτό– έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Σε μια εβδομάδα που αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή είναι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και οι φρεγάτες αποφάσισε, για λόγους που δεν γνωρίζω, να αλλάξει την ατζέντα».
Συνεχίζοντας πέταξε ευθέως το «καρφί» προς τον Νίκο Δένδια για την οργίλη αντίδρασή του μετά την α ντι κομμουνιστική και εμφυλιοπολεμική τοποθέτηση του Μπογδάνου α πότο βήμα της Βουλής: «Εγώ δεν υποδύομαι τον πρόεδρο και δεν μου αρέσει να τον υποδύονται άλλοι».
Μέσα σε λίγες αράδες προφορικού λόγου ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος εξήγησε τον λόγο για την αναγκαστική απομάκρυνση Μπογδάνου εκθέτοντας τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και –άθελά του– αποκάλυψε τους φόβους του μονάρχη του Μαξίμου.
Εμμέσως μας είπε ότι δεν ήταν εμπόδιο για τον Μητσοτάκη η θέση του Μπογδάνου «Ψηφίστε σωστά και το ’χουμε (σ.σ.: δηλαδή να εισβάλουν τα τανκς στην ΕΡΤ)» για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, παρά την ανακοίνωση της τότε εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη ότι ο Μπογδάνος δεν επρόκειτο να είναι υποψήφιος με την παράταξη.
Ακόμη μας είπε ότι δεν ήταν λόγος διαγραφής του όταν εξυμνούσε τον Τσολάκογλου, όταν λυπόταν τον Ρουπακιά και όταν έβριζε τη Μάγδα Φύσσα.
Ούτε ήταν λόγος διαγραφής του η συμμετοχή του στις γιορτές μίσους στον Γράμμο – Βίτσι (όπου κατέθεσε στεφάνι) μαζί με τους χρυσαυγίτες του Κασιδιάρη.
Οσο για τη δημοσίευση των ονομάτων νηπίων (παιδιά προσφύγων και μεταναστών), τα οποία ο βουλευτής στοχοποίησε και εξέθεσε σε ναζιστικά πογκρόμ, προκάλεσε μόνο απλή σύσταση.
H μετατροπή της συντηρητικής παράταξης σε κόμμα Μπογδανιστάν –με πλήρη ακροδεξιά μετατόπιση– ουδόλως ενόχλησε. Ενόχλησαν το timing, που άλλαξε την πολιτική ατζέντα της ημέρας, και η «αρχηγική» εμφάνιση Δένδια, που δεν δικαιούται (κατά τους φασίστες) να στηλιτεύει τους φασίστες.