Mπάτε, εθνικιστές, αλέστε στις Ένοπλες Δυνάμεις – Βίντεο και καταγγελίες αποκαλύπτουν πλήρη κατάρρευση πειθαρχίας

Mπάτε, εθνικιστές, αλέστε στις Ένοπλες Δυνάμεις – Βίντεο και καταγγελίες αποκαλύπτουν πλήρη κατάρρευση πειθαρχίας

Κάτι δεν πάει καλά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οσα συνέβησαν την 25η Μαρτίου στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, όσα καταγράφηκαν σε βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες αναδεικνύουν με εντυπωσιακή σαφήνεια μια σοβαρή κρίση πειθαρχίας και διοικητικής λειτουργίας στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όχι, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Η αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε συστημικό πρόβλημα, με σαφή πολιτική ευθύνη.

Μέτρα κατόπιν εορτής

Η αρχή έγινε με τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν από το άγημα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Ομως στη συνέχεια προέκυψαν πληροφορίες – και νέα βίντεο– που φανερώνουν ότι παρόμοια συνθήματα εκφωνήθηκαν και από το προπορευόμενο άγημα της Σχολής Δοκίμων. Το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε ταχύτατα σε ΕΔΕ και –σύμφωνα με τις διαρροές– πρόκειται να αποτάξει σπουδαστές της ΣΜΥΝ, ενώ έθεσε υπό κράτηση σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων προκειμένου να αναζητήσει τους υπεύθυνους. Κάπως έτσι, η στρατιωτική παρέλαση μετατράπηκε σε αφετηρία για πειθαρχικό ντόμινο, με απολύσεις, κρατήσεις και καταιγιστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στις στρατιωτικές σχολές.

Το ερώτημα όμως δεν είναι μόνο ποιος φώναξε τι. Το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ως εδώ.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία των στρατιωτικών σχολών, αρκεί να σημειωθεί ότι η πειθαρχία αποτελεί θεμέλιο λίθο της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και Αξιωματικών (ΑΣΕΙ) είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα που προετοιμάζουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αυστηρούς κανονισμούς, καθορισμένο πρόγραμμα και συνεχή εποπτεία. Οταν ακούγονται υβριστικά συνθήματα σε δημόσια στρατιωτική τελετή, το πρόβλημα δεν είναι απλώς «συμπεριφορικό». Είναι βαθύτατα θεσμικό.

Το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, τα Χριστούγεννα σπουδαστές της Σχολής Ικάρων έφυγαν κρυφά από τη σχολή και πήγαν στην Τουρκία για να ανοίξουν ελληνική σημαία στην Αγια-Σοφιά. Συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και παραλίγο να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο.

Χάος και σε άλλες σχολές

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν έρθει στη δημοσιότητα καταγγελίες για διοικητική αυθαιρεσία και χάος και σε άλλες σχολές, όπως η ΣΜΥ του Στρατού Ξηράς. Σπουδαστές καταγγέλλουν άδειες που ακυρώνονται την τελευταία στιγμή, τιμωρίες μέσω τηλεφώνου, στελέχη που φεύγουν χωρίς αντικαταστάτες. Ενα βίντεο από τη ΣΜΥ δείχνει μια ασκούμενη νοσηλεύτρια να διακωμωδεί σπουδαστές και να τους στερεί άδειες «για πλάκα».

Μια τέτοια εικόνα θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό. Αντίθετα το ΥΠΕΘΑ σιωπά. Και εδώ τίθεται το πολιτικό ερώτημα: Τι κάνει ο Νίκος Δένδιας; Επενδύει στην εικόνα του ως δελφίνου της ΝΔ, την ώρα που οι στρατιωτικές σχολές παραπαίουν διοικητικά και λειτουργικά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)– έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τα προβλήματα. Για τα καψόνια, τις μαζικές παραιτήσεις, τη διάλυση του θεσμικού ρόλου των ΑΣΣΥ, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική υποβάθμιση των υπαξιωματικών. Τίποτε από αυτά δεν έχει απαντηθεί. Τίποτα δεν έχει διορθωθεί. Αντιθέτως, η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Οι διοικήσεις αλλάζουν σαν φαντάροι σε σκοπιά, οι σπουδαστές μαθαίνουν τις αποφάσεις από στόμα σε στόμα ή από… stories στα social media και οι ΕΔ χάνουν την αξιοπιστία τους από μέσα.

Η πειθαρχία δεν είναι λέξη-λάβαρο. Είναι συνθήκη εμπιστοσύνης. Και όσο αυτή διαρρηγνύεται καθημερινά τόσο η ευθύνη μετακινείται από τις σχολές στο υπουργείο. Οχι γιατί ο υπουργός πρέπει να ασχολείται με το κάθε περιστατικό, αλλά γιατί έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το σύστημα λειτουργεί. Οτι υπάρχει διοίκηση. Οτι υπάρχει πυγμή αλλά και δίκαιο. Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι αυτό που λέμε: σοβαρός θεσμός.

Αν ο Ν. Δένδιας θέλει να διεκδικήσει ρόλο ηγέτη, οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να διοικήσει το υπουργείο που έχει σήμερα. Για την ώρα δεν το αποδεικνύει. Το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Οι επόμενες αργίες

Πάσχα 2025: Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Μαξίμου: Βαθαίνει η εσωστρέφεια – Ενόχληση για Γεωργιάδη και Κικίλια για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας

Δείχνουν την έξοδο στον Μητσοτάκη – «Εν πλω» αλλαγή ηγεσίας ζητά ο Μάριος Σαλμάς

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Σκηνές… Κωνσταντινούπολης στο Μαξίμου – Αγρια επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά στους εκπαιδευτικούς (Photos)

Καιρός: Διήμερο με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Επίδομα παιδιού Α21: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

Documento Newsletter