Aντιμέτωπη με καταγγελίες για έλλειψη διαύγειας στα οικονομικά της, αλλά και στα …εκλογικά της, βρίσκεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας μπάσκετ.
Σύμφωνα με τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Βασίλη Ντάκουρη, ο οποίος εκπροσωπεί στην ΕΟΚ το σωματείο ΓΑΣ Εύνικος και φαίνεται να ηγείται χλιαρής αντιπολιτευτικής κίνησης, η δεύτερη σε μέγεθος αθλητική Ομοσπονδία της Ελλάδας είναι ο μοναδικός, ίσως, φορέας που αμελεί να δημοσιεύει τις δαπάνες της στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Και πράγματι, μία απλή επίσκεψη στη σελίδα που αφορά την ΕΟΚ δείχνει μόλις δύο έγγραφα, τα οποία δημοσιεύτηκαν –ταυτόχρονα- στις 29 Ιουλίου 2016, κατόπιν πιέσεων: τον περιληπτικό απολογισμό των τακτικών επιχορηγήσεων για το έτος 2016 και τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Για το 2017 δεν υπάρχει αντίστοιχο έγγραφο, ενώ η αναλυτική ανάρτηση των δαπανών απουσιάζει επιδεικτικά.
Στο μεταξύ, οι καταγγελίες του Ντάκουρη για αδιαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας που οδήγησε στην επανεκλογή Βασιλακόπουλου (χωρίς να υπάρχει αντίπαλη παράταξη στις κάλπες) οδήγησαν στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για χορήγηση αντιγράφων της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης.
Η ΕΟΚ απάντησε ότι «τα αποτελέσματα είναι νόμιμα και ισχυρά, επικυρωμένα και υπογεγραμμένα από δύο τακτικούς δικαστές, αντιπροσώπους στη διαδικασία». Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις αρχαιρεσίες της 4ης Σεπτεμβρίου 2016. Όσο για τη «Διαύγεια», η ΕΟΚ επισημαίνει ότι το ποσοστό του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί σε ιδιωτικές χορηγίες ξεπερνάει κατά πολύ το 50% (ενδεχομένως αγγίζει το 70%), οπότε δεν υπάρχει υποχρέωση για αναλυτική δημοσιοποίηση των δαπανών.
Επισημαίνεται, ότι το συμβόλαιο του προπονητή της Εθνικής Ανδρών Θανάση Σκουρτόπουλου περιορίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, στα 20.000 ευρώ ετησίως. Είναι μάλλον ο χαμηλότερος μισθός «εθνικού» προπονητή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδογιάννη για τα πρόσφατα Έργα και τις ταραγμένες Ημέρες του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην Ομοσπονδία μπάσκετ, όπως δημοσιεύτηκε στο χθεσινό Documento:
O Φεβρουάριος του 2017 βρήκε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στα χαρακώματα, σε θέση άμυνας, αντιμέτωπο με άναρθρες κραυγές που τον κατηγορούσαν ακόμα και για ρατσισμό. Ο Φεβρουάριος του 2018 τον βρίσκει ξανά στα χαρακώματα, επιτιθέμενο όμως, με στόχο τον Μπερτομέου και τους ηθικούς αυτουργούς του σχίσματος που ταλαιπωρεί το ευρωπαϊκο μπάσκετ. «Καραγκιοζιλίκι», το χαρακτήρισε.
Οι δώδεκα μήνες που μεσολάβησαν ήταν ένας annus horribilis για τον ισχυρό άνδρα της Ομοσπονδίας μπάσκετ, μία διαρκής πολεμική, που έφτασε –όχι πάντοτε άδικα- στα όρια της δαιμονοποίησης. Η συνήθης ιαχή είναι: «Παραιτήσου επιτέλους». Πολλοί επικαλούνται ως επιχείρημα τον διαβόητο δογματισμό του, άλλοι του καταλογίζουν ευνοιοκρατία, κάποιοι βυζαντινισμό, ενώ οι περισσότεροι επισημαίνουν την ηλικιακή φθορά και το πλήρωμα του χρόνου.
Λίγους μήνες πριν τα 80ά του γενέθλια, ο άνθρωπος που έχει κρεμασμένο πάνω από το γραφείο του ένα κάδρο του Ανδρέα Παπανδρέου επιμένει να αρνείται την αλλαγή. Η θητεία του στην προεδρία της ΕΟΚ ανανεώθηκε με ποσοστό 90%, ελλείψει άλλου υποψηφίου, τον Σεπτέμβριο του 2016. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την αρχική του εμφάνιση στα κοινά του μπάσκετ.
Η κληρονομιά των προηγούμενων ετών σε ένα ταμείον που θα ήταν …λιγότερο και από μείον εάν δεν υπήρχαν γενναιόδωρες χορηγίες προς τις Εθνικές ομάδες (από Eurobank, EKO, Aegean κ.α.) περιλαμβάνει δύο πανταχούσες που προκάλεσαν κλυδωνισμούς στον προϋπολογισμό και εξοντωτικά πλήγματα στην έξωθεν καλή μαρτυρία.
· Ο άλλοτε Ομοσπονδιακός τεχνικός Αντρέα Τρινκιέρι, απολυμένος μετά το ατυχές Ευρωμπάσκετ του 2013 (όταν η Εθνική έμεινε εκτός οχτάδας και υποχρεώθηκε να αγοράσει δαπανηρή wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς), κατέφυγε στα διεθνή δικαστήρια και κέρδισε αποζημίωση 110.000 δολαρίων, για το υπόλοιπο του διετούς συμβολαίου του. Η ΕΟΚ συμφώνησε ενώπιον της FIBA να πληρώσει το ποσό σε τέσσερις δόσεις, αλλά αδιαφόρησε επί 1,5 χρόνο, ώσπου ο Ιταλός προχώρησε σε κατάσχεση. Η καθυστέρηση εκτόξευσε το ποσό στα 136 χιλιάρικα.
· Ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Γεωργαλλής τραυματίστηκε σοβαρά σε προπόνηση της Εθνικής Ανδρών το 2009 και αναγκάστηκε να διακόψει το συμβόλαιο που μόλις είχε υπογράψει με τον Πανελλήνιο. Τόσο η αθλητική όσο και η πολιτική δικαιοσύνη δικαίωσαν το αίτημα προς την Ομοσπονδία για αποζημίωση, η οποία ανήλθε σε 86.000 ευρώ. Ο αθλητής χρησιμοποίησε τα ευεργετήματα της νομοθεσίας και πήρε τα λεφτά του –όπως και ο Τρινκιέρι- με τη μέθοδο της κατάσχεσης.
Ωστόσο, το σήριαλ που κρατάει την ΕΟΚ στα πρωτοσέλιδα της μπασκετικής ειδησεογραφίας δεν έχει ως σημείο αιχμής τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι τέσσερις διεθνείς διαιτητές –κατά τεκμήριο κορυφαίοι του χώρου- που μπήκαν στη ναφθαλίνη σε καραντίνα από το πρωτάθλημα της Α1 είναι τα πλέον επιφανή θύματα της κόντρας ανάμεσα στη FIBA και στην Euroleague.
Το κουαρτέτο (Γκόντας, Φούφης, Κορομηλάς, Παπαπέτρου) σφυρίζει κανονικά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά έμεινε αποκλεισμένο για πολλούς μήνες από τα εγχώρια πρωταθλήματα (και τιμωρήθηκε με πρόσθετη «καμπάνα» 60 ημερών), μέχρι που δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ.
Το δεδικασμένο που άνοιξε τη κλειδαμπαρωμένη πόρτα της καραντίνας ήταν η πρότερη δικαίωση ενός άλλου διαιτητή, του Νίκου Αγαδάκου, ο οποίος κέρδισε παρόμοια υπόθεση το 2014, ποντάροντας στη διπλή του υπηκοότητα και στη συνεργασία της Ομοσπονδίας της Ρουμανίας.
Το τρικ που σκαρφίστηκε η ΕΟΚ για να συνεχίσει την κόντρα της εκδικητικότητας ήταν ο ορισμός των τεσσάρων σε αγώνες της Α2 και του γυναικείου πρωταθλήματος. Οι διαιτητές απειλούν την Ομοσπονδία και την ΚΕΔ με αγωγές για παράβαση καθήκοντος κ.ο.κ. και υπενθυμίζουν ότι στον Αγαδάκο επιδικάστηκε εξαφήφιο ποσό, για επαγγελματική και ηθική βλάβη. Στο μεταξύ, εκκρεμεί και αγωγή 11 άλλων διαιτητών, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών. Η εκδίκηαση ορίστηκε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ, το επίπεδο της διαιτησίας στην ελληνική Α1 μετά βίας ξεπερνά τη μετριότητα. Τα φαλτσοσφυρίγματα στα κρίσιμα ματς δίνουν καύσιμο στις πατροπαράδοτες εκρήξεις συνωμοσιολογίας, όχι μόνο από εκείνους που ερίζουν για το πάπλωμα. Ο μικρομεσαίος ΠΑΟΚ πρόσθεσε τα δικά του βίντεο στο παιχνίδι των καταγγελιών και απείλησε –υπόγεια- με μποϊκοτάζ της άμοιρης Εθνικής ομάδας.
Ο πρώτος διδάξας παρόμοιων εκβιασμών υπήρξε ο Ολυμπιακός του 2014, ο οποίος αναδιπλώθηκε μπροστά στην τότε κατακραυγή, αλλά εξακολουθεί να ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια της «Εθνικής του άρρωστου βάζελου Βασιλακόπουλου». Ο Παναθηναϊκός παραχώρησε τέσσερις παίκτες του για τους αγώνες του Νοεμβρίου, με Βρετανία και Ισραήλ, αλλά οι Αγγελόπουλοι αρνήθηκαν κάθε συζήτηση.
Τα τρία εντός έδρας παιχνίδια της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019 έγιναν στο Ηράκλειο, του ντόπιου «ΕΟΚάρχη» Μπάμπη Μαρκάκη, όπως και ο πρόσφατος τελικός Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Οι υπόλοιπες πόλεις έμειναν με την όρεξη, όπως και η Ξάνθη, η οποία προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τον αντίστοιχο τελικό του 2017.
Ο Βασιλακόπουλος απέρριψε τη μεγαλούπολη της Θράκης, επικαλούμενος τον φόβο για εθνικιστικές εξάρσεις σε βάρος των ντόπιων μουσουλμάνων, από ακροδεξούς προβοκάτορες που είθισται να ακολουθούν τις ομάδες (ποδοσφαίρου και) μπάσκετ. Ενώ το επιχείρημα μοιάζει ισχυρό, το αυταρχικό ύφος και η παράξενη φρασεολογία του Βασιλακόπουλου πυροδότησαν αιτιάσεις ακόμα και για …ρατσισμό.
Ο φετινός τελικός διεξήχθη με κερκίδες γεμάτες πιτσιρίκια και ήταν χαρά Θεού και ανθρώπων, αλλά η μεθόδευση δεν παύει να αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Πιστός στις συνήθειες ετών, ο Γ.Βασιλακόπουλος αρνήθηκε να πάει στο γήπεδο για να κάνει την απονομή του τροπαίου. Η απουσία του ήταν ηχηρή, αλλά όχι τόσο εκκωφαντική όσο η άτακτη φυγή του από το Ελσίνκι, μόλις μυρίστηκε την επικείμενη αποτυχία της Εθνικής στο περυσινό Ευρωμπάσκετ.
Στην τελική ευθεία των αγώνων, δίπλα στον Σαμπόνις και στον Κιριλένκο και στον Μενεγκίν καθόταν ο Αχαιός μνηστήρας του προεδρικού θώκου Τάκης Τσαγκρώνης, «προικισμένος» με τα μειονεκτήματα του Βασιλακόπουλου, αλλά δίχως τις ικανότητες.
Το ναδίρ του τελευταίου 12μήνου για την ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου δεν ήταν το μπαράζ από δικαστικές ήττες ή η απαξίωση της «επίσημης αγαπημένης» (η οποία άλλωστε διατηρεί ισχυρά αντισώματα και βρίσκει τρόπο να αντιστέκεται), αλλά ο εορτασμός των 30 χρόνων από τη συμπλήρωση του έπους του 1987 δίχως Γκάλη και δίχως Γιαννάκη.
Ο «δράκος», με την 27ετή θητεία στις Εθνικές ομάδες, έριξε μαύρη πέτρα προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας μόλις πληροφορήθηκε την αναβολή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων, στο περιθώριο της οποίας επρόκειτο να τιμηθεί από τον Δήμο Ευρώτα.
Ο Γιαννάκης ουδέποτε μίλησε ανοιχτά για τη ρήξη, ωστόσο φέρει βαρέως την απόρριψη της άτυπης υποψηφιότητάς του για το πόστο του εθνικού προπονητή μετά το διαζύγιο με τον Φώτη Κατσικάρη. Επιπρόσθετα, έχει ενοχληθεί από την ένταξη του Παναγιώτη Φασούλα στο Hall Of Fame της FIBA, όπου ο ψηλός προτάθηκε κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τον Νίκο Γκάλη.
Βεβαίως, το μέτωπο με τον Γιαννάκη θεωρείται σχεδόν ασήμαντο, εάν συγκριθεί με τη διαρκή κόντρα που χωρίζει τον Βασιλακόπουλο με τον «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γκάλης θεωρεί ότι η ΕΟΚ επιχείρησε να ματαιώσει τη μετονομασία του ΟΑΚΑ, ενώ επικαλείται παλαιότερες κόντρες και φέρει βαρέως την επιδεικτική απουσία της Ομοσπονδίας, από οποιαδήποτε εκδήλωση διεξάγεται προς τιμήν του ίδιου.
«Ο Πάπας και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχουν το αλάθητο», δήλωσε ο Γκάλης όταν είδε να καθυστερεί βάναυσα η πρόσκληση για τους εορτασμούς της επετείου του ’87. Λίγες εβδομάδες αργότερα, άφηνε να αιωρείται πάνω από τα γραφεία της ΕΟΚ μία φράση που (ειπώθηκε σε πηγαδάκι και) προκάλεσε πάταγο: «Αν το αποφασίσω, θα τον τελειώσω μέσα σε μία μέρα».
Δεν θα είναι πια έκπληξη, εάν ο Γκάλης στολίσει με το βαρύ όνομά του κάποιο μελλοντικό σχήμα μνηστήρων. Οι χλιαρές διαπραγματεύσεις που ο ίδιος ο Βασιλακόπουλος προκάλεσε με παλαίμαχους διεθνείς της γενιάς 2005-6 κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Πριν η Ομοσπονδία καταλήξει στην πολυσυζητημένη επιλογή Κώστα Μίσσα για την Εθνική ομάδα, εισέπραξε μία σειρά από αρνήσεις: Ιτούδης, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος, Πρίφτης. Η κοινή συνισταμένη αυτών των «όχι» δεν ήταν το οικονομικό, αλλά οι δυσχέρειες της συνεργασίας με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η ΕΟΚ έχει βγάλει όνομα ότι ρίχνει στα σκυλιά τους Ομοσπονδιακούς προπονητές (Ζούρο, Τρινκιέρι, Καζλάουσκας κ.α.), φορτώνοντας στην πλάτη τους και ευθύνες που αναλογούν στην ίδια.
Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στο τιμόνι της Εθνικής Ανδρών ένας τεχνικός που –παρά τις ικανότητές του- προερχόταν από το ράφι με τα αζήτητα και αποδείχθηκε ανήμπορος να εμφυσήσει κλίμα συσπείρωσης και στοχοπροσήλωσης. «Έχουμε παίκτες, οπότε δεν χρειαζόμαστε προπονητή», ήταν η πολυσυζητημένη αποστροφή του εκνευρισμένου Βασιλακόπουλου, τη μέρα της παρουσίασης της νέας φανέλας της Εθνικής Ανδρών.
Όταν οι Μιλγουόκι Μπακς εξέδωσαν απαγορευτικό για τον ελαφρά τραυματισμένο Γιάννη Αντετοκούνμπο, η Ομοσπονδία αντέδρασε σπασμωδικά και εκτόξευσε χαρακτηρισμούς, που μπορεί να γίνουν εμπόδιο σε μελλοντική διαπραγμάτευση. Τις μέρες του Ευρωμπάσκετ, τα αποδυτήρια της Εθνικής θύμιζαν θηριοτροφείο, ενώ η απόδοσή της στην α’ φάση προκαλούσε βδελυγμία. Η πρόκριση στα προημιτελικά εξωράισε την εικόνα, αλλά ο αποκλεισμός από τη Ρωσία ξανάβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα.
Η αρχική επιλογή της ΕΟΚ για τη διαδοχή του Μίσσα ήταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, αλλά η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ άλλαξε τα δεδομένα και έφερε στο προσκήνιο τον Θανάση Σκουρτόπουλο, υπό τον όρο να μην «προσλάβει» εκείνος κάποιον από τους συνεργάτες του …Γιαννάκη στον Άρη (πχ τον Σάββα Καμπερίδη). Ο Παπαθεοδώρου, στο μεταξύ, έμεινε σχεδόν ένα χρόνο απλήρωτος, για τη εργασία του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Νέων.