Μπάσκετ: Πρεμιέρα περιπάτου για την Εθνική

AP Photo/Michael Conroy

Με μία σχετικά εύκολη νίκη ξεκίνησε η Εθνική μπάσκετ την προσπάθειά της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα: 92-71 την Ιορδανία, ημίχρονο 46-33. Ανάμεσα στους 2.000 φιλάθλους ήταν και περίπου 100 συμπατριώτες μας, ταξιδιώτες οι περισσότεροι από την Ελλάδα.

Η Εθνική ξεκίνησε άσχημα (4-10), αλλά βελτίωσε την άμυνά της με «πεντάρι» τον Μάνο Χατζηδάκη και βρήκε λύσεις από πολλούς παίκτες στην επίθεση: 26-17 με τρίποντο του Μιχάλη Λούντζη, 35-25 με καλάθια του Ιωάννη Παπαπέτρου, Θανάση Αντετοκούνμπο και 46-32 με απανωτά τρίποντα του Τόμας Γουόκαπ.

Οι Ιορδανοί αντεπιτέθηκαν με μακρινά σουτ μετά το 49-35 και έφτασαν σε απόσταση βολής στα τέλη της γ’ περιόδου: 61-58. Ο κορυφαίος Γιαννούλης Λαρεντζάκης απάντησε με προσωπικό σερί 6 πόντων (66-58). Η συνέχεια ήταν πολύ πιο εύκολη, αφού η Εθνική ξεκίνησε την δ’ περίοδο με επί μέρους σκορ 13-3.

Ο Δημήτρης Ιτούδης χρησιμοποίησε τους Γουόκαπ 13, Λούντζη 7, Μποχωρίδη 4, Λαρεντζάκη 19, Ρογκαβόπουλο 10, Παπανικολάου 6, Παπαπέτρου 13, Θ. Αντετοκούνμπο 9, Παπαγιάννη 8, Χατζηδάκη 3. Ο Μωραΐτης δεν έπαιξε καθόλου. Ο Ντίνος Μήτογλου, που τραυματίστηκε στο χέρι στην προπόνηση της Τετάρτης και επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, παρακολούθησε τον αγώνα με πολιτικά.

Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα στην Mall Of Asia Arena ήταν και ο θρυλικός Ντιρκ Νοβίτσκι. Παρών στο γήπεδο ήταν και ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, μαζί με τους Νίκο Ζήση, Δήμο Ντικούδη.

Από την Ιορδανία, ο «νατουραλιζέ» Χόλις-Τζέφερσον πέτυχε 24 πόντους, ενώ ο γνωστός από την Euroleague Ντουβερίογλου (ή Αλ-Ντουάιρι) πρόσθεσε 14.

Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ τη Δευτέρα και τη Νέα Ζηλανδία την Τετάρτη. Στην επόμενη φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης του Ομίλου.

Πλέον η Εθνική Ελλάδας μετράει 8 νίκες σε 9 πρεμιέρες Μουντομπάσκετ από την πρώτη της εμφάνιση το 1986. Ηττήθηκε μόνο από τις ΗΠΑ, στην παράταση, τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μπουένος Άιρες.

Η Ιορδανία εξακολουθεί να ψάχνει την παρθενική νίκη της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού μετράει 9 ήττες σε ισάριθμους αγώνες.