Μπάσκετ: Και ο υπουργός Αθλητισμού του Ισραήλ απαιτεί τιμωρία της ΑΕΚ

Ακόμα και ο υπουργός Αθλητισμού του Ισραήλ ανέβηκε στα χαρακώματα για να απαιτήσει την παραδειγματική τιμωρία της ΑΕΚ για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της στον χθεσινό αγώνα μπάσκετ με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στα Λιόσια.

«Είναι μία αντισημιτική επίθεση εναντίον Εβραίων και μία σοβαρότατη περίπτωση βίας, απαιτούμε εκείνοι που επιτέθηκαν και η ομάδα να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μακλούφ Ζόχαρ. «Εάν η ομάδα μας προκριθεί στο Final 4 θα δουλέψω μαζί με το Δήμαρχο, Μόσε Λιόν προκειμένου να το φέρουμε στην Ιερουσαλήμ και το έθνος του Ισραήλ να φιλοξενήσει το περίβλεπτο τουρνουά για πρώτη φορά».

Στον χθεσινό αγώνα, οπαδοί της ΑΕΚ απείλησαν να επιτεθούν στην κερκίδα των φίλων της Χάποελ, στην οποία εκτόξευσαν και καπνογόνο. Επίσης έκαψαν μία σημαία του Ισραήλ και προκάλεσαν καταστροφές στο κλειστό των Λιοσίων μετά τον αγώνα. Επεισόδια έγιναν και έξω από το γήπεδο, μεταξύ Ελλήνων οπαδών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Για «αντισημιτισμό» (και όχι για κρούσματα χουλιγκανισμού) μίλησε στη δική του δήλωση και ο Λευτέρης Αυγενάκης. «Οι απολύτως κατακριτέες συμπεριφορές ορισμένων ολίγων, που αυτοπροσδιορίζονται ως “φίλαθλοι” αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό, δεν μπορούν να πλήξουν τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι αθλητικές οικογένειες της Ελλάδας και του Ισραήλ», είπε ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού. «Τα απαράδεκτα περιστατικά στο κλειστό των Άνω Λιοσίων δεν εκφράζουν την ελληνική κοινωνία. Κάθε έκφανση αντισημιτισμού είναι καταδικαστέα οπουδήποτε κι αν εκδηλώνεται».

Η FIBA ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία για τα επεισόδια και αναμένεται να τιμωρήσει την –υπότροπη- ΑΕΚ με βαριά «καμπάνα», μολονότι η διοίκηση της «Ένωσης» καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια με πολύ σκληρή γλώσσα. Η Χάποελ ζητάει την ακύρωση του αγώνα και την πρόκρισή της στα χαρτιά. Το τρίτο και καθοριστικό ματς για τα προημιτελικά του Basketball Champions League έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.