Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο θρύλος του NBA Ντικέμπε Μουτόμπο

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο θρύλος του NBA Ντικέμπε Μουτόμπο

Toν πρόωρο θάνατο του Ντικέμπε Μουτόμπο θρηνεί η παγκόσμια κοινότητα του μπάσκετ. Ο Μουτόμπο, που καταγόταν από το Κονγκό (άλλοτε Ζαΐρ) και διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό έργο του στην Αφρική, ήταν ένας από τους κορυφαίους μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, με 3.289 τάπες στην καριέρα του.

«Το ακοίμητο πνεύμα του θα μεταλαμπαδευτεί στους ανθρώπους που ενέπνευσε και βοήθησε στην συναρπαστική ζωή του», αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο κομισάριος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ. Ο Μουτόμπο ήταν οικονομικός μετανάστης και έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 21 ετών χωρίς να γνωρίζει αγγλικά (ενώ μιλούσε 5 άλλες γλώσσες), όταν έλαβε αθλητική υποτροφία από το κολέγιο Τζόρτζταουν.

Ο πανύψηλος (2,18 μ.) Μουτόμπο απέκτησε φήμη ως μέλος των Ντένβερ Νάγκετς, ενώ έπαιξε και σε αρκετές άλλες ομάδες στα 18 χρόνια της καριέρας του (1991-2009): Ατλάντα, Φιλαντέλφια, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Χιούστον. Αγωνίστηκε σε 8 All-Star Game, αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς 4 φορές και ήταν μέλος του Hall Of Fame του ΝΒΑ.

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο την τελευταία διετία. Ήταν μόλις 58 ετών.

«Ο Ντίκεμπε Μουτόμπο ήταν απλά μεγαλύτερος από τη ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ. «Στο γήπεδο, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μπλοκέρ και αμυντικούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Εκτός παρκέ, έχυσε την καρδιά και την ψυχή του για να βοηθήσει τους άλλους.

«Δεν υπήρχε κανείς πιο κατάλληλος από τον Ντικέμπε για να γίνει ο πρώτος Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΝΒΑ. Ήταν ανθρωπιστής στην καρδιά του. Λάτρευε αυτό που μπορούσε να κάνει το μπάσκετ για να έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες, ειδικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Είχα το προνόμιο να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο με τον Ντίκεμπε και να δω από πρώτο χέρι πώς η γενναιοδωρία και η συμπόνια του ανέβαζαν τους ανθρώπους. Ήταν πάντα προσιτός στις εκδηλώσεις του ΝΒΑ όλα αυτά τα χρόνια – με το μεταδοτικό του χαμόγελο, τη βαθιά του βροντερή φωνή και το χαρακτηριστικό κούνημα του δαχτύλου του που τον έκανε αγαπητό στους οπαδούς του μπάσκετ κάθε γενιάς».

Ο Μουτόμπο, ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 2022, έπαιξε 18 σεζόν στο ΝΒΑ για τους Denver Nuggets, Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks και Houston Rockets πριν αποσυρθεί μετά τη σεζόν 2008-09.

Υπήρξε τέσσερις φορές ο κορυφαίος αμυντικός παίκτης της λίγκας, κέρδισε τρεις επιλογές σε All-NBA και έπαιξε σε οκτώ All-Star Games. Είναι 20ος σε ριμπάουντ (12.359) και τελείωσε με 3.289 μπλοκ καριέρας, δεύτερος μετά τον Hakeem Olajuwon (3.830).

Τα περισσότερα μπλοκ τα ακολουθούσε με ένα παιχνιδιάρικο κούνημα του δεξιού του δείκτη, μια χειρονομία που έγινε η μόνιμη υπογραφή του και ενέπνευσε πολλούς άλλους μετά από αυτόν.

«Κάθε φορά που μπλοκάριζα σουτ, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να έρχονται και να προσπαθούν να μου βάλουν λίγο. Τότε συνήθιζα να κουνάω το κεφάλι μου κάθε φορά που απέκρουα το σουτ», εξήγησε κάποτε ο Μουτόμπο. «Τότε είπα, φίλε, γαμώ το… αυτό. Αυτοί οι τύποι δεν με ακούνε. Ίσως αν αρχίσω να τους κουνάω το δάχτυλο. Και θα σας πω κάτι, έχασα πολλά χρήματα εξαιτίας αυτού του κουνήματος του δαχτύλου, φίλε. Πήρα τόσα πολλά τεχνικά φάουλ, αλλά κανένας διαιτητής δεν με έδιωχνε από το παιχνίδι».

Μετά την καριέρα του ως παίκτης, εργάστηκε εκτενώς για φιλανθρωπικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Υπήρξε πρεσβευτής του αθλήματος, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της Basketball Africa League, η οποία ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν της το 2022.

Διαβάστε επίσης:

Πυροσβέστες: «Δεν φτάνουν τα χέρια για να σβήσουμε τις φωτιές» – 4.000 τα κενά στην Πυροσβεστική (Videos)

Οδηγός ταξί επιτέθηκε σε 33χρονη τρανς και φίλο της στο κέντρο της Αθήνας – Βίντεο ντοκουμέντο

Πατέρας Αντώνιος: «Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν για να κάνουν τις καταγγελίες» – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter