Μπόµπα, Zorba και moussaka

Μπόµπα, Zorba και moussaka

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που το ρεύµα του νεοκλασικισµού και η γοητεία που ασκούσαν τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας παρακινούσαν τους Ευρωπαίους για ένα ταξίδι, νοµίζοντας ότι µπορούσαν να συναντήσουν στο διάβα τους την Αντιγόνη και τον Σωκράτη. Μέσα στην εξιδανικευµένη τους εικόνα ακόµη και οι κουτοπονηριές των χωρικών φάνταζαν όχι µόνο γραφικές, αλλά σαν άυλη κληρονοµιά του πολυµήχανου Οδυσσέα.

Οι περιηγητές αντικαταστάθηκαν από τους τουρίστες που αναζητούσαν την αυθεντικότητα και ταύτιζαν την ελληνική φιλοξενία µε το χαµόγελο της νοικοκυράς που τους κερνούσε γλυκό του κουταλιού, όµοιο µε το µειδίαµα της Κόρης της Ακρόπολης. Το τέλος Αυγούστου –σε παλιότερες τουλάχιστον εποχές– σήµαινε απολογισµό, οικονοµικό για τους επιχειρηµατίες και αναµνηστικό για τους τουρίστες. Αν αποσυνθέσεις το φετινό καλοκαίρι, στο τέλος θα δεις να σου µένει ένας Πορτοσάλτε που µας προτρέπει να µην τραβάµε το καζανάκι τη νύχτα για να µην ενοχλούµε τους ξένους επισκέπτες, µια Greek salad µε ελάχιστο λάδι και µια λειψυδρία που ήρθε για να µείνει. Τα µέχρι τώρα στατιστικά δεδοµένα εµπεριέχουν ένα παράδοξο: αυξήθηκαν οι αφίξεις και µειώθηκαν οι εισπράξεις. Η κυριαρχία των all inclusive δεν ενισχύει τις τοπικές οικονοµίες και ο διακαής πόθος των κατοίκων να πλουτίσουν σε µία σεζόν µαταιώνεται σαν όνειρο στο κύµα.

Ολα άλλαξαν. Το απαραίτητο αξεσουάρ του χάρτη το κατήργησε το GPS, το µικρό λεξικό αχρηστεύτηκε από την αυτόµατη µετάφραση του Google, οι χρηστικές πληροφορίες των ταξιδιωτικών οδηγών από τα αστεία βιντεάκια του TikTok και το κλασικό άλµπουµ µε τις προσωπικές φωτογραφίες έγινε αναρτήσεις σε δηµόσια θέα στο Instagram και το Facebook. Τα µεγάλα τουριστικά πρακτορεία επισηµαίνουν πως η κλιµατική κρίση επηρεάζει και τις συνήθειες και τον χρόνο των διακοπών που παρατείνονται το φθινόπωρο, γιατί µε τους καύσωνες και τις πυρκαγιές κανείς δεν θέλει να είναι κλεισµένος στο ξενοδοχείο αγκαλιά µε το κλιµατιστικό.

Για τους ξένους τα συστατικά του καλοκαιριού είναι αντηλιακό καρύδας, παγωµένο ποτό στο beach bar, ενίοτε µπόµπα, ταχύπλοα που χαλάνε τον υπνάκο στην ξαπλώστρα και ένας κράχτης έξω από τα µαγαζιά για να διαφηµίζει τον αφράτο moussaka και τα «φρέσκα» µπαρµπούνια Ατλαντικού. Αντίθετα, για τους Ελληνες, αν έχουν την πολυτέλεια να µην πάνε στο χωριό, οι υπόλοιπες µέρες περνάνε µε την επινοητικότητα του staycation.

Η κυβέρνηση µεταξύ κοµπασµού και ταρτουφισµού καµαρώνει για την περιβόητη «βαριά βιοµηχανία» χωρίς να συνυπολογίζει το κόστος από την αµετάκλητη καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι διαµαρτυρίες σε Ισπανία και Βενετία ενάντια στον υπερτουρισµό, έναν κορεσµό που δεν αντέχει ο φυσικός χώρος, εδώ ακούγονται σαν κινέζικα. Βρισκόµαστε όλο και πιο κοντά στις «προφητείες» του Στρατή Τσίρκα στη «Χαµένη άνοιξη»: «Θέλουν την Ελλάδα πόρνη να τους ανοίγει τα σκέλια στην ποδιά της Ακρόπολης, να προµηθεύει µισοτιµής το ρίγος της αµαρτίας. Μας θέλουν γκαρσόνια, ταβερνιάρηδες, µαστροπούς, βαρκάρηδες, επιβήτορες, καµπαρετζούδες, µπουζουξήδες, χασισέµπορους αχ αµάν αµάν και συρτάκι αµέ και Ζόρµπα δη Γκρηκ».

Μόνο κάτι τελευταίοι των ροµαντικών πιστεύουν πως θα µεθύσουν τον ήλιο µε καπέλο ψάθινο, µε φούρια κίτρινη, µε εφηµερεύουσα και εφήµερη λάµψη, µε 50 αποχρώσεις χαλάρωσης-αντίµετρα στο γκρίζο που µας περιβάλλει.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Τα δεδομένα για την Αττική – Προειδοποίηση για ακτές και παραλίες – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα (LIVE)

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Λινού, η δικαίωση Πολάκη και στο βάθος… Κεντρική Επιτροπή

Γεροβασίλη: Να πάρει την ευθύνη ο Κασσελάκης και να κάνει εκλογές για πρόεδρο (Video)

«Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι» – Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (Photos)

Κουρσκ: Πονάει η Μόσχα, τρέμει η Δύση – Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να παγιώσουν τα κέρδη στο πεδίο της μάχης

Χρήστος Ζαφείρης: Το υπέροχο γκολ με βολέ κόντρα στη Λιλ – Πώς επέλεξε την Εθνική (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter