Συνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ περί τα εθνικά με το ερώτημα ποια είναι τελικά η στάση μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα να πλανάται στην ατμόσφαιρα από την ώρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είπε όσα είπε κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.
Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κύριος Δένδιας, (τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η κυβερνητική πλευρά), πήγε στην Άγκυρα για να διερευνήσει τη δυνατότητα ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία ανέβασε αιφνιδίως τους τόνους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει το Μαξίμου λέγοντας ότι όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν εν γνώση και σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μόνο που ένα 24ωρο μετά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου στο καθιερωμένο μπρίφινγκ για την παρενόχληση Γαλλικού ερευνητικού εντός της δυνητικά Ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής Ζώνης αφενός παραδέχτηκε ότι υπήρξε το συμβάν αφετέρου απάντησε επί λέξει ότι:
«Δεν αναμένω κάτι. Έχουμε πει επανειλημμένως, ως προς τα ελληνοτουρκικά, ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση. Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά. Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».
Η αναφορά αυτή της κυρίας Πελώνη μόνο ως άδειασμα της στάσης του κυρίου Δενδια στην Άγκυρα μπορεί να εκληφθεί και ως επιστροφή στην ήπια γραμμή Μητσοτάκη – Σημίτη περί τα εθνικά.
Το κυβερνητικό αλαλούμ ήρθε να επιβεβαιώσει και ο Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ο οποίος έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεχθέντων της κυρίας Πελώνη η οποία όπως είπε «ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».
Μόνο που σε αυτό το σημείο ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα αδειάζοντας επί της ουσίας την κυρία Πελώνη, αφού όπως δήλωσε «η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας»!
Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου και το Υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου τύπου του, πρέπει να αποφασίσουν αν το Γαλλικό ερευνητικό ήταν εντός ή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας και όταν με το καλό το αποφασίσουν ας μας πούνε και τι θα πράξουν με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Αν δηλαδή επιδιώκουν χαμηλούς τόνους και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ή το ανέβασμα των τόνων και τη δημόσια καταδίκη των προκλητικών της ενεργειών.
Αν για να το πούμε και πολιτικά θα είναι σε γραμμή Μητσοτάκη – Σημίτη ή θα είναι σε γραμμή Δένδια – Καραμανλή, γιατί και τα δύο μαζί δεν γίνονται.