Μπάσκετ: Λέικερς και ΛεΜπρόν ξανά στον θρόνο του ΝΒΑ

Μπάσκετ: Λέικερς και ΛεΜπρόν ξανά στον θρόνο του ΝΒΑ

Τον πρώτο τίτλο τους μετά από 10 χρόνια «ανομβρίας» πανηγυρίζουν οι Λος Άντζελες Λέικερς. Η ομάδα του ασύγκριτου ΛεΜπρόν Τζέιμς μετέτρεψε σε πάρτι τον έκτο τελικό του ΝΒΑ με τους Μαϊάμι Χιτ (106-93) και ολοκλήρωσε τη σειρά με σκορ 4-2, στη σχεδόν τετράμηνη «φούσκα» του Ορλάντο.

Oι Λέικερς του Φρανκ Βόγκελ κυριάρχησαν απόλυτα στο ματς του τίτλου, προηγήθηκαν με 28 πόντους στο ημίχρονο (64-36) και με 29 στο τέλος της γ’ περιόδου (87-58) και δεν απειλήθηκαν ποτέ, παρά την επιστροφή του τραυματισμένου Γκόραν Ντράγκιτς (5 π.). Η διαφορά έφτασε και τους 34 πόντους υπέρ των Λέικερς.

Ο MVP των τελικών ΛεΜπρόν Τζέιμς πέτυχε το 11ο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του σε τελικούς (και 28ο σε πλέι-οφ) με 28 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Ο αντάξιος παρτενέρ του, Άντονι Ντέιβις, είχε 19 πόντους, 15 ριμπάουντ και καταπληκτική άμυνα. Οι δυό τους πανηγύρισαν τον τίτλο αγκαλιασμένοι στη φυσούνα των αποδυτηρίων, πριν ακόμη ακουστεί η κόρνα της λήξης.

Το όνομα του αδικοχαμένου Κόμπι Μπράιαντ ήταν στα χείλη όλων, στο επινίκιο πάρτι. «Μετά την τραγωδία, το μόνο που θέλαμε ήταν να κερδίσουμε τον τίτλο στη μνήμη του και να μη τον απογοητεύσουμε», είπε συγκινημένος ο Ντέιβις. «Ήταν ο μεγάλος αδελφός όλων μας». Ο Κόμπι σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μαζί με την κόρη του όταν έπεσε το ελικόπτερο που τους μετέφερε, αλλά η κληρονομιά του έγινε κίνητρο για τους σημερινούς Λέικερς.

«Η ολοκλήρωση της σεζόν υπό αυτές τις συνθήκες δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των ομάδων και αφιερώνεται στον αγώνα για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη», είπε ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ, πριν παραδώσει το «τρόπαιο Λάρι Ο’Μπράιεν» στην ιδιοκτήτρια των Λέικερς, Τζίνι Μπας. «Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ενάντια στην αστυνομική βία και στην αδικία», υποσχέθηκε ο ΛεΜπρόν.

Ο δικός μας Κώστας Αντετοκούνμπο, που ανήκει στους Λέικερς, πανηγύρισε ξεδιπλώνοντας ελληνική σημαία την ώρα της απονομής.

Ο τίτλος είναι ο 17ος στην ιστορία των Λέικερς (ισοφάριση του ρεκόρ των Μπόστον Σέλτικς), αλλά 12ος από τότε που μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Τα πέντε πρώτα πρωταθλήματα τα κατέκτησαν πριν από μισό αιώνα περίπου, με έδρα τη Μινεάπολις και αστέρι τον Τζορτζ Μάικαν (1949, 1950, 1952, 1953, 1954).

Επέστρεψαν στην κορυφή το 1972, για να ακολουθήσει η εποχή του «Showtime» με Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Τζέιμς Ουόρθι και Πατ Ράιλι (1980, 1982, 1985, 1987, 1988). Στη νεώτερη δυναστεία πρωταγωνίστησε ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ, με συμπαραστάτη αρχικά τον Σακίλ Ο’Νιλ και αργότερα τον Πάου Γκασόλ, ενώ αρχιτέκτονας ήταν ο Φιλ Τζάκσον (2000, 2001, 2002, 2009, 2010),.

O 36χρονος ΛεΜπρόν Τζέιμς είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τους Μαϊάμι Χιτ (2012, 2013) και ένα με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς (2016), οπότε αυτό είναι ο τέταρτο της καριέρας του, με τρεις διαφορετικές ομάδες (και με ισάριθμα MVP σε τελικούς). Οι 260 αγώνες πλέι-οφ που έχει παίξει στην καριέρα του είναι ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Ραζόν Ρόντο ήταν παίκτης-κλειδί με 19 πόντους και έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία που κέρδισε τίτλο τόσο με τους Σέλτικς όσο και με τους Λέικερς. Ο Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ πέτυχε 17 για τους πρωταθλητές. Ο Μπαμ Αντεμπάγιο ήταν ο πρώτος σκόρερ των ηττημένων με 25 πόντους, ενώ ο Τζίμι Μπάτλερ έμεινε στους 12.

Oι Λέικερς έχασαν την ευκαιρία να σφραγίσουν τον τίτλο στο φινάλε του προηγούμενου αγώνα, αλλά ο Ντάνι Γκριν αστόχησε στο τελευταίο σουτ. Στο διήμερο που ακολούθησε, ο βετεράνος γκαρντ και η αρραβωνιαστικιά του δέχθηκαν ακόμη και απειλές θανάτου! Ο Γκριν πέτυχε 11 πόντους και κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα της καριέρας του, με τρίτη διαφορετική ομάδα.

Οι Μαϊάμι Χιτ έχουν κερδίσει τρία πρωταθλήματα: 2006, 2012, 2013. Στα δύο τελευταία, ηγέτης τους ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Πρόεδρος της ομάδας ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο θρυλικός πρώην προπονητής των Λέικερς, Πατ Ράιλι.

H σεζόν 2020-21 υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ η καθυστερημένη έναρξή της συνεπάγεται εκτός απροόπτου την απουσία των άσων του ΝΒΑ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter