Μπάτλερ της δεξιάς πτέρυγας ο Μητσοτάκης

Σε κοινωνική αποσύνθεση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η φθορά στη ΝΔ είναι συνεχής χωρίς το Μαξίμου να έχει βρει τον τρόπο να αντιστρέψει το κλίμα της γενικευμένης απογοήτευσης που επικρατεί στους πολίτες σε ό,τι αφορά την τεράστια ακρίβεια, το αίσθημα ανασφάλειας αλλά και την κοινή πεποίθηση ότι στη χώρα μας δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη (υποκλοπές, υπόθεση δολοφονίας Καραϊβάζ). Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στις διαθέσεις των «γαλάζιων» ομαδοποιήσεων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαχειριστεί τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Το τελευταίο παράδειγμα της αποδυνάμωσης του πρωθυπουργού είναι η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Αγώνας επιβίωσης

Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (30/7) ότι «στο πρώτο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας έχουμε αρκετές ενθαρρυντικές ειδήσεις», όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δίνουν αγώνα επιβίωσης κάθε μήνα. Οι τιμές στα σουπερμάρκετ είναι πολύ υψηλές, ενώ απελπιστική είναι και η κατάσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει από τα τέλη του 2023 ότι «δεν θα γίνουμε μπανανία», χωρίς όμως εδώ και τόσους μήνες να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Παταγώδης αποτυχία

Παράλληλα, πέρα από τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας (ακρίβεια, υγεία, ασφάλεια) στα οποία η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι υποθέσεις των υποκλοπών, που κουκουλώθηκαν από τον Αρειο Πάγο, αλλά και το φιάσκο στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Στο εσωκομματικό πεδίο ο πρωθυπουργός φθείρεται με αμείωτους ρυθμούς, το τελευταίο παράδειγμα την επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα ως νέου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο μέχρι τώρα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανήκει στη δεξιά πτέρυγα, στην οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι για να αντιμετωπίσει τη σαμαρική «αντιπολίτευση».

Ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν από τους «μακεδονομάχους» που χαρακτήριζαν «επικίνδυνη» τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δεν πρέπει να τηρηθεί. Καθόλου τυχαία ο Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτησή του την περασμένη Παρασκευή ανέφερε: «Αλλη μια πάσα του Μητσοτάκη στο VMRO». Ας ελπίσουμε ο ρόλος του Απ. Τζιτζικώστα να μην εξαντληθεί σε «τυπικές χαιρετούρες», όπως έκαναν οι πρώην επίτροποι Μαργαρίτης Σχοινάς (2019-24) και Δημήτρης Αβραμόπουλος (2014-2019).