Μπερνάρ Αρνό, «o λύκος με το κασμιρένιο παλτό»

Μπερνάρ Αρνό, «o λύκος με το κασμιρένιο παλτό»

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέκτησε και την Tiffany. Είναι ο άνθρωπος που δεν δίστασε να αλλάξει υπηκοότητα προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία στη χώρα του.

Ο Γάλλος μεγιστάνας, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Τζεφ Μπέζος, πρόσθεσε ακόμη ένα ακριβό απόκτημα στη συλλογή του, την Tiffany, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόσφερε 14,7 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μετρητά.

Γεννημένος στις 5 Μαρτίου του 1949 στο Ρουμπέ της Γαλλίας, «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό» γνωρίζει την τέχνη τής κατά μέτωπο επίθεσης και των χρυσών ντιλ. Εχοντας πείσει πως ό,τι λάμπει είναι χρυσός έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, τη Louis Vuitton –Moët Hennessy (LVMH), τη μεγαλύτερη εταιρεία με είδη πολυτελείας στον κόσμο.

Ο ρυθμός με τον οποίο πλουτίζει είναι εντυπωσιακός. Αξίζει να αναφερθεί πως τον περασμένο Ιανουάριο κέρδισε 3,9 δισ. ευρώ σε μία μόλις ημέρα, όταν οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 6,9%, ενώ μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου είχε προσθέσει άλλα 3,65 δισ. ευρώ στην περιουσία του, που σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» ανέρχεται στα 105 δισ. δολάρια.

Στον πιο κερδοφόρο όμιλο του πλανήτη αυτήν τη στιγμή ανήκουν τεράστιες θυγατρικές εταιρείες στον χώρο τον αλκοολούχων ποτών (Belvedere, Hennessy, Moët et Chandon, Dom Pérignon κ.ά.), μερικές από τις πιο γνωστές και ακριβές εταιρείες ρολογιών και χρυσαφικών στον κόσμο (TAG Heuer, Bulgari, Dior), σπουδαίοι οίκοι μόδας (Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Givenchy, Kenzo, Marc Jacobs κ.ά.) και τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων.

Όπως είναι φυσικό, ο Αρνό διατηρεί σχέσεις με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως. Το 2017 είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη λίγο πριν από την ορκωμοσία του, για να συζητήσουν την επέκταση των εργοστασίων της LVMH στις ΗΠΑ, ενώ είχε καταφέρει τα είδη του ομίλου του να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ήθελε να επιβάλει η Ουάσινγκτον στα προϊόντα της ΕΕ.

Ο ίδιος δεν θεωρεί ωστόσο τους πολιτικούς ισχυρούς. Οπως έχει δηλώσει: «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι πολιτικοί έχουν πραγματική εξουσία, αλλά αυτό αποδεικνύεται όλο και λιγότερο αληθινό. Τις περισσότερες φορές περιορίζονται ή τοποθετούνται σε μια γωνία έπειτα από μια σειρά απροσδόκητων γεγονότων».

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος σπούδασε μηχανική στο École Polytechnique, στους αποφοίτους του οποίου περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι πρόεδροι και τρεις νικητές Νόμπελ. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του Ferret-Savinel.

Έπειτα από τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιτεράν το 1981 αυτοεξορίστηκε για τρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί του γεννήθηκε η ιδέα για τη μετέπειτα αυτοκρατορία του όταν, ενώ επέβαινε σε ένα ταξί, ανακάλυψε ότι ο οδηγός του δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Ντε Γκολ αλλά ήξερε τον Dior.

Κολλητός του Σαρκοζί

Φίλος και κουμπάρος του Νικολά Σαρκοζί, ήταν πολέμιος της αύξησης της φορολόγησης των πλουσιοτέρων που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το 2012. H κίνησή του να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς είχε θεωρηθεί το πρώτο βήμα για τη μετακίνηση της έδρας της εταιρείας του ώστε να μην πληρώνει υψηλούς φόρους, κάτι που ο ίδιος είχε σπεύσει να αρνηθεί.

Μάλιστα είχε καταθέσει μήνυση κατά της εφημερίδας «Libération» που τον έδειχνε στο πρωτοσέλιδό της να κρατά μια βαλίτσα συνοδεύοντας τη φωτογραφία με τον τίτλο «Casse-toi riche con!», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ξεκουμπίσου, πλούσιε μαλάκα».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ήταν ακόμη πιο επιθετικός απέναντί του λέγοντας πως «οι άνθρωποι σαν αυτόν είναι παράσιτα». Ακόμη και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει πως ο Αρνό είναι ένοχος «σκανδαλώδους συμπεριφοράς». Ούτε ο πρόεδρος Ολάντ του είχε χαριστεί λέγοντας: «Ο Μπερνάρ Αρνό θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να ζητά άλλη εθνικότητα… Το να είσαι Γάλλος δεν είναι μόνο για να δέχεσαι, αλλά και για να προσφέρεις στη χώρα σου».

Τον περασμένο Απρίλιο ο Αρνό ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, μεγάλο μέρος της οποίας κάηκε από καταστροφική πυρκαγιά. Πολλοί θεώρησαν πως ήταν μια κίνηση για να αλλάξει την κακή εικόνα που έχουν για εκείνον πολλοί συμπατριώτες του.

Οι Κινέζοι στο στόχαστρο

H αγορά του οίκου Tiffany, ο οποίος έχει ιστορία 185 ετών, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στη μεγαλύτερη προσέγγιση των «fuerdai» – μιας νέας γενιάς πλούσιων Κινέζων καταναλωτών. Οι πλούσιοι στην Κίνα, ο αριθμός των οποίων πρόσφατα ξεπέρασε τον αριθμό των πλουσίων στις ΗΠΑ, θεωρούνται πλέον κινητήρια δύναμη στον τομέα των ειδών πολυτελείας. Πραγματοποιούν το 1/3 των αγορών ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 40%. Η επιβολή φόρου για τον επαναπατρισμό στην Κίνα ειδών που έχουν αγοραστεί στο εξωτερικό αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς από αυτούς.

Για τον λόγο αυτό μεγάλοι οίκοι ειδών πολυτελείας ανοίγουν καταστήματα στην Κίνα. Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Tiffany Αλεσάντρο Μπολιόλο είπε ότι η εταιρεία έχει μεταφέρει μερικά από τα πιο ακριβά κοσμήματά της, ορισμένα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, στην ηπειρωτική Κίνα.

Documento Newsletter