Μπάσκετ: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

Τον θάνατο του επί σειρά δεκαετιών ισχυρού ανδρός της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς θρηνεί η κοινότητα του μπάσκετ. Ο Σέρβος παράγοντας απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Στάνκοβιτς ήταν γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το 1976 μέχρι το 2002, όταν έγινε επίτιμος και παρέδωσε τα ηνία στον -επίσης μακαρίτη- Πάτρικ Μπάουμαν. Νωρίτερα ήταν γ.γ. της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας επί 10 χρόνια.

Στα νιάτα του έπαιξε μπάσκετ στον Ερυθρό Αστέρα, τη Ζελέζνιτσαρ και στην Παρτίζαν, ενώ φόρεσε 36 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο και αγωνίστηκε στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1950 στην Αργεντινή. Εργάστηκε ως προπονητής στη δεκαετία του ’60 στις Παρτίζαν, Καντού και ΟΚΚ Βελιγραδίου.

Επί των ημερών του το ευρωπαϊκό μπάσκετ γιγαντώθηκε και απέβαλε την ετικέτα του «ερασιτεχνισμού». Ο ίδιος ήταν εισηγητής της δημιουργίας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στα πρότυπα του ποδοσφαίρου, το 1957, όταν γ.γ. της FIBA ήταν ο Ουίλιαμ Τζόουνς και αντιπρόεδρος ο ίδιος ο Στάνκοβιτς. Ο ίδιος επέβλεπε τις αλλαγές κανονισμών ακολουθώντας τα παραδείγματα του ΝΒΑ, σε συνεργασία με τον στενό φίλο του, Ράντομιρ Σάπερ.

Ο «Μπόρα» Στάνκοβιτς χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό τη συνάντηση των «δύο κόσμων» του αθλήματος, αρχικά με τα τουρνουά Όπεν και στη συνέχεια με τη συμμετοχή της Dream Team του ΝΒΑ το 1992. Η συνεργασία του με τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν, που πέθανε πρόσφατα, οδήγησε το άθλημα στον πλήρη επαγγελματισμό και στην κατάργηση των συνόρων, με προεκτάσεις στο Ολυμπιακό Κϊνημα.

Ήταν μέλος της ΔΟΕ από το 1988 έως το 2006, ενώ εντάχθηκε στο Hall Of Fame του μπάσκετ το 1991.

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς ήταν ιδιαίτερα προοδευτικός άνθρωπος, μιλούσε 6 ξένες γλώσσες και είχε σπουδάσει κτηνιατρική. Ο πατέρας του, Βασίλιε, ήταν δικηγόρος και μάλιστα δολοφονήθηκε τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως «εχθρός του λαού»

Ο εκλιπών είχε μία κόρη, δύο εγγόνια και δύο δισέγγονα και υπήρξε σπουδαίος φίλος της Ελλάδας, όπου ζούσε για αρκετά χρόνια τον καιρό της «αποστρατείας» του.