Σάλος έχει προκληθεί στην κοινότητα του μπάσκετ, από μία περίεργη προσπάθεια παλαίμαχων παικτών της Εθνικής ΕΣΣΔ να πέσει σκιά πάνω στον θριαμβευτικό τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 (Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 103-101), με καθυστέρηση 3,5 δεκαετιών.
Ο θόρυβος ξεκίνησε από μία συνέντευξη του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις σε ισπανικό περιοδικό. Όταν ο Λιθουανός γκαρντ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο «αν αληθεύει η φήμη ότι οι Έλληνες πρόσφεραν λεφτά», απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι η απόπειρα έπεσε στο κενό, αλλά επηρέασε πνευματικά την ομάδα.
Ο Μαρτσουλιόνις επανήλθε με δηλώσεις του σε ελληνικό ιστότοπο, όπου μιλάει για μερική παρερμηνεία της αρχικής του συνέντευξης και διευκρινίζει τα εξής:
· Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκε σε ιδιώτες «από αυτούς που μας περιστοίχιζαν» και όχι από την ελληνική Ομοσπονδία: «Δεν είχαν κάποια θέση ή αξίωμα».
· Αν υπάρχουν υποψίες, αυτές προκύπτουν από τις προπονητικές επιλογές του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο οποίος π.χ. χρησιμοποίησε ελάχιστα τον Βολκόφ μετά το πρώτο ημίχρονο.
· Το ματς ήταν καθαρό, οι όποιες κινήσεις έπεσαν στο κενό και η Ελλάδα κέρδισε δίκαια: «Ήταν μία τεράστια νίκη και δεν έχω πρόθεση να υποτιμήσω το κατόρθωμα των νικητών».
Στις «καταγγελίες» του Μαρτσουλιόνις προστίθεται μία συνέντευξη του Εσθονού μπασκετμπολίστα Χέινο Έντεν, ο οποίος ήταν ο 12ος παίκτης της ομάδας της ΕΣΣΔ και δεν αγωνίστηκε στον τελικό.
Ο Έντεν μιλάει για περίεργες κινήσεις του Γκομέλσκι («τον είδα να συνομιλεί με τον Κώστα Πολίτη στην ταράτσα μερικές μέρες πριν τον τελικό»), ανεξήγητες επιλογές του Σοβιετικού προπονητή στο κοουτσάρισμα, αλλά και για μισόλογα κάποιου αγνώστου «που μας πρόσφερε 5-10 χιλιάδες δολάρια για να χάσουμε, όταν πήγαμε μια βόλτα σε ένα μαγαζί με σουβενίρ».
Ο Γκομέλσκι και ο Πολίτης έχουν πεθάνει και δεν μπορούν να σχολιάσουν, ενώ όσοι έζησαν το Ευρωμπάσκετ του 1987 θυμούνται τους Σοβιετικούς παίκτες μαντρωμένους στο ξενοδοχείο, για το φόβο του πολιτικού ασύλου.
Ο Σάσα Βολκόφ δήλωσε πλήρη άγνοια για το θέμα και έκπληξη για τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις: «Κανένας δεν μας πλησίασε, όλα αυτά δεν βγάζουν κανένα νόημα».
Η ΕΟΚ τοποθετήθηκε μόνο ανεπίσημα, με απαξιωτικές δηλώσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου. «Πρόκειται για βλακείες, μπούρδες και αχαρακτήριστες σαχλαμάρες, προφανώς ο Μαρτσουλιόνις περνάει περίεργη περίοδο στη ζωή του, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία ενέργεια».
Ο Νίκος Φιλίππου χαρακτήρισε τον Μαρτσουλιόνις «ηλίθιο», ενώ ο Παναγιώτης Φασούλας βγήκε στα χαρακώματα με μακροσκελή γραπτή δήλωση, ίσως και για λόγους …προεκλογικούς. Ζήτησε μάλιστα παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας με παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Η δήλωση του Φασούλα μιλάει για «συμπλέγματα» και «ανυπόστατα ψεύδη» και εγκαλεί ευθέως τον Μαρτσουλιόνις:
«Αγαπητέ Σαρούνας,
δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το 87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας “Μαυριτανοί” για την Εθνική μας ομάδα.
Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το 89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.
Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.
Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…
Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Παναγιώτης Φασούλας»