Μπάσκετ: «Κόκκινος» θρίαμβος στο… εμφύλιο ντέρμπι

Τεράστιας σημασίας νίκη, βαθμολογικά και ψυχολογικά, πέτυχε ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, στο ελληνικό ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Euroleague: 65-84.

«Το χρωστούσαμε στον εαυτό μας, στην ομάδα μας και στο κοινό μας», σχολίασε ο Σάσα Βεζένκοφ. «Νικήσαμε έναν αντίπαλο που παίζει πολύ καλά στο γήπεδό του. Τη θέλαμε πολύ αυτή τη νίκη».

Στο αντίστοιχο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» είχαν αλώσει το ΣΕΦ, με σκορ 76-81.

«Συγχαίρω τους συμπαίκτες μου, που εκτέλεσαν άψογα το πλάνο», είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πριν ευχηθεί «καλά Χριστούγεννα» στους οπαδούς της ομάδας του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρίποντα του Ντόρσεϊ και καλάθια του Σλούκα και έκλεισε την α’ περίοδο με πλεονέκτημα 7 πόντων (18-25), το οποίο υπερδιπλασιάστηκε όταν ζεστάθηκε και ο Βεζένκοφ (23-39). Ο Παναθηναϊκός απάντησε με σερί 9-0, αλλά το σκορ στο ημίχρονο έγινε 32-45.

Η αντεπίθεση του «τριφυλλιού» ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάπαυλα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπαγιάννη στην άμυνα και τον Νεμάνια Νέντοβιτς στην επίθεση και έφτασε σε απόσταση βολής (49-52 με τρίποντο του Μποχωρίδη).

Τα κρίσιμα καλάθια του Σακίλ ΜακΚίσικ στις αρχές της δ’ περιόδου στερέωσαν ξανά το προβάδισμα του Ολυμπιακού μετά το 54-59.

«Η ατμόσφαιρα αυτών των ντέρμπι με βοηθάει να βγάζω τον καλύτερο εαυτό μου», είπε ο Αμερικανός.

Το τρίποντο με το οποίο ο Σάσα Βεζένκοφ έγραψε το 60-72 στο 36ο λεπτό ήταν η χαριστική βολή για τον Παναθηναϊκό και για τους 11.700 οπαδούς του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε τους Ουόκαπ 2, Ντόρσεϊ 18, Λαρεντζάκη 2, Φαλ 4, Σλούκα 16, Μάρτιν 7, Βεζένκοφ 14, Πρίντεζη, Παπανικολάου 3, ΜακΚίσικ 18.

Για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη («καταρρεύσαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο ενώ είχαμε γυρίσει το παιχνίδι») έπαιξαν οι Πέρι 2, Μέικον 7, Παπαγιάννης 14, Μποχωρίδης 6, Παπαπέτρου 9, Κασελάκης 3, Ουάιτ 7, Νέντοβιτς 17, Έβανς.

O Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς τον Χάουαρντ Σαντ-Ρόος. Την Τρίτη ανακοινώθηκε από την «πράσινη» ΚΑΕ ότι υπήρξε ένα κρούσμα Covid-19, χωρίς όμως να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα.
O Ολυμπιακός παραμένει στην τρίτη θέση της κατάταξης της Euroleague με ρεκόρ 12-5 πίσω από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε προτελευταίος, με 4 νίκες και 13 ήττες.

Την τελευταία αγωνιστική πριν την αλλαγή της χρονιάς, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την ΤΣΣΚΑ την Τετάρτη στο Φάληρο, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ουραγό Ζαλγκίρις την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.