Την αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Euroleague και τη «μετακόμισή» στο Basketball Champions League της FIBA προανήγγειλε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Παράλληλα, έβαλε πωλητήριο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με αντίτιμο 25 εκατομμύρια ευρώ, αν και η πραγματική αξία του είναι -όπως είπε- τριπλάσια: «Θεωρώ το ποσό υψηλό, άλλωστε την τιμή την ορίζει η αγορά».
Την ευθύνη του Παναθηναϊκού αναλαμβάνουν άμεσα ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Τριαντόπουλος, με αποστολή «να μείνει η ομάδα όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται», με βασική πηγή εισοδήματος τα έσοδά της.
«Αυτοί οι δύο άνθρωποι θα είναι στο εξής υπόλογοι για όλα τα ζητήματα, ακούγοντας και τη δική μου γνώμη. Δεν θα μετέχω στις διαδικασίες». Ο Γιαννακόπουλος δεσμεύθηκε για την ομαλή μετάβαση, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες δημιουργίας ομάδας πρωταθλητισμού.
«Ο δικός μου κύκλος έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα. Αφήνω τον Παναθηναϊκό καθαρό από χρέη και φεύγω με το κεφάλι ψηλά», συμπλήρωσε συγκινημένος ο Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα συμπληρώνονται 33 χρόνια από τότε που ανέλαβε το τμήμα μπάσκετ ο εκλιπών πατέρας του.
«Μέλημά μου είναι να μη πέσει ο Παναθηναϊκός στα χέρια ανθρώπων που προσβλέπουν σε άλλου είδους δραστηριότητες», ξεκαθάρισε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές. «Δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνο, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί επενδυτής», είπε.
Και αποκάλυψε, ότι το 2012 έφτασε μέχρι τη Νιγηρία σε –μάταιη- αναζήτηση υποψήφιου αγοραστή! «Όποιος αγοράσει τον Παναθηναϊκό, αποκτά τον πιο πετυχημένο σύλλογο στην Ευρώπη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει τόσα χρήματα όσα η δική μου οικογένεια. Εάν πάμε στη FIBA, που ξέρει να κεφαλαιοποιεί το προϊόν, δεν θα απαιτηθεί τέτοια εκταμίευση».
«Αποχωρούμε από την Εuroleague για να αποδείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε εκβιασμούς», εξήγησε ο Γιαννακόπουλος. «Μας θεωρούν μαύρο πρόβατο, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι λύκος! Η απόφασή μας θα είναι τεκμηριωμένη από κάθε άποψη, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά».
Στη συνέχεια αναδιπλώθηκε εν μέρει: «Ελπίζω ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι να πάμε στη FIBA», είπε, αποφεύγοντας να δεσμεύσει προφορικά τον όποιον αγοραστή. «Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές προς κάθε κατεύθυνση. Και με κόκκινο χαλί στρωμένες».
Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Euroleague από το 2001 και είναι η μία από τις ένδεκα ομάδες που έχουν εγγυημένο κλειστό συμβόλαιο. Η πιθανή αποχώρησή του συνοδεύεται από οικονομικές ρήτρες, που πιστεύεται ότι φτάνουν σε οχταψήφιο νούμερο.
«Υποτιθέμενη», χαρακτήρισε ο Γιαννακόπουλος τη ρήτρα των 10.000.000 ευρώ. Και μετέφερε την άποψη των νομικών του συλλόγου, ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν τους «πρασίνους»: «Όταν τελειώσει αυτός ο δικαστικός αγώνας, θα χρωστάει η Euroleague στον Παναθηναϊκο και όχι εμείς σε αυτούς».
«Η FIBA είναι το ίδιο το μπάσκετ», τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. «Πριν από δύο χρόνια, που πρωτοσυζητήσαμε, δεν ήταν έτοιμοι να μας υποδεχθούν. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. H FIBA λειτουργεί με πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΝΒΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, με μακροχρόνιο σχέδιο για το μπάσκετ. Πολύ σύντομα θα είναι η μοναδική πανίσχυρη διοργάνωση στην Ευρώπη. Ήδη αρκετές ομάδες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Γιαννακόπουλος ξεσπάθωσε εναντίον του Τζόρντι Μπερτομέου («κατάντησε τη διοργάνωση απόλυτο προτεκτοράτο και μας κουνάει το δάχτυλο») και μίλησε για οικονομική αδιαφάνεια, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της Euroleague. «Σας θυμίζω ότι απειλήσαμε να μη κατέβουμε στον τελικό του 2002 εξαιτίας αυτής της τακτικής», είπε.
«Εμείς, η Μακάμπι και ο Ολυμπιακός συντηρούμε την Euroleague, με τα τηλεοπτικά μας συμβόλαια», συνέχισε. Κατήγγειλε επίσης σφαγιαστικές διαιτησίες, αλλά και εξοντωτικές ποινές. «Η Euroleague τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τον Παναθηναϊκό. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι η αρχή για να διαλυθεί αυτό το έκτρωμα. Έφτασαν σε σημείο να κάνουν συμφωνία για τις αμοιβές των παικτών χωρίς να ρωτούν τις ομάδες».
Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ τόνισε ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει ρίξει στην ομάδα το αστρονομικό ποσό των 372.800.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 63 εκατομμύρια δόθηκαν μετά την αποχώρηση των Παύλου και Θανάση (2012). «Μιλάμε για 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Δίνουμε λεφτά από την εποχή της μεταγραφής του Ντεμέλο το 1972», αποκάλυψε. «Και εγώ ο ίδιος ζαλίστηκα όταν έμαθα αυτά τα ποσά».
Ο Βοτανικός
«Είναι αδιανόητο ένας σύλλογος όπως ο Παναθηναϊκός να εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ρομαντικού τρελού, ακόμα και αν αυτός λέγεται Γιαννακόπουλος», συνέχισε, υπενθυμίζοντας με βίντεο την περυσινή του κραυγή αγωνίας για το μέλλον: «Είναι ζήτημα επιβίωσης. Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγηθούμε σε αφανισμό». Την κωλυσιεργία των αρμόδιων υπουργείων στο θέμα του Βοτανικού τη χαρακτήρισε δικαιολογημένη, λόγω της πανδημίας.
Στο στόχαστρο του Γιαννακόπουλου πέρασε και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος: «Του πρότεινα να χρηματοδοτηθεί το πλάνο της αναγέννησης της ποδοσφαιρικής ομάδας πενήντα-πενήντα. Θέλει να ρίξει τα χρέη στο μηδέν για να πουλήσει την ομάδα. Θα τον κρίνει η ιστορία».
Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του στο γκρέμισμα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο του Βοτανικού και η δημιουργία της «Παναθηναϊκής Πολιτείας».
Ειδάλλως, συμπλήρωσε, θα αποχωρήσει και από τον ερασιτέχνη: «Θα είναι ιστορικό λάθος να χτιστεί αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπως φαίνεται ότι επιθυμεί ο κύριος Αλαφούζος. Αν είναι έτσι, ας φτιαχτεί τουλάχιστον στον ιστορικό χώρο του συλλόγου. Όχι στον Βοτανικό».
«Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το γήπεδο της Λεωφόρου, εάν δεν εξασφαλιστεί το απαραίτητο αντίκρυσμα για ολόκληρο τον Παναθηναϊκό», τόνισε ο Γιαννακόπουλος. «Μας ζητάνε να δώσουμε μία περιουσία 350 εκ ευρώ και να πάμε στον Βοτανικό ως ενοικιαστές. Ως πρόεδρος του ερασιτέχνη, αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου στο ξεπούλημα της Λεωφόρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του συλλόγου. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στον ερασιτέχνη, εάν δεν προχωρήσει αυτή η υπάρχουσα συμφωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι αυτάρκης, αυτοδύναμος και αδιαίρετος».