Μπέρνι Σάντερς: «Εμπρός για μια νέα, προοδευτική Διεθνή»

«Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το δεξιό κίνημα που τον στηρίζει δεν συνιστούν αποκλειστικό φαινόμενο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και αλλού, βλέπουμε κινήματα με ηγέτες δημαγωγούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους φόβους των λαών, τις προκαταλήψεις και τις πιέσεις για να κατακτήσουν και να διατηρήσουν την εξουσία».

Αυτό γράφει σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian» ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 και εμβληματική προσωπικότητα της αμερικανικής κεντροαριστεράς.

Ο Σάντερς είναι θορυβημένος από τη «μακρά περιοδεία» που διεξάγει στην Ευρώπη ο ακροδεξιός ιέρακας Στιβ Μπάνον με στόχο την ίδρυση μιας ακροδεξιάς οργάνωσης με προσωρινό τίτλο Το Κίνημα (The Movement). Εκεί ο Μπάνον φαντάζεται ότι θα βρουν στέγη κάθε είδους ρατσιστές και ακροδεξιοί, από τον νέο «αστέρα» Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έως την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και από την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έως τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Πρώτος διακηρυγμένος στόχος είναι να κυριαρχήσουν στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι, και ειδικά της ανατολικής Ευρώπης, απέχουν μαζικά από αυτές.

Ο 77χρονος Σάντερς προτείνει όχι μόνο ιδεολογική αλλά και διεθνιστική-οργανωτική αντεπίθεση κόντρα στην πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ιστότοπου breitbart.com και πρώην υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ.

«Για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την άνοδο του διεθνούς άξονα του αυταρχισμού χρειαζόμαστε ένα διεθνές προοδευτικό κίνημα που θα συνταχθεί πίσω από ένα όραμα ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους. Και που θα αντιμετωπίζει την υφιστάμενη παγκόσμια ανισότητα· όχι μόνο εκείνη του πλούτου αλλά και εκείνη της νομής της εξουσίας» τονίζει ο εμβληματικός Αμερικανός ακτιβιστής και πολιτικός.

«Ενα τέτοιο κίνημα οφείλει να περιγράψει δημιουργικά και τολμηρά ποιον κόσμο θέλουμε. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το αποτυχημένο στάτους κβο των τελευταίων δεκαετιών. Πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια γιατί απέτυχε η παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τάξη πραγμάτων που αυτοί (σ.σ.: οι ακροδεξιοί τους οποίους φιλοδοξεί να οργανώσει ο Μπάνον) θεωρούν εμπόδιο για την πρόσβασή τους στην εξουσία και στον πλούτο» γράφει.

Τις ημέρες που δημοσιεύτηκε το άρθρο-έκκληση του Αμερικανού γερουσιαστή έγινε γνωστό ότι ο 64χρονος Μπάνον βρισκόταν στην Ιταλία και είχε επαφές με τον ηγέτη της ρατσιστικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Εδρα του Μπάνον στη γηραιά ήπειρο είναι το Βερολίνο, όπου έχει συνεργασία με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο Γκρενέλ θεωρεί ότι η εκλογή Τραμπ «άνοιξε τον δρόμο και ενέπνευσε άτομα αλλά και κινήματα να ταρακουνήσουν το συντηρητικό στάτους κβο της Ευρώπης, όπως ακριβώς έκανε ο Τραμπ στην Αμερική».

«Αποστολή μας» γράφει ο Σάντερς «είναι να έρθουμε σε επαφή με όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που έχουν τις ίδιες αξίες με μας και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Σε μια εποχή εκρηκτικής συσσώρευσης πλούτου και τεχνολογίας μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή ζωή για όλους. Να αντισταθούμε σε εκείνες τις δυνάμεις, είτε την τεράστια εξουσία των κυβερνήσεων είτε την τεράστια εξουσία των εταιρειών, που προσπαθούν να μας διασπάσουν και να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Γνωρίζουμε ότι συνεργάζονται διασυνοριακά. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο».

Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν η αριστερή έκπληξη του 2016 στις ΗΠΑ. Συγκέντρωσε 13 εκατομμύρια ψήφους στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος με μια εκστρατεία βασισμένη σε φιλεργατική, φιλειρηνική και αντιρατσιστική ατζέντα. Αρνήθηκε να χρηματοδοτηθεί από μεγάλες εταιρείες. Το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος και ορισμένα μεγάλα ΜΜΕ στήριξαν σκανδαλωδώς τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έλαβε το χρίσμα και ηττήθηκε από τον Τραμπ.

Με δικά του λόγια

1970 «Η επανάσταση έρχεται όταν […] ένας νέος αρνείται να πάει στον πόλεμο και μια κοπέλα παραμερίζει όσα της έμαθε η μητέρα της και δέχεται τον έρωτα του αγοριού της»

1980 «Κάποιοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι λένε ότι η κατάσταση σε μερικές χώρες είναι τόσο κακή που ο κόσμος κάνει ουρές για τρόφιμα. Μα αυτό είναι καλό! Αλλού δεν κάνουν ουρές: οι πλούσιοι έχουν φαΐ και οι φτωχοί πεθαίνουν από πείνα»

1990 «Θα έκλεινα όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, φροντίζοντας για την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων»

2003 «Ποιος θα κυβερνήσει το Ιράκ όταν ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν; Και ποιο ρόλο θα παίξουν οι ΗΠΑ στον εμφύλιο που μπορεί να ακολουθήσει;»

2015 «Κανένας θεσμός δεν πρέπει να είναι τόσο διογκωμένος που αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει όλη την οικονομία. Αν μια τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, δεν πρέπει να υπάρχει»

Ετικέτες