Το 17o παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου θα διεξαχθεί από σήμερα έως την Κυριακή (1-4 Μαρτίου) στο Μπέρμιγχαμ και οι 632 συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες από 144 χώρες μεταξύ των οποίων και 9 Έλληνες, υπόσχονται να προσφέρουν σε όλους τους φίλους του κλασικού αθλητισμού ένα σπουδαίο τετραήμερο αγωνιστικής δράσης και έντονων συγκινήσεων.
Ο κλειστός στίβος έχει τους δικούς του φανατικούς φίλους αφού υπάρχουν αθλητές που προσφέρουν εξαιρετικό θέαμα και συναγωνισμό και για το λόγο αυτό αναμένεται να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο (απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ), οι οποίοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση καλών αγώνων, ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων στίβου που ακολουθούν το καλοκαίρι με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό πρωταθλημα του Βερολίνου.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί γνωστοί “αστέρες” του παγκόσμιου αθλητισμού έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις καλοκαιρινές διοργανώσεις, αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν ένα… πέρασμα από τον κλειστό στίβο και θα χρησιμοποιήσουν τη διοργάνωση ως ένα δυνατό τεστ, αλλά και ευκαιρία για μια μεγάλη διάκριση στην καριέρα τους.
Πάντως θα υπάρχει και μια μεγάλη απουσία χώρας, αφού για δεύτερη φορά από την έναρξη της διοργάνωσης δεν θα μετάσχει η Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα πρωταγωνιστούσε με τους αθλητές και τις αθλήτριές της στα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου. Ο λόγος είναι ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας στίβου της χώρας από την IAAF, μετά την έκθεση για τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε το ντόπινγκ στη χώρα, την οποίο συνέταξε και δημοσίευσε ανεξάρτητη επιτροπή του WADA. Πάντως θα υπάρχουν Ρώσοι αθλητές στους αγωνες, αλλά θα μετάσχουν ως ουδέτεροι, μετά από άδεια την οποία τους χορήγησε η IAAF.
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Αμερικανοί με μεγάλη και δυνατή ομάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στους αγώνες. Είκοσι κάτοχοι παγκόσμιων μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και οι Μπρίτνεϊ Ρίις (μήκος), Βάστι Κάνινγκαμ (ύψος) και Μαρκίς Τέντι (μήκος) που θα υπερασπιστούν τους τίτλους τους στον κλειστό θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση.
Συνολικά 49 αθλητές και αθλήτριες συμπεριλαμβάνονται στην αμερικανική αποστολή και οι οποίοι έχουν κατακτήσει 53 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου. Επίσης θα είναι η μεγαλύτερη αποστολή χώρας που θα συμμετάσχει στη διοργάνωση και φυσικά το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πίνακα μεταλλίων, όπως έγινε και πριν από δύο χρόνια στο Πόρτλαντ όταν απέσπασαν συνολικά 23 (13, χρυσά, 6 ασημένια, 4 χάλκινα).
Ο Κρίστιαν Κόουλμαν προέρχεται από το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στα 60 μέτρα των ανδρών, στη νίκη του με 6.34 στο εθνικό πρωτάθλημα στην Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού. Ο «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής των 100μ στο Λονδίνο, αναζητά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.
Στα 60μ εμπόδια γυναικών, η Σαρίκα Νέλβις σημείωσε επίσης στην Αλμπουκέρκι εθνικό ρεκόρ με 7.70. Η Μπρίτνεϊ Ρίις, με τρία χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια κλειστού, τέσσερα στον ανοικτό και ένα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο μήκος από το 2016.
Μεταξύ των άλλων αστέρων της αμερικανικής ομάδας ξεχωρίζει η Σάντι Μόρις στο επί κοντώ, η σημαντικότερη αντίπαλος της Κατερίνας Στεφανίδη στο δρόμο για το χρυσό, στα 60μ εμπόδια η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100μ εμπόδια, Κέντρα Χάρισον, στα υψηλά εμπόδια των ανδρών ο Άριες Μέριτ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2012 στο Λονδίνο στα 110μ εμπόδια και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, καθώς και ο Σαμ Κέντρικς, παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ το 2017.
Από 31 αθλητές και αθλήτριες αποτελείται η ομάδα της Βρετανίας. Οι πρωταθλητές Ευρώπης στον κλειστό πέρυσι στο Βελιγράδι, Άντριου Πότσι (60μ εμπόδια), Λόρα Μιούιρ και Άσα Φίλιπ (60μ) εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μέσω του εθνικού πρωταθλήματος. Η Μιούιρ θα πάρει μέρος σε 1.500μ και 3.000μ και οι συμπατριώτες της ελπίζουν στην κατάκτηση μεταλλίων.
Μαζί τους θα συμμετάσχει και ο πιο έμπειρος ίσως Βρετανός αθλητής, με μεγάλες διακρίσεις στο ενεργητικό του. Ο λόγος για τον άλτη του μήκους Γκρεγκ Ράδερφορντ, με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και τους αγώνες της Κοινοπολιτείας. Στο ύψος οι Βρετανοί θα έχουν τον Ρόμπι Γκράμπαρζ στους άνδρες και την Μόργκαν Λέικ στις γυναίκες, ενώ στο πένταθλο θα μετάσχει η Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον, που αποδέχθηκε την πρόσκληση της IAAF.
Με τους Πιότρ Λίσεκ, Άνταμ Κζοτ και Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι στην αποστολή της θα πάρει μέρος η Πολωνία στο παγκόσμιο. Ο Λίσεκ, που κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο στο επί κοντώ πέρυσι στο Βελιγράδι, ενώ ήταν 3ος στο παγκόσμιο του Πόρτλαντ το 2016, έχει την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο με 5.91μ, την οποία σημείωσε στο Τορούν την περασμένη εβδομάδα. Ο 25χρονος Λίσεκ κατέκτησε επίσης ασημένιο μετάλλιο το καλοκαίρι στο παγκόσμιο ανοικτού του Λονδίνου.
Στα δρομικά αγωνίσματα ξεχωρίζει η συμμετοχή του Άνταμ Κζοτ με ασημένια μετάλλια στα 800μ στις τελευταίες δύο διοργανώσεις παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού. Την εφετινή σεζόν ο 28χρονος αθλητής είναι αήττητος στις 5 συμμετοχές του σε διεθνείς αγώνες και αναδείχθηκε νικητής του αγωνίσματος στη σειρά IAAF World Indoor Tour.
Ένας άλλος αθλητής που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο Μπέρμιγχαμ είναι ο σφαιροβόλος Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο Βελιγράδι έχει φέτος 22.00μ από τη νίκη του στις 15 Φεβρουαρίου στο Τορούν.
Και φυσικά η Πολωνία, που θεωρείται μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου στίβου, διαθέτει και άλλα μεγάλα «αστέρια» στην αποστολή της, όπως είναι ο Μάρτσιν Λεβαντόφσκι στα 1.500μ, ο Σιλβέστερ Μπεντνάρεκ στο ύψος, ο Πάβελ Βοϊτσεχόφσκι στο επί κοντώ και η Αντζέλικα Τσιτσότσκα στις γυναίκες στα 800μ και 1.500μ, ενώ πάντα «κατεβάζει» δυνατές ομάδες στη σκυταλοδρομία 4χ400μ.
Οι Ρενό Λαβιλενί και Κεβίν Μαγέρ θα ηγηθούν της ολιγομελούς γαλλικής ομάδας. Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ στοχεύει στην κατάκτηση ενός τρίτου τίτλου στη διοργάνωση, μετά αυτούς του 2012 και του 2016. Ο 31χρονος Λαβιλενί θα μεταβεί στο Μπέρμιγχαμ με καλύτερη εφετινή επίδοση 5.90μ, που είναι η 2η καλύτερη στον κόσμο.
Ο 26χρονος Μαγέρ, από την πλευρά του, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του δεκάθλου, ενώ πέρυσι κέρδισε τον τίτλο και στο έπταθλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (το 2013 ήταν 2ος). Ο 26χρονος Μαγέρ ήταν δεύτερος στο δέκαθλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.
Με επικεφαλής την Γκενζεμπέ Ντιμπάπα θα συμμετάσχει η Αιθιοπία. Η σπουδαία δρομέας θα συμμετάσχει στα 1.500μ και 3.000μ και φυσικά είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Η 27χρονη Ντιμπάμπα έχει ήδη στην κατοχή της τρεις παγκόσμιους τίτλους στη διοργάνωση, με τις νίκες της στα 1.500μ το 2012 και στα 3.000μ το 2014 και 2016. Ο τελικός των 3.000μ θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ (1/3), ενώ τα 1.500μ θα γίνουν την Παρασκευή (2/3) οι προκριματικές σειρές και ο τελικός το Σάββατο (3/3). Αυτό σημαίνει ότι η Ντιμπάμπα θα έχει την ευκαιρία για το πρώτο της νταμπλ σε παγκόσμιο κλειστού.
Στους άνδρες η Αιθιοπία θα έχει μεγάλο «όπλο» της τον Γιόμιφ Κετζέλτσα, κάτοχο του τίτλου στα 3.000μ, μαζί με τον Σέλεμον Μπαρέγκα, που έχει και την κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο. Στα 800μ θα κατεβάσει τον Μοχάμεντ Άμαν.
Φυσικά θα υπάρχουν και πολλές απουσίες. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επτάθλου, Ναφισάτου Τιάμ δεν θα συμμετάσχει, αφού θέλει να επικεντρώσει την προσοχή της στη σεζόν του καλοκαιριού και στο ευρωπαϊκό ανοικτού τον Αύγουστο (7-12) στο Βερολίνο.
Η 23χρονη αθλήτρια των συνθέτων κυριαρχεί στις μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, αφού ήταν πρώτη το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίου και το 2017 στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Επίσης αναδείχθηκε από την IAAF κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς, αφού στην τελική επιλογή επικράτησε της Κατερίνας Στεφανίδη και της Αλμάζ Αγιάνα (Αιθιοπία), επίσης πρώτη σε Ρίο και Λονδίνο στα 10.000μ και κορυφαία της χρονιάς για το 2016.
Πάντως ένα μερίδιο, έστω και μικρό, από την πίτα των μεταλλίων θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και η χώρα μας, όπως έκανε και το 2016 στο Πόρτλαντ με τα χάλκινα των Στεφανίδη και Παπαχρήστου. Οι δύο αθλήτριες αποτελούν και πάλι τη μεγάλη ελπίδα για διάκριση από ελληνικής πλευράς, μαζί με τον Κώστα Φιλιππίδη, ενώ για το καλύτερο θα προσπαθήσουν τα δύο νεότερα μέλη της ελληνικής αποστολής Μίλτος Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλής.
Αναμφίβολα, το μεγάλο όνομα της ομάδας είναι η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο κλειστού, το μόνο που λείπει από τη συλλογή της στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Φιλιππίδης, νικητής το 2014 στο παγκόσμιο του Σόποτ, εκτός από φαβορί για ένα μετάλλιο στο επί κοντώ είναι και το μέλος της ομάδας μας με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, καθώς το Μπέρμιγχαμ θα είναι ο πέμπτος σταθμός της καριέρας του. Ο Λούης Τσάτουμας έχει επίσης 5 συμμετοχές, όπως και η Νίκη Ξάνθου.
Η Μαρία Μπελιμπασάκη (400μ) κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των νεαρών Μίλτου Τεντόγλου (μήκος) και Εμμανουήλ Καραλή (επί κοντώ). Ντεμπούτο στη διοργάνωση κάνουν επίσης τόσο η Ελισάβετ Πεσιρίδου (60μ εμπόδια), όσο και η Ραφαέλα Σπανουδάκη (60μ), ενώ ο έμπειρος Κώστας Δουβαλίδης θα πάρει μέρος στο τέταρτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του.
Η ελληνική ομάδα (σε παρένθεση τα φετινά ρεκόρ και τα ατομικά στον κλειστό στίβο):
Ανδρες
60μ εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας) 7.69/7.60
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης (Πανελλήνιος ΓΣ) 5.85μ/5.85μ
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς) 5.78μ/5.78μ
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Γρεβενών) 7.95μ/7.95μ
Γυναίκες
60μ: Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) 7.29/7.29
400μ: Μαρία Μπελιμπασάκη (Παναξιακός ΑΟ) 52.28/52.28
60μ εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Κηφισιάς) 8.11/8.04
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) 4.83μ/4.90μ
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου (ΑΕΚ) 14.25μ/14.47μ
Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Βούλα Παπαχρήστου και ο Κώστας Φιλιππίδης βρίσκονται από τους Έλληνες αθλητές στις υψηλότερες θέσεις των αγωνισμάτων τους, σύμφωνα με τις αρχικές startlist που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Η Στεφανίδη, με 4.83μ φέτος, έχει την τέταρτη επίδοση ανάμεσα στις 13 αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό του επί κοντώ. Την κορυφαία επίδοση έχει η Κέιτι Νάζοετ (ΗΠΑ) με 4.91 μέτρα, ενώ ακολουθούν η Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) με 4.90μ και η Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία, αγωνίζεται ως ουδέτερη αθλήτρια) με 4.87μ. Στην 5η θέση είναι ακόμη μία Αμερικανίδα, η Τζεν Σουρ με 4.81μ.
Στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου έχει την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των αντιπάλων της με φετινό 14.25 μέτρα. Στην κορυφή της λίστας είναι η Κετούρα Ορτζέι με 14.53μ, η οποία μπορεί να μην ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την ομάδα των ΗΠΑ, ωστόσο είναι στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η IAAF.
Στον τελικό των ανδρών στο επί κοντώ μετέχουν συνολικά 17 αθλητές και ο Κώστας Φιλιππίδης είναι ένα από τα «δυνατά» ονόματα, χάρη στην εμπειρία του και το φετινό του 5.85 μέτρα. Ο Φιλιππίδης έχει την πέμπτη επίδοση, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής την 7η με 5.78μ. Στα 400μ γυναικών η Μαρία Μπελιμπασάκη έχει την 12η επίδοση με 52.28.
Οι θέσεις και οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στα αγωνίσματά τους:
60μ εμπόδια 42 αθλητές
Κώστας Δουβαλίδης 7.69
17η επίδοση
Κορυφαίος: Ιτον (ΗΠΑ) 7.43
Επί κοντώ 17 αθλητές
Φιλιππίδης 5,85 μ.
4η επίδοση
Εμμανουήλ Καραλής 5.78μ
7η επίδοση
Κορυφαίος: Λίσεκ (Πολωνία) 5.91μ
Μήκος 17 αθλητές
Μίλτος Τεντόγλου 7.95μ
10η επίδοση
Κορυφαίος: Μανιόνγκα (Ν. Αφρική) 8.40μ
Γυναίκες
60μ 52 αθλήτριες
Ραφαέλα Σπανουδάκη 7.29
21η επίδοση
Κορυφαία: Ολιβερ (ΗΠΑ) 7.02
400μ 38 αθλήτριες
Μαρία Μπελιμπασάκη 52.28
12η επίδοση
Κορυφαία: Οκόλο (ΗΠΑ) 51.16
60 μ. εμπ. 41 αθλήτριες
Ελισάβετ Πεσιρίδου 8.11
19η επίδοση
Κορυφαία: Νέλβις (ΗΠΑ) 7.70
Επί κοντώ 13 αθλήτριες
Κατερίνα Στεφανίδη 4.83μ
4η επίδοση
Κορυφαία: Νάζοετ (ΗΠΑ) 4.91μ
Τριπλούν 17 αθλήτριες
Βούλα Παπαχρήστου 14.25μ
5η επίδοση
Κορυφαία: Ορτζέι (ΗΠΑ) 14.53μ
Το πρόγραμμα των αγώνων και οι ημέρες που αγωνίζονται οι Έλληνες:
Πέμπτη (1/3)
Απόγευμα
20.45 Ύψος (Α) Τελικός
20.45 Υψος (Γ) Τελικός
22.15 3.000μ (Γ) Τελικός
Παρασκευή (2/3)
Πρωί
12.00 60μ (Α) 7αθλου
12.18 60μ εμπόδια (Γ) 5αθλου
12.35 60μ (Γ) προκριματικός (Σπανουδάκη)
12.40 Μήκος (Α) 7αθλου
13.20 400μ (Α) προκριματικός
13.55 Υψος (Γ) 7αθλου
14.00 Σφαιροβολία (Α) 7αθλου
14.10 400μ (Γ) προκριματικός (Μπελιμπασάκη)
14.50 3.000μ (Α) προκριματικός
15.15 Σφαιροβολία (Γ) 5αθλου
Απόγευμα
20.05 60μ εμπόδια (Γ) προκριματικός (Πεσιρίδου)
20.50 60μ (Γ) Ημιτελικός
21.13 800μ (Α) προκριματικός
21.35 Μήκος (Α) Τελικός (Τεντόγλου)
21.45 Υψος (Α) 7αθλου
21.48 1.500μ (Γ) προκριματικός
22.10 Σφαιροβολία (Α) Τελικός
22.17 800μ (Γ) 5αθλου
22.32 400μ (Γ) Ημιτελικός
23.06 400μ (Α) Ημιτελικός
22.38 60μ (Γ) Τελικός
Σάββατο (3/3)
Πρωί
12.00 60μ εμπόδια 7αθλου
12.15 60μ (Α) προκριματικός
13.00 Τριπλούν (Γ) Τελικός (Παπαχρήστου)
13.05 Επί κοντώ (Α) 7αθλου
13.15 1.500μ (Α) προκριματικός
13.45 Σφαιροβολία (Α) Τελικός
13.50 800μ. (Γ) προκριματικός
14.31 4Χ400μ (Α) προκριματικός
15.05 4Χ400μ (Γ) προκριματικός
Απόγευμα
20.00 Επί κοντώ (Γ) Τελικός (Στεφανίδη)
20.05 60μ εμπόδια (Γ) Ημιτελικός
20.30 60μ εμπόδια (Α) προκριματικός (Δουβαλίδης)
21.08 Τριπλούν (Α) Τελικός
21.11 60μ (Α) Ημιτελικός
21.35 800μ (Α) Τελικός
21.50 1.000μ (Α) 7αθλου
22.05 400μ (Γ) Τελικός
22.20 400μ (Α) Τελικός
22.39 1.500μ (Γ) Τελικός
22.55 60μ εμπόδια (Γ) Τελικός
23.09 60μ (Α) Τελικός
Κυριακή (4/3)
Απόγευμα
17.00 Επί κοντώ (Α) Τελικός (Φιλιππίδης / Καραλής)
17.05 60μ εμπόδια (Α) Ημιτελικός
17.27 Μήκος (Γ) Τελικός
17.35 3.000μ (Α) Τελικός
17.58 800μ (Γ) Τελικός
18.12 1.500μ (Α) Τελικός
18.30 4Χ400μ (Γ) Τελικός
19.00 60μ εμπόδια (Α) Τελικός
19.25 4Χ400μ (Α) Τελικός
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ