Ο 40χρονος κάτοικος της Καμπούλ μίλησε για όσα φοβάται και σημειώνει ότι κανένας δεν βοηθάει πλέον τους Αφγανούς
Το Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά την εισβολή των Αμερικανών και 43 χρόνια μετά την εμπλοκή των Σοβιετικών, δεν γνωρίζει τι σημαίνει ειρήνη. Οι πόλεις γλίτωσαν από την καταστροφή επειδή παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν.
Πολλοί κάτοικοι δεν πείθονται ωστόσο και εξακολουθούν να φοβούνται τι θα φέρει το αύριο. O 40χρονος Μπασίρ Αχμάντ είναι κάτοικος της Καμπούλ και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Νιώθει εξοργισμένος για την προδοσία της πολιτικής του ηγεσίας, φοβισμένος για τα δικαιώματα των γυναικών και ανήσυχος για το μέλλον του τόπου του. Αυτήν τη στιγμή ψάχνει τρόπο ώστε να φύγει από τη χώρα. Μίλησε στο Documento περιγράφοντας όσα έχει δει και έχει ακούσει μέχρι τώρα και μοιράστηκε τις σκέψεις και τους φόβους του.
«Η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν απλώς να γυρίσουν στους παλιούς τους τρόπους» αναφέρει ο Μπασίρ Αχμάντ και σημειώνει –πέρα από τα προφανή– για τις γυναίκες: «Ενα ακόμη ζήτημα είναι ο αναγκαστικός γάμος των μαχητών των Ταλιμπάν με ελεύθερες ή χήρες γυναίκες. Ο θεσμός του “Νάμους” (σ.σ.: αραβική λέξη που προέρχεται από την ελληνική “νόμος”. Το “Νάμους” σχετίζεται με την τιμή και τον σεβασμό) προστατεύει τις γυναίκες μιας οικογένειας και αποτελεί το πιο σημαντικό καθήκον των Αφγανών αντρών. Εάν οι Ταλιμπάν εξαναγκάσουν σε γάμο τα κορίτσια, τότε να περιμένουν από τους ανθρώπους να εξεγερθούν, κυρίως σε περιοχές όπου κατοικούν Παστούν (σ.σ.: κυρίαρχη φυλή στο Αφγανιστάν). Βέβαια, οι Ταλιμπάν δεν θα εφαρμόσουν τους κανόνες τους έως ότου εδραιώσουν την εξουσία τους σε όλο το Αφγανιστάν. Προς το παρόν θα δείχνουν την καλή τους πλευρά για προπαγανδιστικούς λόγους».
Στη συνέχεια ο Μπασίρ Αχμάντ ρώτησε έντρομος εάν ο ελληνικός στρατός βρισκόταν στο Αφγανιστάν. Οταν πήρε καταφατική απάντηση και του γνωστοποιήθηκε συγχρόνως ότι πλέον έχουν μείνει πίσω οι διερμηνείς, η μοίρα των οποίων πλέον αγνοείται, απάντησε συνοφρυωμένα: «Νιώθω άσχημα γι’ αυτούς. Οι Ταλιμπάν θα τους σκοτώσουν».
Η… επικίνδυνη ηρεμία
Σχετικά με την κατάσταση στη Χεράτ και την Κανταχάρ, που πλέον τις κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, είπε: «Είναι ήρεμα ακόμη, αν και έχουν θέσει σκληρούς κανόνες για τη χιτζάμπ στα κορίτσια. Επίσης, οι άντρες δεν μπορούν να διδάξουν τα κορίτσια ή το αντίστροφο. Ακόμη, οι άντρες γιατροί δεν μπορούν να αγγίξουν τα κορίτσια ή τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας».
Εύλογα προέκυψε το ερώτημα αν υπάρχουν γυναίκες γιατροί. «Υπάρχουν, αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Σε πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν άντρες ή γυναίκες στο πεδίο τους». Αραγε επιτρέπουν στις γυναίκες να εργαστούν, ήταν η επόμενη ερώτηση: «Ναι, αλλά πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά το νικάμπ (σ.σ.: μαντίλι που καλύπτει τα μάτια), ενώ οι άντρες οφείλουν να φοράνε τα παραδοσιακά αφγανικά ρούχα». Και τι γίνεται με τις γυναίκες στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο; «Εχω ακούσει ότι μπορούν να πηγαίνουν. Πάντοτε βέβαια με σκληρούς κανόνες για τη χιτζάμπ και δεν τους επιτρέπεται να συνομιλούν με τους άντρες. Αυτά προς το παρόν πάντοτε, καθώς μπορεί να αλλάξει στο μέλλον».
Ο φυγάς είναι «κλέφτης»
Ακούμε στα δυτικά ΜΜΕ για εκτελέσεις ή πράξεις τιμωρίας. Ο Μπασίρ Αχμάντ είπε ότι «έχουν σκοτώσει μερικούς από τους εχθρούς τους και έχουν κόψει το χέρι σε μερικούς κλέφτες». Οσο για τα συναισθήματα των κατοίκων της Καμπούλ πριν και μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν ανέφερε: «Μερικοί χάρηκαν. Δεν θέλω να τους προσβάλω. Αρκετοί φοβούνται».
Η συζήτηση έφτασε και στη φυγή του προέδρου Γκάνι. «Ο Γκάνι είναι προδότης. Νιώθω άσχημα και εξοργισμένος. Πολλοί στρατιώτες και διοικητές λένε ότι τους διέταξε να μην πολεμήσουν. Εκλεψε εκατομμύρια και η οικογένειά του δημοσίευε στο Instagram ότι ταξίδευε με ιδιωτικά αεροπλάνα και ότι ζούσαν σε επαύλεις. Επίσης, οι άνθρωποι καταριούνται τον ανιψιό του τόσο πολύ που αναγκάστηκε να κάνει ιδιωτικό τον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά το κάθαρμα έκλεψε πολλά χρήματα. Αυτός και όλα τα φιλαράκια του».
Για το διάγγελμα του Γκάνι δηλώνει ότι αμφιβάλλει πως θα γυρίσει: «Είπε ψέματα ότι δεν ήταν έτοιμος να φύγει. Αυτός και τα φιλαράκια του σχεδίαζαν να φύγουν καιρό πριν. Δεν ήταν στιγμιαία απόφαση. Εκλεψε χρήματα, μερικοί λένε 169 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Πρέπει να έχει και άλλα σε τραπεζικούς λογαριασμούς».
Η επόμενη μέρα;
Αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση και στο αν θα υπάρχει αντιπολίτευση στους Ταλιμπάν σημείωσε: «Πιστεύω ότι οι Ταλιμπάν θα αφήσουν πολλούς να φύγουν. Οι περισσότεροι διανοούμενοι θα φύγουν. Οι Ταλιμπάν τότε θα αρχίσουν σιγά σιγά να εφαρμόζουν τα πιστεύω τους. Αυτό θα γίνει όταν οι προβολείς της δημοσιότητας απομακρυνθούν. Πάντως δεν νομίζω να υπάρχει αντιπολίτευση. Ο βορράς κάποτε ήταν προπύργιο γι’ αυτούς και οι Ταλιμπάν τον κατέλαβαν. Ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ βρίσκεται στην κοιλάδα του Παντσίρ για αντίσταση. Δεν νομίζω ότι θα είναι επιτυχής βέβαια».
Για μια πορεία στην Καμπούλ που ακούστηκε είπε: «Ναι, το άκουσα. Είναι ακόμη νευρική η κατάσταση. Η οικονομία σέρνεται. Δεν πάνε να ψωνίσουν αυτές τις μέρες. Τα κυβερνητικά κτίρια είναι κλειστά. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Μπασίρ Αχμάντ απηύθυνε έκκληση: «Θέλω να ζητήσω να βοηθήσετε τους πρόσφυγες τώρα. Κανένας δεν θέλει να βοηθήσει τους Αφγανούς πλέον. Νιώθω άσχημα για τις γυναίκες. Νιώθω εξαγριωμένος επειδή πιστεύω στη δημοκρατία και στον κοσμικό τρόπο ζωής».
«Οι Ταλιμπάν δεν θα εφαρμόσουν τους κανόνες τους έως ότου εδραιώσουν την εξουσία τους σε όλο το Αφγανιστάν. Προς το παρόν θα δείχνουν την καλή τους πλευρά για προπαγανδιστικούς λόγους»