Ο Μπαρτζώκας βρήκε το αντίδοτο στη βαρυχειμωνιά με τις κομβικές μεταγραφές των Ράιτ, Πετρούσεφ
«Θα τα πούμε άλλη ώρα, γιατί τώρα καίγονται τα οπίσθιά μου με τόσους τραυματισμούς και προβλήματα» απάντησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στα μέσα του Νοέμβρη, όταν τον πλησιάσαμε για να του ζητήσουμε ένα… ευχετήριο κείμενο για τα γενέθλια του Documento. Τελικά, ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» –γιος του εμβληματικού αγωνιστή της Αριστεράς Ανδρέα Μπαρτζώκα– βρήκε χρόνο και για μεστές ευχές και για μεστές μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός του καταχείμωνου ήταν ομάδα γεμάτη πονοκεφάλους. Ο ένας μετά τον άλλον οι καταπονημένοι από το Μουντομπάσκετ παίκτες του έφευγαν για το ιατρείο με μυϊκούς τραυματισμούς ή έμοιαζαν έτοιμοι να καταρρεύσουν από την κόπωση.
«Εχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα και δεν κοιτάζουμε την αγορά» έλεγε η επίσημη γραμμή μέσα από τα κείμενα των οπαδικών στηλών. Φυσικά ήταν ψέμα ή, έστω, μισή αλήθεια. Τα οπίσθια του Μπαρτζώκα φλέγονταν από τις ατέλειωτες ώρες μελέτης πάνω από τις προτάσεις των μάνατζερ και τα φανταχτερά DVD των «μνηστήρων». Από τις δέκα μεταγραφές που γίνονται καταμεσής της σεζόν οι εννέα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, για πολλούς και διάφορους λόγους και κανείς δεν έχει διάθεση να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για έναν παίκτη που θα αποτελέσει λύση ανάγκης για ένα με δύο μήνες.
Ο Γ. Μπαρτζώκας αισθανόταν εγκλωβισμένος, ωστόσο γνώριζε ότι δεν είχε περιθώριο αδράνειας. Τρεις επισκέψεις ισπανικών ομάδων στο ΣΕΦ, από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, έφεραν ισάριθμες ήττες. Μία μίνι τουρνέ στην Ιβηρική στις αρχές του Γενάρη, άλλες τρεις. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δύο απανωτά «αιώνια» ντέρμπι και βάλθηκε να βρυχάται. Η εξέδρα στο Φάληρο είχε αρχίσει να δυσανασχετεί. Τα βλέμματα στα αποδυτήρια ήταν χαμηλωμένα. «Να μας κρίνετε όταν θα μας δείτε στο γήπεδο πλήρεις» ζητούσε ο Μπαρτζώκας. Ναι, αλλά… πότε; Ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά ήταν υπαρκτός.
Στοχευμένες κινήσεις
Η μοίρα του Ολυμπιακού άλλαξε με 2+1 στοχευμένες κινήσεις στη σκακιέρα του χειμώνα. Το κόκκινο ραντάρ ήταν στραμμένο εξαρχής στο Σακραμέντο, όχι για να παρακολουθεί τον ξεχασμένο Σάσα Βεζένκοφ, που είναι δεμένος με τριετές συμβόλαιο, αλλά με την ελπίδα της αποδέσμευσης του εμφανώς περιττού στους Κινγκς Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο νεαρός Σέρβος ήταν ρεζέρβα –και φίλος– του Μιλουτίνοφ στη Μανίλα, απόλυτα συμβατός με την αγωνιστική φιλοσοφία του Μπαρτζώκα και έτοιμος να φορέσει άμεσα τα παπούτσια που στένευαν τον Λουκ Σίκμα.
Ο Πετρούσεφ αποκτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, μεταγραφή όχι μιας χρήσης αλλά μακράς πνοής, αν και μαθημένος να παίζει περισσότερο στο «5» παρά στο «4». Χρειάστηκε ταχύρρυθμο φροντιστήριο για να γίνει ο 24χρονος Σέρβος ρεζέρβα του αναντικατάστατου Αλεκ Πίτερς, αλλά αποδείχθηκε ικανός μαθητής. Πλέον δεν χρειάζεται να παίζει ο Παπανικολάου «τεσσάρι» ούτε να αγγίζει ο Πίτερς τα 40 λεπτά συμμετοχής.
Το πραγματικό λαχείο ήταν ο Μόουζες Ράιτ: μετά τον Φίλιππο, ένας Μωυσής. Οταν ο Μπαρτζώκας είδε να πέφτουν νοκ άουτ ταυτόχρονα οι Μιλουτίνοφ και Φαλ λίγο πριν από το final-8 του Κυπέλλου και την κρίσιμη καμπή της Euroleague μάζεψε πληροφορίες από την Τουρκία και έριξε τον κύβο προτού προφτάσει να αρπάξει τον νυμφίο ο… Παναθηναϊκός (αντί του Μπαλτσερόφσκι) ή κάποιος άλλος αγοραστής. Ακόμη και η ΑΕΚ τον είχε πλευρίσει!
Οι ψηλοί είναι δυσεύρετοι και ο 25άχρονος Ράιτ είχε προλάβει να αφήσει τη σφραγίδα του στο τουρκικό πρωτάθλημα σε μια χούφτα παραστάσεις: 26,4 πόντοι και 8,4 ριμπάουντ σε 33 λεπτά, όλοι κι όλοι πέντε αγώνες. «Αλλο η Μερκεζεφέντι, άλλο η Euroleague» είπαν οι δύσπιστοι. Ο Ράιτ όμως φόρεσε την αδειανή φανέλα του Μιλουτίνοφ σαν έτοιμος από καιρό: 15 πόντους στο ντεμπούτο του με την Αλμπα, 13 στον τελικό του Κυπέλλου, 19 με 9/9 σουτ στο «εμφύλιο» ντέρμπι της Euroleague, ένας χείμαρρος από καρφώματα, τάπες και φωτεινά χαμόγελα.
Σε 17-18 λεπτά μέσης συμμετοχής (συνήθως δίδυμο με τον έτερο νεοσύλλεκτο Πετρούσεφ), ο… προφήτης Ράιτ γίνεται το δυναμό της κουρασμένης ομάδας, μια αστείρευτη πηγή ενέργειας και αθλητικότητας. Εξυπακούεται ότι και αυτός ήρθε στο Λιμάνι για να δέσει. Το καλοκαίρι του 2024 θα βρει τον Ολυμπιακό με τρεις πρωτοκλασάτους σέντερ, που θα πρέπει να στριμωχτούν σε 40 λεπτά αγώνα. Αλλά τέτοιου είδους πονοκέφαλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ο Μπαρτζώκας δεν παίρνει ούτε ασπιρίνη.
Αναλλοίωτη φιλοσοφία
Στο περιθώριο των δύο μεταγραφών που κράτησαν τα τείχη όρθια, ο Ολυμπιακός απέκτησε από τη Ζαλγκίρις και τον Νάζαρεθ Μήτρου-Λονγκ, στέλεχος της εθνικής Ελλάδας, με θητεία στη Euroleague και στο ΝΒΑ. Ο 30χρονος «Ναζ» δεν έχει γίνει ακόμη παίκτης Μπαρτζώκα, αλλά βοήθησε πολύ στον τελικό του Κυπέλλου (όταν απουσίαζε ο Γουίλιαμς-Γκος), περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και προσθέτει το ελληνικό διαβατήριό του στη δύσκολη εξίσωση των εσωτερικών διοργανώσεων.
Η εξόρμηση στο χειμερινό παζάρι ανανέωσε τον Ολυμπιακό με δύο εξαγορές συμβολαίων και μία στρατολόγηση από την ελεύθερη αγορά. Διορθωτικές κινήσεις που όμως διατήρησαν ανέπαφες τη φιλοσοφία της ομάδας και τη συνταγή της επιτυχίας.
Μετά το 71-65 επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι της περασμένης Πέμπτης οι «ερυθρόλευκοι» είναι φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Euroleague και προβάρουν τα γερμανικά τους ενόψει του φάιναλ φορ. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας υπενθύμισε ποιος είναι το λιοντάρι στην εγχώρια ζούγκλα.
Διαβάστε επίσης: Μπαρτζώκας: «Έτσι είναι το μπάσκετ, δεν σκύβουμε το κεφάλι»