Μπάσκετ: Οι 15+3 Έλληνες που διεκδικούν λαμπερά τρόπαια

Μπάσκετ: Οι 15+3 Έλληνες που διεκδικούν λαμπερά τρόπαια

Οι ακραιφνείς φίλοι του μπάσκετ που προτίμησαν τον χτύπο της πορτοκαλί μπάλας από τις ψαλμωδίες του Επιταφίου ασφαλώς πέρασαν το απόβραδο της Μεγάλης Παρασκευής (και Πέμπτης και Τετάρτης και Τρίτης) συντονισμένοι στη Euroleague TV. Οι ομάδες μας παρακολουθούν από τον καναπέ την τελική φάση των κορυφαίων διοργανώσεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά η επίσημη γλώσσα τους θα μπορούσε να είναι τα ελληνικά!

Δεν εννοούμε αυτά που μιλάει στο σπίτι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (με την Αθηναία σύζυγο) ούτε για την όψιμη ελληνική παιδεία του Τσάβι Πασκουάλ. Αν δεν χάσαμε το μέτρημα, δεκαπέντε Ελληνόπουλα διεκδικούν ευρωπαϊκό τίτλο με τα χρώματα ξένων συλλόγων στη γηραιά ήπειρο. Ναι, δεκαπέντε! Και άλλα τρία στην Αμερική, της γνωστής οικογενείας…

Ελληνική παροικία

Η πολυπληθέστερη ελληνική παροικία εντοπίζεται στο Καζάν και υπηρετεί την Ούνιξ, η οποία απέκλεισε στην Μπολόνια τη χρυσοποίκιλτη Βίρτους (των Τεόντοσιτς, Μπελινέλι, Τζόρτζεβιτς) και προκρίθηκε με το εκκωφαντικό 100-107 στους τελικούς του Eurocup. Ο χθεσινός δεύτερος τελικός με τη Μονακό ήταν το εναλλακτικό σουξέ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά το εισιτήριο για την επόμενη Ευρωλίγκα γιορτάστηκε σαν Ανάσταση στη μεγαλούπολη των Τατάρων.

Η εκστασιασμένη διοίκηση της Ούνιξ επιβράβευσε τον Δημήτρη Πρίφτη με πρόταση για γενναιόδωρη ανανέωση της συνεργασίας, αλλά ο Έλληνας προπονητής νοσταλγεί την πατρίδα και περιμένει τον Παναθηναϊκό, ίσως και το κάλεσμα της «επίσημης αγαπημένης». Τον πλαισιώνουν οι βοηθοί του Θωμάς Νίκου και Βασίλης Σίμτσακ, ο φυσιοθεραπευτής Θωμάς Γλάρος, καθώς και ο βετεράνος μπασκετμπολίστας Κώστας Καϊμακόγλου.

O 38άχρονος φόργουορντ παίζει πια ελάχιστα αλλά έφτιαξε το σπίτι του στο Καζάν, αφού νυμφεύτηκε την κόρη του προέδρου. «Όταν πρωτοήρθα εδώ είπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παίξω εγώ σε αυτό τον τόπο» λέει. «Όμως η Ούνιξ έχει γίνει από τα καλύτερα μαγαζιά». Το Καζάν είναι πανέμορφο, «αλλά το κρύο ανυπόφορο για πολλούς μήνες του έτους» προσθέτει ο Σίμτσακ.

Το τρόπαιο της Ευρωλίγκας παραμένει σε ελληνικά χέρια εδώ και δύο χρόνια, αφού η πανδημία διέκοψε την περυσινή σεζόν. Ο Δημήτρης Ιτούδης, ήδη κάτοχος ευρωπαϊκού «νταμπλ» με την ΤΣΣΚΑ (2016, 2019), δεν νιώθει μοναξιά στη Μόσχα. Ο ασίσταντ Ανδρέας Πιστιόλης είναι δεξί του χέρι, ενώ την εκγύμναση της ομάδας έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ο κορυφαίος του χώρου Κώστας Χατζηχρήστος. Επίσης, στο τιμ των φυσιοθεραπευτών ανήκει ο Κοσμάς Κοντογιάννης. Η κληρονομιά του Θοδωρή Παπαλουκά παραμένει πολύτιμο κειμήλιο στην τροπαιοθήκη της κραταιάς ΤΣΣΚΑ, η οποία μετρούσε 35 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκό στέμμα προτού φορέσει τη φανέλα της ο Αθηναίος «τσάρος των Ελληνορώσων».

Ο Νικ Καλάθης αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό, που έμεινε ακυβέρνητος και κατακρημνίστηκε στη 16η θέση της φετινής Ευρωλίγκας. Η Μπαρτσελόνα, πάλι, τερμάτισε πρώτη και καλύτερη στην κανονική περίοδο, με τον 32άχρονο Ελληνοαμερικανό να αποτελεί πρωτοπαλίκαρο του Σάρας στο παρκέ. Οι μέσοι όροι του δεν θαμπώνουν (7,5 πόντοι και 6,9 ασίστ), αλλά στην Μπάρτσα ο Νικ δεν χρειάζεται να παίζει όλα τα όργανα της ορχήστρας. Τώρα που ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε από τη Φενέρ στον Ολυμπιακό, ο Καλάθης είναι ο σημαιοφόρος του ελληνικού μπάσκετ στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Νευραλγικό πόστο

Εξαγώγιμο προϊόν αποτελεί πλέον και το διοικητικό knowhow των Ελλήνων παραγόντων. Δύο από τις οχτώ ομάδες που στήθηκαν με αξιώσεις στην αφετηρία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας έχουν δικούς μας ανθρώπους σε καίριες θέσεις, βγαλμένους από τα σπλάχνα των «αιωνίων»: η Αρμάνι Μιλάνο τον άλλοτε «ερυθρόλευκο» Χρήστο Σταυρόπουλο και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης τον Μάνο Παπαδόπουλο, επί σειρά ετών άμεσο συνεργάτη των Γιαννακόπουλων. Αμφότεροι κατέχουν το νευραλγικό πόστο του γενικού διευθυντή.

Στη Ζενίτ υπάρχει και δεύτερος Ελληνας, ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, βοηθός του Πασκουάλ. Οι δυο τους συνεργάστηκαν και στον Παναθηναϊκό.

Η περυσινή φιναλίστ ΑΕΚ αποκλείστηκε από το φάιναλ 8 του Basketball Champions League, αλλά δύο δικοί μας άνθρωποι θα ταξιδέψουν στο παγερό Νίζνι Νόβγκοροντ την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο 38άχρονος Στέφανος Δέδας συμπληρώνει διετία στον πάγκο της Χάποελ Χολόν, η οποία θα διεκδικήσει και τον εγχώριο θρόνο απέναντι στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Εάν η Χολόν νικήσει την πρωταθλήτρια του 2020 Μπούργος στον προημιτελικό του BCL, μπορεί να συναντηθεί με την Τενερίφε, όπου επέστρεψε πριν από 16 μήνες ο Γιώργος Μπόγρης. Ο 32άχρονος διεθνής κατέκτησε τον τίτλο της ίδιας διοργάνωσης το 2016, όταν αναδείχθηκε κορυφαίος σέντερ του παρθενικού BCL.

Το σκηνικό συμπληρώνεται φυσικά με τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια Αντετοκούνμπο, που ετοιμάζονται για τα πλέι οφ του ΝΒΑ: ο δις MVP Γιάννης και o Θανάσης με τους Μιλγουόκι Μπακς, ο Κώστας με τους πρωταθλητές Λος Αντζελες Λέικερς. Δεν θα τους ευχηθούμε καλή επιτυχία, όμως, γιατί πιθανή πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ αποκλείει τη συμμετοχή τους με την εθνική στο προολυμπιακό τουρνουά!

Ετικέτες

Documento Newsletter