Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα βρεθεί την Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου ‘Αμυνας, από το 2018, όταν ήταν η ίδια υπουργός.
Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου στην εταιρία συμβούλων McKinsey, η οποία εισέπραξε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, για υπηρεσίες οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό του υπουργείου ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού. Σε αυτούς τους χειρισμούς φέρεται να εμπλέκεται και η Κάτριν Σούντερ, πρώην στέλεχος της ίδιας εταιρίας συμβούλων, η οποία είχε οριστεί υφυπουργός Άμυνάς από την κυρία φον ντερ Λάιεν το 2014.
Η θέση της νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί από την αποκάλυψη ότι τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Άμυνας φέρεται να διέγραψε τα γραπτά μηνύματα από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο της κυρίας φον ντερ Λάιεν, παρά το γεγονός ότι αυτό είχε ήδη χαρακτηριστεί «αποδεικτικό στοιχείο». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το περιεχόμενο του τηλεφώνου διεγράφη «για λόγους ασφαλείας».
Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την πλευρά των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που ξεκίνησαν την διαδικασία και τώρα κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Μέχρι τώρα η Εξεταστική Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 4.000 έγγραφα και έχει ανακρίνει 30 άτομα, εκτιμά ωστόσο ότι λείπουν κρίσιμα στοιχεία, όπως τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα από το υπηρεσιακό κινητό της πρώην υπουργού, τα οποία έχουν διαγραφεί – «παρανόμως» και «εσκεμμένα», σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να έχουν ποινικές συνέπειες», δήλωσε στον Όμιλο Funke ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Τομπίας Λίντνερ, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στο ARD, πρόσθεσε: «Πρώτα μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν το τηλέφωνο της κυρίας φον ντερ Λάιεν, έπειτα είπαν ότι βρίσκεται στο υπουργείο, αλλά ότι τον κωδικό πρόσβασης τον γνώριζε μόνο η πρώην υπουργός, για να ομολογήσουν μετά ότι τα δεδομένα είχαν διαγραφεί τον περασμένο Αύγουστο».
Η Επιτροπή, η οποία υποψιάζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδινε οδηγίες με SMS προκειμένου να μην υπάρχουν σχετικά έγγραφα, έχει ζητήσει από το υπουργείο ‘Αμυνας να επαναφέρει τα δεδομένα, καθιστώντας πλέον υπεύθυνη την σημερινή υπουργό ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Εξαιτίας της εμπλοκής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην υπόθεση, η γερμανική κυβέρνηση υποδέχθηκε μάλλον αμήχανα, τουλάχιστον αρχικά, την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να είναι υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν.