«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» – Tι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μπλίνκεν

«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» – Tι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μπλίνκεν

Μια ώρα και είκοσι λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως αναμενόταν, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ χάρις και στη δική του συμβολή και από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον θα συνεχίζουν να συνεργάζονται για να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

Στη συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ  των ΗΠΑ κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑστην οποία εντάσσεται και η αγορά των μαχητικών αεροσκφών F-35.

«Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί»

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Ο Κ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον αμερικανό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.

Διαβάστε επίσης 

Μπλίνκεν: Τι συζήτησε με Ερντογάν – Φιντάν για αγορά F-16, Σουηδία στο ΝΑΤΟ και Γάζα

Μητσοτάκης- Μπλίνκεν: Να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή

Τουρκία: «Παζάρια» στην Κωνσταντινούπολη από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά.

«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Δηλώσεις Μπλίνκεν για Γάζα – Να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να δουν τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, δήλωσε σχετικά με το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα ο Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας πως θέλει να “εξασφαλίσει ότι η σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα εξαπλωθεί” όπως και ότι οι χώρες της περιοχής χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες σχέσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί”, δήλωσε στο τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.

“Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση”, πρόσθεσε.

Documento Newsletter