Μπελέρης, το μπεγλέρι του Ράμα και του Μητσοτάκη

Μπελέρης, το μπεγλέρι του Ράμα και του Μητσοτάκη

«Κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε ότι είµαι σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για µένα είστε ο καλύτερος Ελληνας πρωθυπουργός». Με αυτήν τη φράση ο Αλβανός πρωθυπουργός Eντι Ράµα απευθύνθηκε στον Eλληνα οµόλογό του στις 6 ∆εκεµβρίου 2022, όταν αυτός επισκέφθηκε τα Τίρανα. Oπως αποδείχτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ράµα εννοούσε όσα είπε για τον Μητσοτάκη. Αλλωστε, σε πάρα πολλά πράγµατα ο Ράµα αντιγράφει τον Μητσοτάκη και πέρα από τις πολιτικές διαφορές που επικαλέστηκε ως «σοσιαλιστής», υπάρχει συναντίληψη των δύο καλών φίλων για τις «επενδύσεις», την «ανάπτυξη» των funds, το προβληµατικό κράτος δικαίου και το ξεπούληµα της δηµόσιας περιουσίας. Να προσθέσουµε ακόµη τις ίδιες εταιρείες συµβούλων (Majoritas) που φρόντισαν για την εκλογική τους νίκη.

Η πρόσφατη αντιπαλότητα µεταξύ των δύο πολιτικών, µε αντικείµενο τη φυλάκιση του µειονοτικού Φρέντι Μπελέρη µετά την εκλογή του στη δηµαρχία της Χειµάρρας, είναι µια επικερδής και για τους δύο επικοινωνιακή τακτική, αυτό που στο µάνατζµεντ αποκαλείται win win.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κατεβάσει τον Μπελέρη υποψήφιο για ευρωβουλευτή προκειµένου να ανακόψει τις διαρροές προς την ακροδεξιά. Ο Μπελέρης, ο οποίος εµφανίζεται ως εκπρόσωπος της µειονότητας στην Αλβανία, στην πραγµατικότητα είναι ο εκφραστής των πιο ακραίων και ψυχροπολεµικών απόψεων για τη µειονότητα. Βγαλµένος ο ίδιος από το κονάκι του µητροπολίτη Κόνιτσας Σεβαστιανού, µε τα κηρύγµατα για την «κουκλίτσα αληθινή Βόρεια Hπειρο» δηµιουργεί ψευδώς την εικόνα του υπερασπιστή των δικαιωµάτων της µειονότητας. Στην πραγµατικότητα είναι οπαδός του κλίµατος ανωµαλίας που επιχειρεί να κρατήσει όµηρο τη µειονότητα σε αντιλήψεις περί αυτονοµίας αντί να διεκδικήσει όσα δικαιούται. ∆εν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερος υποψήφιος για να θυµίσει ότι ο Μητσοτάκης µπορεί να συστεγάσει από τα ορφανά του Καρατζαφέρη µέχρι τα µαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής στην πολυκατοικία της ∆εξιάς (του).

Η απόφαση να είναι υποψήφιος ο Μπελέρης συµφέρει πρωτίστως τον Eντι Ράµα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός απαλλάσσεται από τον πονοκέφαλο του προβλήµατος Μπελέρη µε την εκλογή του ως ευρωβουλευτή. Για να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο εγκαταλείπει τη θέση του δηµάρχου. Ο Ράµα είναι ο µεγάλος νικητής και για άλλους λόγους. Η µειονότητα στην Αλβανία έχει σοβαρά άλυτα προβλήµατα, στα οποία συµπεριλαµβάνεται η αφαίρεση περιουσιών των Ελλήνων µειονοτικών µε διάφορα νοµικά τεχνάσµατα. Πίσω από αυτή την επίθεση στη µειονότητα δεν βρίσκονται µόνο οι «σκοτεινοί κύκλοι του αφελληνισµού της Βορείας Ηπείρου» αλλά οι κυβερνητικές µπίζνες των φίλων του Eντι Ράµα, που θέλουν τα παράλια της Αλβανίας για να φτιάξουν τον τουριστικό τους παράδεισο. Σε αυτό τον σχεδιασµό υπάρχει και η σύγκρουση συµφερόντων µε τους «νονούς» της µειονότητας, οι οποίοι κατασκευάζουν µια εθνική σύγκρουση για να καλύψουν το πραγµατικό ενδιαφέρον για το χρήµα.

Η χάρη που έκανε ο Μητσοτάκης στον Eντι Ράµα είναι ότι µετέτρεψε ένα σοβαρό θέµα δικαιωµάτων της µειονότητας, στο οποίο συµπεριλαµβάνεται η αρπαγή των περιουσιών της, σε «θέµα Μπελέρη». Τα δικαιώµατα και η καταπάτηση του κράτους δικαίου στην Αλβανία µετατοπίστηκαν σε πρόβληµα ενός προσώπου. Η τοποθέτηση Μπελέρη στην Ευρωβουλή λύνει το πρόβληµα για τον Ράµα, ο οποίος δεν καλείται να απολογηθεί για τις αυθαιρεσίες του. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης αποκτά το προφίλ του ανησυχούντος εθνικά. Ως εκ τούτου, όσοι πιστοί στην ακροδεξιά προσέλθετε στις εκλογές για να προσκυνήσετε τον Μητσοτάκη, τον Μπελέρη και το µπεγλέρι του, την εργαλειοποίηση και την εκµετάλλευση σοβαρών εθνικών θεµάτων για εκλογικό όφελος. «Te lumte» (µπράβο σου) που θα έλεγε και ο Eντι Ράµα.

Η επιλογή Μπελέρη δεν δείχνει µόνο τον τυχοδιωκτισµό του Μητσοτάκη, αλλά αποκαλύπτει και την προσήλωσή του σε επικίνδυνες πρακτικές.

Θα µου επιτρέψετε να περάσω από την ανάλυση στην ιστορία που έχω ζήσει και καταγράψει ως δηµοσιογράφος από το 1994 ως το 1999 σε σχέση µε τον Φρέντι Μπελέρη.

Το πρωί της 19ης Απριλίου 1995 έφτασα νυσταγµένος στα ελληνοαλβανικά σύνορα ως δηµοσιογράφος του Mega. Ενα συµβατικό και τυχαίο µπλόκο αστυνοµικών είχε εντοπίσει µερικές ώρες πριν δύο αυτοκίνητα µε όπλα καλάσνικοφ, ασυρµάτους και κουκούλες full face. Στα αυτοκίνητα επέβαιναν επτά άτοµα τα οποία συνελήφθησαν. Η παρακολούθηση ενός από αυτά τα άτοµα (αρχικώς είχε διαφύγει) οδήγησε και σε άλλα όπλα στην Αθήνα. Η εκτίµηση της αστυνοµίας ήταν ότι τα συγκεκριµένα πρόσωπα, Αλβανοί ελληνικής εθνικότητας, ήταν προβοκατόρικη οµάδα που ετοίµαζε ένοπλο χτύπηµα στο στρατόπεδο του Λόγγου στην Αλβανία. Ηταν επιχείρηση–επανάληψη εκείνης που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994 στο αλβανικό στρατόπεδο της Επισκοπής. Ενοπλοι είχαν µπει στο στρατόπεδο, σκότωσαν δύο στρατιωτικούς και αφαίρεσαν οπλισµό (καλάσνικοφ και τουκάρεφ) λέγοντας ότι δρουν στο όνοµα του αγώνα «για τη Βόρεια Ηπειρο». Την ευθύνη για την ενέργεια είχε αναλάβει το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βορείας Ηπείρου (ΜΑΒΗ).

Οι επτά συλληφθέντες, σύµφωνα µε την αστυνοµία τότε, ήταν µέλη του ΜΑΒΗ. Οι διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση µιλούσαν για προβοκάτορες µε άκρες σε «σταγονίδια» της ΕΥΠ, που αποσκοπούσαν στη διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έκανε σκληρές δηλώσεις, ενώ υπήρξαν και άλλες δηλώσεις που µιλούσαν για πράκτορες ξένων δυνάµεων.

Προς επιβεβαίωση όσων λέγονταν, η αλβανική πλευρά γνωστοποίησε ότι τα καλάσνικοφ που βρέθηκαν στην κατοχή των επτά ήταν από τα κλεµµένα στη δολοφονική επίθεση στο αλβανικό στρατόπεδο.

Ενας από τους επτά που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί ήταν ο νεαρός τότε Φρέντι Μπελέρης. Ο ανακριτής (αν θυµάµαι καλά ήταν ο Απόστολος Παπαθεοδώρου) ήταν καταπέλτης εναντίον των επτά. Ηταν αναµφίβολα από τις υποθέσεις µε µεγάλο δηµοσιογραφικό και διπλωµατικό ενδιαφέρον.

Ενώ όµως τα στοιχεία της ανάκρισης ήταν αδιαµφισβήτητα για τη δράση των επτά, ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής µετέτρεψε το βαρύ κατηγορητήριο που αφορούσε δολοφονίες, διατάραξη σχέσεων χωρών και επικίνδυνη δράση σε κατοχή και λαθρεµπορία όπλων. Σύµφωνα µε την εισαγγελική πρότασή του, κάποια καλά παιδιά και εθνικόφρονες αγόρασαν τα όπλα από κάποιους άγνωστους Αλβανούς. Συνεπώς, το µόνο τους έγκληµα ήταν ότι κατείχαν όπλα από επιπολαιότητα.

Οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν αρχικώς σε τρία τέσσερα χρόνια φυλακή και στο εφετείο έφαγαν µόλις 12-18 µήνες. Η δίκη, παρότι ήταν µια απλή υπόθεση κατοχής όπλων κατά τον εισαγγελέα, έγινε κεκλεισµένων των θυρών στις φυλακές Κορυδαλλού για «εθνικούς λόγους». Τώρα πώς µια απλή κατοχή όπλων ενώ είναι απλή κατοχή ταυτόχρονα αποτελεί και εθνικό µυστικό είναι άξιο απορίας. Ο εισαγγελέας Πατσής απασχόλησε αρκετές φορές τη δηµοσιότητα για άλλες περίεργες υποθέσεις και αποχώρησε από το δικαστικό σώµα, ενώ ο Μπελέρης και οι φίλοι του µεγαλούργησαν ως ηγέτες της µειονότητας. Μετά την ελαφρά καταδίκη των επτά υπήρξαν πληροφορίες ότι µε απαίτηση σύµµαχης χώρας και επειδή η κατάσταση µε τους αλβανόφωνους στο Κόσοβο ήταν τεταµένη ζητήθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία να κλείσουν το κεφάλαιο της δικής τους έντασης και ανωµαλίας. Υπήρχαν ήδη οι αποφάσεις για ανεξάρτητο Κόσοβο και χρειάζονταν και οι δύο χώρες για όσα θα ακολουθούσαν. Η ιστορία θα µπορούσε να έχει τίτλο «από προβοκάτορες τροµοκράτες, ήρωες», αλλά τελικώς συνεχίζεται µε ευθύνη του Μητσοτάκη.

Documento Newsletter