Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ουσιαστικά το εάν υπάρχει όφελος από τις εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη για τις επιχειρήσεις, την ώρα που έρχεται αύξηση του κόστους της ενέργειας, ήδη 40% υψηλότερου του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Τόνισε επίσης την σημασία της μη μείωσης όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση Τσίπρα, της προκαταβολής φόρου που είναι «εξοντωτικό βάρος» ειδικά στην πρώτη χρήση μίας επιχείρησης.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν την ομιλία του τελευταίου και όπως είπε «παρουσιάσαμε τις πάγιες θέσεις του επιμελητηριακού θεσμού για μείωση φορολογίας, ενώ συζητήσαμε και για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού». Συζητήθηκαν επίσης οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, συνέχισε ο κ. Μίχαλος και επισημάνθηκε η σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ειδικά στις υποδομές, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τόνισε ωστόσο ότι «το μεγάλο πλήγμα αυτή την στιγμή στην αγορά είναι το χρηματοδοτικό κενό, γιατί το τραπεζικό σύστημα παρά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση συνεχίζει να νοσεί όσον αφορά την χρηματοδότηση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο κ. Μίχαλος σχολίασε το γεγονός ότι παρότι η νέα κυβέρνηση φέρνει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σε σχέση με αυτό που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η προηγούμενη, «χαροποιεί την επιχειρηματική κοινότητα το γεγονός ότι υπάρχει ίδια κατεύθυνση, με διαφοροποιήσεις, προς την φορολογική ελάφρυνση».
Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από την σημερινή κυβέρνηση βεβαίως ευνοεί την επιχειρηματικότητα, το θέμα όμως είναι ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε να υπάρχει μείωση και ελάφρυνση φορολογικών βαρών … αλλά και να δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας στην κοινωνική συνοχή … μετά από εννέα χρόνια είμαστε στο ξέφωτο, υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά το θέμα είναι να γίνουν τα σωστά βήματα, προς όλες τις κατευθύνσεις, για τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται να έχουμε ώστε να είμαστε πάλι πρωταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τις επιχειρήσεις, πέραν της μείωσης του φορολογικού συντελεστή και σε σχέση με την μη μείωση της προκαταβολής φόρου όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μίχαλος είπε ότι η προκαταβολή «είναι πολύ μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα στην πρώτη χρήση, εξοντωτικό. Είχαμε χαιρετίσει τότε την εξαγγελία», όπως θύμισε.
Σημείωσε επίσης τις αρνητικές εξελίξεις στα ενεργειακά που καθιστούν δύσκολο να συνεκτιμηθούν οφέλη και επιβαρύνσεις τόσο με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και να συγκριθούν λεπτομερώς σε επίπεδο επιβαρύνσεων οι πολιτικές αυτές με την αντίστοιχη που δρομολογούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα υπάρξει επιβάρυνση … περιμένουμε να δούμε στο σύνολό του το βάρος που προστίθεται».
Η επιβάρυνση αυτή, μάλιστα, έρχεται την ώρα που «το ενεργειακό κόστος για την μέση επιχείρηση, βιοτεχνία, βιομηχανία, είναι στην Ελλάδα 40% υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ … έρχεται τώρα άλλη μία, επιπρόσθετη, ανοδική κίνηση των τιμών ενέργειας. Στην πράξη λοιπόν θα δούμε πλέον ποιο είναι το τελικό όφελος που θα προκύψει από την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και την πρόσθεση άλλων βαρών που δυστυχώς έρχονται».
Σημείωσε επίσης ότι «εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών χώρων, logistics κτλ., δεν συμπεριελήφθησαν στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, άρα το κόστος του φόρου ακινήτων σε αυτό το κομμάτι έχει μείνει το ίδιο με πέρυσι ή πρόπερσι … θέλω να πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν την επόμενη χρονιά, γιατί το σύνολο των εσόδων από ΕΝΦΙΑ πέρυσι για νομικά πρόσωπα ήταν 450 εκατ. ευρώ ενώ φέτος 465 εκατ. ευρώ».
Πηγή: Στο Κόκκινο