Η Μπάρμπι κάνει κίνηση για να διευρύνει τον ορισμό του όμορφου. Από τον Ιούνιο, θα καθίσει για πρώτη φορά σε αμαξίδιο για ΑμεΑ. Ή, θα έχει ένα προσθετικό μέλος (πόδι), το οποίο θα μπορεί να αφαιρεθεί.
«Ως εμπορικό σήμα, μπορούμε να ανεβάσουμε σε υψηλότερο επίπεδο τη συζήτηση για τις σωματικές αναπηρίες με το να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά μας από κούκλες ώστε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο μια πολυδιάστατη θεώρηση της ομορφιάς και της μόδας» ανέφερε η Mattel, η κατασκευάστρια εταιρεία της Μπάρμπι, σε ανακοίνωση.
Και στον λογαριασμό στο Instagram της αμερικανικής εταιρείας παιχνιδιών αναφέρεται ότι «στο πέρασμα των χρόνων, η σειρά Barbie έχει εξελιχθεί στο να γίνει πιο στοχαστική σχετικά με τον κόσμο που τα κορίτσια βλέπουν γύρω τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορούμε να διευρύνουμε αυτό που προσφέρουμε ώστε να είναι η πιο ποικίλη σειρά από κούκλες στον κόσμο, μια σειρά που δεν θα αποκλείει κανέναν».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπάθησε να κάνει τον κόσμο της κούκλας έναν κόσμο που δεν αποκλείει κανέναν: το 1977, η Mattel παρουσίασε την Wheelchair Becky, την Μπέκι, μια φίλη της Μπάρμπι, που χρησιμοποιούσε αμαξίδιο. Αποδείχθηκε ότι το αμαξίδιο δεν ήταν συμβατό με τα άλλα αξεσουάρ της Μπάρμπι. Η εταιρεία προσπάθησε να αναμορφώσει την κούκλα δίνοντάς της διαφορετικό αμαξίδιο και εμφανίζοντάς την με πιο κοντά μαλλιά, μιας και τα προηγούμενα πιάνονταν στις ρόδες του αμαξίδιου. Τελικά, η Wheelchair Becky εξαφανίστηκε, και επανεμφανίστηκε αργότερα – με εμπορική επιτυχία – ως Share-a-smile Becky. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε πολλούς να υποθέσουν ότι η Mattel έπαψε να παράγει άλλες κούκλες σε αμαξίδιο καθώς αυτό θα απαιτούσε να αλλάξουν όλα τα άλλα προϊόντα Μπάρμπι.
Η καινούργια Μπάρμπι σε αμαξίδιο που θα έλθει σε λίγο καιρό θα έχει αρθρωτό σώμα ώστε να κάθεται εύκολα στο αμαξίδιο, αλλά σε αυτή τη σειρά και άλλες κούκλες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το αμαξίδιο. Θα υπάρχουν επίσης και Μπάρμπι με λεπτές πλεξούδες στα μαλλιά και καινούργιους σωματότυπους (μικρότερο μπούστο, λιγότερο έντονο το περίγραμμα της μέσης).
ΑΠΕ-ΜΠΕ