Οι διώξεις σε βάρος του ακτιβιστή είχαν αρχίσει έπειτα από μια σειρά δηλώσεων που έκανε στον δυτικό Τύπο με τις οποίες καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν.
Ο Ναμπίλ Ράτζαμπ, ένας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει φυλακιστεί στο Μπαχρέιν, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανέφερε δικαστική πηγή στη Μανάμα.
Η ετυμηγορία απαγγέλθηκε ερήμην του αντιπολιτευόμενου, ο οποίος νοσηλεύεται από τον Απρίλιο, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η ΜΚΟ Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη στο Μπαχρέιν.
Κατά την οργάνωση αυτή ο Ναμπίλ Ράτζαμπ, 52 ετών, δεν μπόρεσε να είναι παρών στις 9 από τις 14 ακροαματικές διαδικασίες λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Σε μια ανακοίνωση της εισαγγελίας, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BNA, αναφέρεται ότι η δίκη έγινε με «σεβασμό στα δικαιώματα» του αντιπολιτευόμενου, ο οποίος είχε συνήγορο και έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση.
Ο Ράτζαμπ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2016 και προφυλακίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση. Κατηγορήθηκε ότι «διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις για την κατάσταση ασφαλείας στο βασίλειο του Μπαχρέιν» με στόχο «να πλήξει» τη χώρα και τη διεθνή της εικόνα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Οι διώξεις σε βάρος του ακτιβιστή είχαν αρχίσει έπειτα από μια σειρά δηλώσεων που έκανε στον δυτικό Τύπο με τις οποίες καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν.
Στο πλαίσιο μιας χωριστής διαδικασίας, διώκεται για μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter με τις οποίες επέκρινε την επέμβαση μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Στη συμμαχία συμμετέχει εξαρχής το Μπαχρέιν.
Η Διεθνής Αμνηστία αντέδρασε έντονα στην ετυμηγορία, καταγγέλλοντας, σε μια ανακοίνωσή της, μια «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ενώ χαρακτήρισε αυτή την δικαστική απόφαση μια «ένδειξη της πρόθεσης των αρχών στο Μπαχρέιν να φθάνουν πολύ μακριά για να φιμώσουν κάθε κριτική».
Ο Ράτζαμπ, πολύ γνωστός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Μπαχρέιν, είναι επίσης γνωστό στέλεχος της αντιπολίτευσης. Υπήρξε ένας από τους ιθύνοντες νόες του κινήματος αμφισβήτησης στο Μπαχρέιν, το οποίο ζητάει μέτρα εκδημοκρατισμού στη χώρα, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική μοναρχία.
Το μικρό βασίλειο, έδρα του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συνταράσσεται σποραδικά από διαδηλώσεις μετά την σκληρή καταστολή το 2011 του κινήματος αμφισβήτησης.
Οι αρχές διαψεύδουν ότι ασκούν πολιτική διακρίσεων έναντι των σιιτών και διατείνονται συχνά ότι τις διαδηλώσεις υποκινεί το Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν. Η Τεχεράνη διαψεύδει την κατηγορία.