Μπαταχτσής για τα δικά του χρέη, κοράκι για τον κοσμάκη – Στο Documento που κυκλοφορεί, μαζί το Docville

Μπαταχτσής για τα δικά του χρέη, κοράκι για τον κοσμάκη – Στο Documento που κυκλοφορεί, μαζί το Docville

Τον χρηματοδότησε η Τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει τα «κόκκινα» δάνειά της και ο Ανδρέας Πάτσης λίγο αργότερα πτωχεύει και κάνει ρυθμίσεις στα δικά του χρέη.

Εκθετη και πάλι η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής που τον καθάρισε από μια πέραν πάσης αμφιβολίας παρανομία.

Στα Γρεβενά τον θεωρούν υπεύθυνο επειδή μεθόδευσε να πάρουν τα funds τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Persona non grata και για το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Ανδρέας Πάτσης μετά το «κανόνι» της Νίκης Βόλου.

MΠΑΜΠΟΥΣΚΑ Ο Πάτσης στέλνει μήνυμα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ Είμαι πια καθεστώς!

Ο Ι.Σ.Καριώτης γράφει για αυτούς που εκδίδουν όχι μόνο επιταγές, αλλά και ψυχές και σώματα και την πατρίδα

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΒΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Υπόδικος για κακούργημα «λογογράφος του πρωθυπουργού»

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ ΣΤΟ DOCUMENTO «Η μόνη ελπίδα για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να ξαναβγεί ο Τσίπρας»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  «Οι κυβερνητικές επιλογές έκαναν πανάκριβο το ρεύμα»

ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  «Ο Ερντογάν θα κερδίσει κυρίως μέσω των απειλών»

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ Ιατρικό μπάχαλο με τον θάνατο 14χρονης στο ΓΝ Λαμίας

ΕΘΝΙΚΑ Βαφτίζουν «υπερόπλο» τις υποχωρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ερχονται αυξήσεις -φωτιά στη λιανική

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στη Χερσώνα η μάχη των μαχών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΎΝ Κλέων Γρηγοριάδης, Απόστολος Πάνας, Ηλίας Γεωργαντάς, Δανάη Κολτσίδα

Μαζί με το Documento, όπως κάθε Κυριακή, το DocVille με συνεντεύξεις του Κώστα Γαβρά, του Θέμη Ανδρεάδη και του Γιάννη Αναστασάκη.

Και –στην έκδοση των 4,5 ευρώ – ένα σημαντικό βιβλίο της σειράς HotDoc.History σε επανακυκλοφορία: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ, από τον Γοργοπόταμε και την ΕΣΠΟ μέχρι το Αεροδρόμιο Καστελίου και το Σβίλενγκραντ

Γιατί και αυτή την Κυριακή υπάρχει Documento

Μαζί το Docville

«Δεν είναι απλώς φασιστικό όλο αυτό που ζείτε, αλλά χιτλερικό»: Ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς συναντήθηκε με τον Αντώνη Μποσκοΐτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και συζήτησαν για όσα βασανίζουν τη σκέψη μας τα τελευταία χρόνια: την πολιτική κατάσταση στον τόπο και την ελπίδα που έχει απομείνει για να αλλάξουν τα πράγματα.

«Όσο υπήρχαν δεξιές και εθνικόφρονες κυβερνήσεις, από το ’50 μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε τίποτε. Εγώ προσπάθησα ενεργά σε όλη μου την πορεία για κάτι άλλο, αλλά βλέπω ότι τίποτε δεν γίνεται»: Ο Θέμης Ανδρεάδης, λίγες μέρες προτού ανέβει στη σκηνή της μπουάτ Απανεμιάς, μίλησε με την Αφροδίτη Ερμίδη για την καλλιτεχνική του διαδρομή, τους σταθμούς της, αλλά και για όσα ζούμε σήμερα συμπυκνώνοντας τη σκέψη του στη λιτή διαπίστωση «Τι ζούμε».

Σε κάποιο διάλειμμα των προβών για τον «Θείο Βάνια» ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Χρήστος Λούλης, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Μανώλης Μαυροματάκης και η Ηρώ Μπέζου μίλησαν με τον Κώστα Ζήση στο θέατρο Προσκήνιο σχετικά με το σύμπαν του Άντον Τσέχωφ.

«Δεν χρειάζεται να λέμε ότι βουλιάξαμε και δεν υπάρχει καμία σωτηρία. Εγώ ως Αναστασάκης δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει, την αναζητούμε, τη βρίσκουμε πολλές στιγμές δίπλα μας»: Το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανέβει στη Στέγη και ο Γιάννης Αναστασάκης, ο πάτερ φαμίλιας Δημήτρης του σπιτιού στον Κορυδαλλό, συζήτησε με τον Παναγιώτη Φρούντζο για τις δυσκολίες της μεταφοράς της ταινίας σε μιούζικαλ και για τις παθογένειες της ελληνικής οικογένειας.

«Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι παρέμεινε κομμουνιστής μέχρι το τέλος. Τον ενδιέφερε ο λαός και ποτέ δεν νοιάστηκε για την εξουσία»: Ο συγγραφέας του βιβλίου «Πιερ Πάολο Παζολίνι – Κείμενα, συνεντεύξεις, επιστολές, η δολοφονία» Γιάννης Ηλ. Παππάς μίλησε με την Έμυ Ντούρου για τη ζωή, το έργο και τον βίαιο θάνατο (2 Νοεμβρίου 1975) του Ιταλού διανοούμενου και καλλιτέχνη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με έντονα βαλκανικά αλλά και ανατολίτικα στοιχεία. Έχει μια ευθύτητα και μια θηλυκή πλευρά που ήθελα να αναδείξω. Μια πόλη που μπορείς να εμπνευστείς και να εξερευνήσεις την ταυτότητά της»: Λίγο προτού ανοίξουν οι πύλες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η σκηνοθέτρια του τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης Εύη Καλογηροπούλου μιλάει με τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για τη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ, αλλά και για την προσωπική της διαδρομή.

«Χρειάζεται τα παιδιά μας να νιώθουν ασφάλεια, όχι να υποφέρουν από τις αδυναμίες της κοινωνίας μας. Χρειάζεται να έχουμε την ψυχή μας ανοιχτή, να είμαστε ενημερωμένοι, να θωρακιστούμε με καλοσύνη και ενσυναίσθηση»: Ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης συζητάει με την Αφροδίτη Ερμίδη για το βιβλίο του «Το γονεοτροφείο» που ετοιμάζεται να ανέβει στην παιδική σκηνή του θεάτρου Nous.

Στη στήλη Θεατρικά & Κριτικά ο Κώστας Ζήσης γράφει για την παράσταση «Ο συνεργός» του Γιώργου Χριστοδούλου στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Hot Doc History: Τα μεγάλα σαμποτάζ

Ήταν Πόλεμος μέχρις εσχάτων και γι΄αυτό χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Απέναντι στα στρατόπεδα εξόντωσης αιχμαλώτων, οι δολιοφθορές. Ενάντια στις σφαγές αμάχων, οι ανατινάξεις ζωτικών γερμανικών στόχων.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 100 σελίδες του Hot.DocHistory, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου, μπορείτε να διαβάσετε για τα πιο σημαντικά, πιο άγνωστα και πιο περιπετειώδη σαμποτάζ που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Και μια φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη με τη Βρετανική Αποστολή που έρχεται πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ο Γοργοπόταμος παίρνει την περίοπτη θέση γιατί κατάφερε να συστρατεύσει τον Βελουχιώτη, τον Ζέρβα και τον Μάγερς. Όμως και η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού –δυσκολότερη επιχειρησιακά και εξίσου σημαντική- φωτίζεται ισάξια. Οπως οι καταστροφές τρένων στην Αμφίκλεια και το Κούρνοβο.

Θα παρακολουθήσετε πώς η πατριωτική ΠΕΑΝ του Κώστα Περρίκου έθαψε στα ερείπια της προδοτικής ΕΣΠΟ, 43 Γερμανούς και 29 Ελληνες που σύχναζαν στη φιλοχιτλερική σφηκοφωλιά. Το ΕΑΜίτικο σαμποτάζ στο πολεμικό εργοστάσιο Μαλτσινιώτη στον Υμηττό. Τους εργάτες που έριχναν στις μηχανές των γερμανικών αεροπλάνων μπουλόνια καταστρέφοντας πάνω από 200 εν πτήσει.

Θα ζωντανέψει η μυθική φυσιογνωμία του Ελληνοπολωνού Γέρζι Ιβάνοφ που με το δίκτυο του μετέδιδε πολύτιμες πληροφορίες στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και ανατίναζε εχθρικά πλοία στον Πειραιά. Οι νεότεροι θα καταλάβουν πως πήρε την ονομασία του το «Ιβανώφειο» στάδιο. Θα περάσουν από τα μάτια του αναγνώστη τα τέσσερα Ελληνόπουλα που πραγματοποίησαν διπλή βομβιστική επίθεση στο Ντεπό της Θεσσαλονίκης τον Φλεβάρη του ΄42.

Θα μάθετε για τους έξη Ελληνοαμερικανούς πράκτορες της OSS που συνεργάστηκαν αρμονικά με τον ΕΛΑΣ της Θράκης, μπήκαν στο βουλγαρικό έδαφος, ανατίναξαν τη γέφυρα του Σβίλενγκραντ και στέρησαν το τουρκικό χρώμιο από τη γερμανική πολεμική μηχανή.

Για τρεις «Ελεύθερους Γάλλους», έναν Αγγλο, έναν Ελληνα, έναν Δανό και μισή ντουζίνα Ρώσους δραπέτες που χτύπησαν τα αεροδρόμια Καστελίου και Ηρακλείου στην Κρήτη τον Ιούνιο του 1942. Βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, κι ένας Ινδοσκωτσέζος. Ένας Παλαιστίνιος, δυο Ελληνοκύπριοι και δυο Τουρκοκύπριοι. Ακόμη κι ένας Τούρκος αξιωματικός «έβαλε πλάτη» στο Σβίλενγκραντ. Ηταν ένας παγκόσμιος πόλεμος και η συστράτευση ήταν παγκόσμια.

Γράφουν Βασιλική Λάζου, Σταυρος Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Βενάκης, Τάκης Κατσιμάρδος, Γεώργιος Καλογεράκης και Αριστομένης Συγγελάκης.

Ετικέτες

Documento Newsletter